Het leek alsof het aanbod bijtellingsvriendelijke auto's mager zou worden, toen de overheid begin dit jaar de regels voor de bijtellingscategorieën van leaseauto's flink aanscherpte. Maar de auto-industrie schakelde snel en kwam met nieuwe zuinige modellen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Waar het vroeger op verjaardagsfeestjes vooral over pk’s en topsnelheden ging, zijn tegenwoordig de CO2-uitstoot en de bijtellingscategorie van de leaseauto de onderwerpen die er toe doen. Ondanks de aangescherpte regels zijn er nog genoeg mogelijkheden voor zakelijke rijders die een representatieve auto met een lage bijtelling willen.

4 procent bijtelling

De laagste bijtellingscategorie geldt voor auto’s die helemaal geen CO2 uitstoten: volledig elektrische auto’s. Voorheen gold een 0 procent bijtelling, nu betaalt 4 procent. Elektrisch rijden is dus  nog steeds een aantrekkelijke optie.

Elektrische auto’s bieden al bij lage toeren veel trekkracht en maken nauwelijks geluid. Het grootste nadeel van de elektrische auto is dat ze vaak maar 100 kilometer kunnen rijden zonder op te laden. Het aantal laadpalen wordt wel rap uitgebreid. Inmiddels zijn er ruim 6.000 laadpalen in Nederland, waarvan zo’n 3.500 publieke laadpalen.

Elektrische auto’s zijn er tegenwoordig in diverse segmenten. Zo is de Renault Zoe een compact model in het B-segment, terwijl de Nissan Leaf een alternatief voor de VW Golf is. Ook die komt binnenkort trouwens met een versie met elektromotor. Een sportief model is de BMW i3. Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich de Tesla Model S, een sportsedan van het formaat BMW 7-serie die in de sterkste uitvoering maar liefst 422 pk aan boord heeft.

7 procent bijtelling

Bij auto’s met een uitstoot van 0- 50 gram CO2/km geldt 7 procent bijtelling. Dit zijn voornamelijk plug-in hybrids. Deze auto’s hebben een verbrandingsmotor, maar kunnen hele stukken volledig op stroom rijden en worden opgeladen via het stopcontact.

Ook in deze categorie zijn er veel geschikte zakenauto’s. Zo is er de Volvo V60 Plug-in Hybrid, een ruime stationwagon met diesel- en elektromotor met veel comfort, veiligheid en imago. Dat zelfs een SUV milieuvriendelijk kan zijn, laat de Mitsubishi Outlander PHEV zien. Deze auto is op de zakelijke markt erg in trek.

Ook de bekende Toyota Prius wordt tegenwoordig geleverd met plug-in techniek: de mogelijkheid om de elektromotor via het stopcontact op te laden. Bij de Opel Ampera wordt de elektroaandrijving aangevuld met een zogenoemde range extender: een benzinemotor die assisteert wanneer het accupakket te weinig capaciteit heeft om de elektromotor aan te drijven.

14 procent

In het A-segment is van praktisch elk model wel een 14 procent-uitvoering leverbaar, zoals van de Fiat 500 en Volkswagen Up. Ook in de B- en C-segment is het aanbod groot.

Goed vertegenwoordigd is bijvoorbeeld het VW-concern met de Audi A3, Seat Leon, Skoda Octavia en de Volkswagen Golf. De Leon en de Octavia zijn er ook als stationwagon met lage bijtelling. Ook de stationwagon-uitvoering van de nieuwe Peugeot 308 wordt leverbaar met 14 procent bijtelling. Deze auto werd recentelijk verkozen tot Auto van het Jaar.

Wie veel ruimte zoekt en toch weinig wil bijtellen, kan ook kiezen voor een Toyota, bijvoorbeeld een MPV Prius Wagon of Toyota Auris Touring Sports. Voor liefhebbers van veel vermogen komt binnenkort de nieuwe Volvo V40 D2 met 190 pk sterke dieselmotor. Zelfs in het topsegment zijn er auto’s met 14 procent bijtelling, zoals de Porsche Panamera Hybrid.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Naar je werk reizen kan op verschillende manieren. Sommige werkgevers bieden een zakelijke leaseauto aan, maar je kunt ook kiezen voor een…
De populariteit van elektrisch rijden neemt snel toe. Daarmee groeit ook de behoefte aan een laadinfrastructuur – ook bij bedrijven zelf. In dit…
Ondernemers die een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen gebruikmaken van een gunstige regeling. In dit artikel onderzoeken we de redenen waarom…
Rij je zakelijk? Let dan goed op op de regels voor bijtelling van je bedrijfsauto. In dit artikel duiken we in de wereld van bijtelling voor…
Misschien denk jij – net als veel andere zzp’ers en mkb’ers – na over de vraag of nú overstappen op elektrische bestelwagens een goede investering…
Iedere eigenaar van een zakelijke of auto in privé betaalt wegenbelasting, ofwel motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze wegenbelasting wordt regelmatig…