Minimaliseer werkgeversrisico's, Minder personeelsadministratie, Maximaliseer je flexibiliteit en geen risico bij ziekteverzuim. Lees meer.

Als werkgever komen er een hoop (financiële) risico’s op je pad. Download het gratis whitepaper met de 5 meest kostbare werkgeversrisico’s en ontdek hoe je ze kunt verkleinen.

Inhoudsopgave

Wat is payrolling nu eigenlijk precies?

Payroll is misschien een wat onduidelijke term. Letterlijk vertaald betekent het ‘loonlijst’ maar Payrollling is meer dan dat. Bij Payrolling neemt een Payroll organisatie het werkgeverschap op juridisch gebied op zich. Een Payroll organisatie neemt dus eigenlijk mensen in dienst die vervolgens als het ware als uitzendkrachten aan het werk kunnen. Payrolling zou kunnen worden omschreven als uitzenden zonder werving.

Wat is het voordeel van payrolling?

Organisaties die veel werken met tijdelijke werknemers of flexwerkers zullen het wel herkennen. Salarisadministratie, verzuimbegeleiding en andere vraagstukken kosten best veel tijd, zeker omdat het maar tijdelijke werknemers zijn. Payrolling maakt het mogelijk om dit soort administratieve zaken uit te besteden aan een Payroll organisatie. Zo kan je je helemaal bezig houden met de inhoud van het werk terwijl de administratieve zaken van de tijdelijke werknemers voor je worden geregeld.

Payrolling is dus iets voor je als je vindt dat salarisadministratie van flexwerkers te veel tijd kost, je zorgen maakt over ziekte en arbeidsongeschiktheid, je onzeker voelt over nieuwe wetgeving en ontslagregels en je het beste wilt voor jouw personeel.

Hoe gaat payroll in zijn werk?

Als werkgever heb je veel aan je hoofd en ben je het liefst bezig met inhoudelijke zaken op het werk. Waar je anders veel tijd kwijt zou zijn aan administratieve zaken voor je flexwerkers besteedt je dit bij Payrolling uit. Bij Payroll zijn jouw medewerkers voor de wet bij een Payroll organisatie in dienst en gaat die organisatie de verplichting aan om de medewerkers exclusief aan je te lenen. Je hebt dus nog steeds de aansturing over de medewerkers maar de werkgeversverplichtingen zoals salaris, pensioenen en verzekeringen worden door de Payroll organisatie geregeld.

Wat heb je aan Payroll?

Een groot voordeel van Payroll is dat je je geen zorgen hoeft te maken over of er aan de wet- en regelgeving wordt voldaan, dit regelt de Payroll organisatie namelijk op een professionele manier voor je. Eventuele wijzigingen die je aangaan worden uiteraard naar je gecommuniceerd.

Nog een voordeel is dat je binnen de ABU-CAO voor een lange periode flexibel in contact staat met jouw medewerkers in verband met het uitzendbeding.

Natuurlijk zijn er nog meer voordelen te bedenken die specifiek voor jouw situatie gelden, dit zijn slechts de algemene voordelen die we op een rijtje hebben gezet.

Voordelen voor de medewerker

Dat Payrolling voor veel werkgevers een voordeel is, is wel duidelijk maar ook voor de medewerker zitten er voordelen aan Payroll. De medewerkers zijn namelijk verzekerd van een goede wet- en regelgeving. Ook kunnen er meer medewerkers aan de slag waardoor er grotere baankans is en op lange termijn eventueel ook kans op een vaste aanstelling binnen het bedrijf.

Een overzicht van de werkzaamheden die een Payroll organisatie voor je regelt:

  • Het opstellen van arbeidsovereenkomsten
  • Het controleren van de geldigheid van het identiteitsbewijs
  • Afhandeling van contractverlengingen
  • Alles op het gebied van salarisadministratie
  • Afhandeling van uitdiensttreding
  • Verzuimbegeleiding
  • Bijhouden van de wet- en regelgeving op het gebied van arbeidsrecht
  • Begeleiding en advisering bij juridische kwesties

Zaken waar je op moet letten bij het selecteren van een Payroll bureau

Mijn Zaak kan je helpen om te vergelijken. Mijn Zaak zorgt ervoor dat iedere offerte een duidelijk overzicht geeft van de aspecten van een Payroll organisatie. Zo kan je makkelijk de verschillende bedrijven vergelijken.

Omrekenfactor van het bruto uurloon

Om organisaties met elkaar te vergelijken is het handig om duidelijk te hebben wat Payroll je per gewerkt uur precies kost. Daarom is het aan te raden om het tarief te berekenen op de omrekenfactor van het bruto uurloon. Dit doe je door het bruto uurloon van de medewerker te vermenigvuldigen met de omrekenfactor van de Payroller. De aangesloten bureau’s bij Mijn Zaak hanteren deze methode zodat je alle organisaties op een overzichtelijke manier kunt vergelijken.

Reserveringen in de omrekenfactor

Waar je rekening mee moet houden bij het vergelijken van Payroll organisaties is of reserveringen zoals vakantiedagen, feestdagen, vakantie geld en verzuim zijn opgenomen in de omrekenfactor. Als dit niet het geval is kan dit leiden tot extra kosten die gefactureerd zullen worden. Dit zal de personeelskosten dus een stuk hoger laten uitvallen. Omdat dit al snel misleidend is zorgen de aangesloten bureau’s ervoor dat deze reserveringen zijn opgenomen in de omrekenfactor. Als dit niet het geval is zullen deze kosten apart worden vermeld op de offerte. Dit voorkomt onverwachte verrassingen.

ADV en ATV dagen
Let er op bij het vergelijken van Payrollers of de ADV en ATV dagen vermeld worden in de offerte. Als dit niet het geval is, wat vaak voorkomt, zullen deze kosten later nog in rekening worden gebracht. Dit leidt tot onverwachtse kosten die Mijn Zaak voor je voorkomt.

Deugdelijke Payrollers

Om er zeker van te zijn dat je zaken doet met een betrouwbare Payroller is er het NEN-4400-1 certificaat en de SNA registratie. Payrollers die hierover beschikken heeft de afdrachten van de sociale lasten op orde. Mijn Zaak werkt uitsluitend met Payrollers die hieraan voldoen.

Gerelateerd lezen:

• Wat staat er in een personeelsdossier?
• Wat moet ik doen bij langdurig ziek personeel?
• Wat kost payroll?
• Wat is mediation?

Bescherm jouw bedrijf, je medewerkers en jezelf tegen kostbare werkgeversrisico’s. Download gratis whitepaper: De 5 grootste (financiële) werkgeversrisico’s.

Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Loonheffing is een verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen. De werkgever houdt de loonheffing in op het salaris van zijn…
In een tijd van toenemende inflatie staan ondernemers voor belangrijke beslissingen omtrent salarisverhogingen en inflatiecorrectie. Ontdek hoe je als…
Als werkgever moet je belastingen en premies inhouden op het loon van je werknemers. Voor eenmalige beloningen als vakantiegeld en bonussen geldt een…
Een werknemer kost meer dan het maandelijks brutosalaris. Je krijgt als werkgever te maken met sociale toeslagen, vakantiegeld, premie…
Wat is een passend loon voor een (nieuwe) werknemer? Waar moet je op letten bij het bepalen en berekenen van het salaris? En hoe kom je erachter wat…
Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor het betalen van het juiste loon – ook als het gaat om werknemers onder de 21 jaar. Dit is geregeld in het…