Als ondernemer is boekhouden vaak niet het leukste onderdeel van ondernemen. Toch hoort een actuele administratie er nu eenmaal bij. Omdat steeds meer ondernemers hun bedrijfsvoering volledig in de cloud hebben ondergebracht, kiezen ze ook steeds vaker voor online boekhouden. Er zijn echter verschillende opties.

Inhoudsopgave

Heb jij vragen over het opstarten van een bv of holding? Schrijf je nu in voor de live webinar op 22 april of 3 mei en krijg direct antwoord op al je vragen. Slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar!

 

Je kunt zelf aan de slag gaan met online boekhoudsoftware of je boekhouding uitbesteden aan een online boekhouder. Houd je je boekhouding liever offline, dan kun je kiezen voor een traditioneel administratiekantoor. Wat past het beste bij jouw bedrijf? Wij zetten de verschillende opties voor je op een rij.

Zelf online boekhouden met boekhoudsoftware

Zelf aan de slag gaan met online boekhouden met behulp van boekhoudsoftware kan in eerste instantie als een aantrekkelijke optie klinken. De kosten zijn namelijk relatief laag. Je moet hierbij alleen wel rekening mee houden dat je tijd moet investeren in het invoeren en coderen van bonnen en facturen en het doen van je belastingaangifte. Ook moet je op de hoogte zijn én blijven van geldende wet­ en regelgeving om ervoor te zorgen dat je geen fiscale kansen misloopt. Is de administratie uitgebreider, bijvoorbeeld omdat het een bv betreft, dan is er vaak alsnog een boekhouder of accountant nodig voor een jaarlijkse controle.
 

Boekhouding uitbesteden aan een traditionele boekhouder

Als je je boekhouding het liefst offline voert, dan kun je kiezen voor een traditioneel administratiekantoor/boekhouder. Je krijgt deskundig advies en hebt zelf geen omkijken naar je boekhouding. Je btw­aangifte wordt gedaan en ook je jaarlijkse aangifte. Een boekhouder is volledig op de hoogte van geldende wet­ en regelgeving en fiscale kansen voor jouw onderneming.

Je weet zo zeker dat je niet te veel belasting betaalt. In de meeste gevallen spreek je een (uur)prijs af voor de werkzaamheden. Door het volledig uitbesteden van je administratie aan een boekhouder, kan het zijn dat je het financieel overzicht verliest. Je hebt immers niet altijd en overal inzicht in je administratie.

Zorg dat je regelmatig inzicht houdt in je cijfers, zodat je weet hoe het er met je onderneming voorstaat.

Administratie uitbesteden aan een online boekhouder

Vind je de voordelen van het uitbesteden van je boekhouding interessant, maar wil je liever 24/7 inzicht in je administratie, dan is het uitbesteden van je boekhouding aan een online boekhouder een optie. De kennis van een expert wordt dan gecombineerd met het gemak van online boekhouden. Een online boekhouder neemt de gehele administratie uit handen, maar dan online.

Vaak kun je via een mobiele app je documenten digitaal aanleveren, de online boekhouder regelt dan jouw administratie en jij hebt vervolgens direct inzicht in je financiële status. Een online boekhouder zorgt er ook voor dat je voldoet aan geldende wet­ en regelgeving en dat fiscale kansen worden benut. Voor ondernemersvragen kun je ook bij een online boekhouder terecht, deze worden dan telefonisch, via email, Skype of FaceTime met je besproken. Omdat alles online gebeurt, is een online boekhouder vaak ook nog eens een stuk goedkoper.

Bepaal voordat je een keuze maakt waar jouw behoefte ligt, hoeveel kennis je hebt in boekhouden en wat je budget is. Maak afhankelijk van deze factoren een toekomstbestendige keuze.

Er komt veel kijken bij het oprichten van een bv. Tijdens de live webinars op 22 april of 3 mei krijg jij de kans om al je vragen te stellen. Wacht niet te lang en schrijf nu in!

Lees ook…
Wat is een service level agreement (sla)? En waarom is het belangrijk voor ondernemers? Wil je als ondernemer de kwaliteit van je dienstverlening…
i.s.m.
Gefeliciteerd! Je hebt je eenmanszaak omgezet in een bv. Een slimme keuze als je onderneming groeit en meer winst gaat maken. Maar heb je ook bedacht…
Sturen op cijfers: 7 tips voor meer financieel succes Financieel succes is voor de meeste ondernemers niet alleen een doel, maar ook een noodzaak….
Een resultatenrekening, ook wel winst- en verliesrekening, exploitatierekening of staat van baten en lasten genoemd, is een vast onderdeel van het…
Je kent het wel. Toch maar een bonnetje vragen na een lunch, een aankoop in een kledingzaak of een uurtje parkeren. Wellicht zijn het aftrekbare kosten…
i.s.m.
Als ondernemer sta je voor diverse keuzes als het gaat om het uitbesteden van je boekhouding. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke…