Youngtimer wordt gespaard

Bijtelling auto van de zaak
De voordelige regeling voor het rijden van 'youngtimers' geldt nog steeds. Het blijft daardoor een betaalbaar - en zelfs zeer aantrekkelijk - alternatief voor de zakelijke rijder.
Youngtimer wordt gespaard

"Volvo V40 voor paar honderd euro per maand"
Het rijden in 'youngtimers' blijft een betaalbaar - en zelfs zeer aantrekkelijk - alternatief voor de zakelijke rijder. Wie kiest voor een auto van meer dan 15 jaar oud (en jonger dan 25 jaar) betaalt 35% van de dagwaarde van de auto. Terwijl de youngtimer-rijders veelal toch kiezen voor een Mercedes of BMW die destijds al gauw een ton kostte.

We nemen als voorbeeld een gangbare leaseauto van dit moment: de Volvo V40. De Volvo V40 heeft een cataloguswaarde van € 25.000,-. In dat geval wordt de bijtelling als volgt berekend:

€ 25.000,- x 25% = €6.250,-.

De feitelijke kosten bij een inkomstenbelasting van 42% of 52% komen dan neer op:

€ 6.250 x 42% = € 2.625,-. Dit is € 218,75 per maand, of
€ 6.250 x 52% = € 3.250,-. Dit is € 270,83 per maand.

Interessante optie voor bedrijven
Bij de presentatie van de belastingplannen voor 2016 handhaafde staatssecretaris Wiebes de regeling voor youngtimers.

Het zou voor meer bedrijven aanleiding kunnen zijn om de mogelijkheden eens nader te bekijken. Aanschafprijs en afschrijving zijn immers laag. Volgens de kenners verbruiken dergelijke auto's weliswaar wat meer brandstof en vallen ze door hun hoge gewicht in een stevig tarief van de motorrijtuigenbelasting, maar vallen de onderhoudskosten door de relatief eenvoudige techniek best mee.

Bovendien kan ook de verzekering zeer betaalbaar worden geregeld, omdat de rijders veelal 'voorzichtig' rijden. Vanzelfsprekend zijn alle kosten aftrekbaar.

Het is in alle gevallen wel een aanrader om discussies met de fiscus te vermijden door een taxatie van de auto uit te laten voeren. Meerdere automerken hebben overigens dealers die zich in de 'ervaren' auto's specialiseren.

Informatie over youngtimers
De Belastingdienst heeft zelf een aantal voorbeelden op haar site staan.

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming