Starters die een bedrijf overnemen hebben veel meer overlevingskans dan starters die een eigen bedrijf beginnen. Daarnaast maken ze op termijn meer omzet én winst. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. Maar waar komt dat door? Vijf eigenschappen en vier factoren die de kans op overnamesucces vergroten.

Inhoudsopgave

Wat is jouw bedrijf waard? Start de gratis Brookz Waardescan, krijg snel inzicht in de actuele waarde van je bedrijf en doe er je voordeel mee!

Meer omzet én winst

Bijna 96% van de starters die een bedrijf overnemen, is na vijf jaar nog steeds actief, tegenover 50% van de ondernemers die een eigen bedrijf beginnen. Twee derde van de overnemers doet het zelfs zo goed dat hun klantenbestand, omzet én winst groeien, aldus het onderzoek van Kamer van Koophandel.

Wat maakt een overnemer succesvoller dan een starter?

Zo’n 90% van de bedrijven die worden overgenomen, bestaat uit mkb’ers met maximaal negen mensen in dienst. De aankomende jaren zullen door vergrijzing steeds meer ondernemers zoeken naar een opvolger en komen er meer bedrijven te koop te staan.

Een mooie kans dus om een bedrijf te starten door er één over te nemen.

Zelf op zoek naar een bedrijf?

Bekijk onderstaande bedrijven. Deze staan sinds kort te koop. Reageer kosteloos op interessante profielen en kom direct in contact met de verkoper.

Maar wat maakt dat overnemers succesvoller zijn dan starters? En wat zijn succesfactoren voor een overname? Dat leest u hieronder.

Vijf eigenschappen van succesvolle overnemers :

1)    Meer managementvaardigheden
Overnemers zijn gemiddeld ouder dan starters en hebben meer werkervaring en meer management- of  ondernemersvaardigheden.

2)    Kennis van de branche
Overnemers kennen vaak de branche goed waarin het bedrijf actief is. Ze hebben bijvoorbeeld vaak al relevante contacten. Daarbij weten ze beter de weg naar de juiste bedrijven, kunnen ze de bedrijfsvoering beter doorgronden en hebben ze een reëler beeld van de bedrijfswaarde.

3)    Sterk ondernemersprofiel
Een sterk ondernemersprofiel, met eigenschappen als doorzettingsvermogen, flexibiliteit en sociale vaardigheden, vergroot de kans van slagen van een overname.

4)    Veranderingen doorvoeren
Overnemers zijn bereid én in staat om veranderingen en wijzigingendoor te voeren in de bedrijfsvoering.

5)    (Hoger) Opgeleid
Opvallende uitkomst uit het onderzoek: Overnemers zijn vaker hoger opgeleid dan opvolgers (familiebedrijf), maar lager opgeleid dan starters. Ook de intentie tot ondernemen is anders: ze hebben geen specifieke startersideeën en beschikken over minder creativiteit.

Vier factoren die de kans op overnamesucces verhogen:

1)    Eigen middelen voor overname
De financiering vormt vaak een groot obstakel voor een overname. Beschikt de overnemer over (enige) eigen financiële middelen, dan vermindert dat probleem aanmerkelijk.

2)    Geen vastgoed
Als er bij de overname geen vastgoed betrokken is, dan maakt dat de slagingskans ook hoger.

3)    Een goed businessplan
Een gedegen businessplan of ondernemingsplan helpt bij het binnenhalen van overnamefinanciering, maar ook bij het bepalen én behouden van de koers.

4)    Vertrouwen tussen koper en verkoper
Vertrouwen tussen koper en verkoper zorgt ervoor dat een overname een grotere kans van slagen heeft.

Meer lezen over bedrijfsovername?

–    Zo neemt u een bedrijf over
Er zijn meerdere methoden om te starten met een bestaand bedrijf, zoals bijvoorbeeld een management buy-out of franchising.

–    Checklist: wat u moet weten als u een bedrijf wilt overnemen
Met deze handige checklist ziet u in één oogopslag waar u rekening mee kunt houden bij een overname.

Nieuwsgierig geworden naar wat de actuele waarde is van jouw bedrijf? Bereken gratis de waarde van jouw bedrijf en doe er je voordeel mee!

Lees ook…
Een bedrijf kopen of verkopen is voor de meeste ondernemers een enorme mijlpaal. Naast alle zakelijke aspecten komen er vaak emoties bij kijken. In dit…
De overname van een familiebedrijf – aan andere familieleden of aan een derde partij buiten de familie – is een delicaat proces en vraagt een goede…
Je wilt een bedrijf overnemen en vraagt je af: hoe ga ik de bedrijfsovername financieren? Je hebt verschillende mogelijkheden. Welke optie het beste…
De verkoop van een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) is ingewikkelder dan van bijvoorbeeld een besloten vennootschap (bv). Hier zetten we…
Er zijn veel verschillende soorten goodwill. En de beste methode om de goodwill te berekenen, bestaat niet. Het is vaak een onderhandelingsproces,…
Als je een bedrijfswoning overbrengt naar jouw privévermogen, moet je afrekenen over het verschil tussen de waarde in het economisch verkeer en de…