RSIN vervangt fiscaal nummer

Als rechtspersoon ontvang je bij inschrijving in het Handelsregister een Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Identificatienummer, ofwel het RSIN. Dit nummer is de vervanger van het vroegere fiscaal nummer en onder meer onderdeel van je btw-nummer. 
RSIN vervangt fiscaal nummer
Wie geeft het RSIN uit?

De Kamer van Koophandel geeft het Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Identificatienumme (RSIN) uit en neemt het op in het Handelsregister, naast het KvK-nummer. Maar, anders dan bij het KvK-nummer, hoef je zelf niets met het RSIN te doen. Het hoeft bijvoorbeeld niet vermeld te worden op briefpapier en dergelijke. 
Het RSIN wordt gebruikt om gegevens te koppelen tussen verschillende basisregistraties, zoals het Kadaster en de Belastingdienst. 
 
Wat doet de Belastingdienst ermee?
De KvK geeft je gegevens door aan de Belastingdienst. Je hoeft je bedrijf dus niet apart aan te melden. 
De Belastingdienst gebruikt het RSIN om andere nummers samen te stellen, zoals het btw-nummer en het Loonheffingsnummer. Lees ook: Zo ziet een btw-nummer eruit »
 
Wie krijgen een RSIN?

Rechtspersonen zoals BV, NV, verenigingen, stichtingen en coöperaties. Maar ook samenwerkingsverbanden zoals maatschap, VOF en commanditaire vennootschap.
Een eenmanszaak is een natuurlijk persoon en ontvangt daarom geen RSIN. De KvK registreert in dit geval je BSN (Burgerservicenummer) en de Belastingdienst gebruikt dat weer om andere nummers samen te stellen.
 
Fiscaal nummer?
De term fiscaal nummer (Fi-nummer) wordt nog wel eens gebruikt, omdat dit de voorloper was van het RSIN. In 2010 is het fiscaal nummer vervangen door het RSIN. Als je voor die tijd in het Handelsregister hebt ingeschreven was er nog sprake van een fiscaal nummer, dit is automatisch omgezet naar RSIN-nummer.
 

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming