Natuurlijk, u wilt zo veel mogelijk verdienen. Maar u wilt uw diensten daarnaast ook zo concurrend mogelijk in de markt zetten. Een goed uurtarief bepalen is daarom essentieel om succesvol als zzp'er aan de slag te kunnen gaan. Met dit stappenplan bepaalt u uw perfecte uurtarief.

Inhoudsopgave

Heb jij vragen over het opstarten van een bv of holding? Schrijf je nu in voor de live webinar op 22 april of 3 mei en krijg direct antwoord op al je vragen. Slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar!

 

Stap 1: schat hoeveel uur u zou kunnen en willen werken.

Het is lastig een uurtarief te bepalen als u niet weet hoeveel uur u zich kunt inzetten. Begin dus met een schatting maken van hoeveel klanten u in een volle werkweek zou kunnen en willen bedienen en wat u redelijkerwijs aan klandizie kunt verwachten. Dit aantal hoeft u niet meteen te bereiken, maar ga uit van een redelijke schatting voor de langere termijn. Houd er rekening mee dat lang niet alle uren die u maakt, declarabel zijn. U bent ook tijd kwijt met nieuwe klanten leren kennen, administratie, vervoer, et cetera.

Stap 2: bereken uw kostprijs.

Welke kosten maakt u om uw werk uit te kunnen voeren? Wat moet u minimaal verdienen om rond te kunnen komen? Hoeveel uur bent u bereid te werken? Op basis van deze gegevens kunt u uw kostprijs berekenen. Deze kostprijs kunt u voor uzelf aanhouden als ondergrens.  Op www.berekenhet.nl kunt u aan de hand van uw specifieke situatie uitrekenen hoeveel bruto maandloon u overhoudt met elk uurtarief.

Het minimumuurloon is 8,57 euro bij een volledige werkweek. Bedenk dat u, in tegenstelling tot werknemers in vaste dienst, zelf verantwoordelijk bent voor verzekering tegen ziekte, arbeidsongeschiktheid, vakantiegeld en de oudedagsreserve. U kunt daarom beter 12 euro aanhouden als absoluut minimum, mits u geen extra kosten hoeft te maken. Volgens de loonwijzer wordt dit tarief soms door zzp’ers in de  schoonmaakbranche gevraagd. Het is volgens dit overzicht het allerlaagste tarief dat door zelfstandigen wordt gerekend.

Stap 3: doe marktonderzoek.

“Benchmarken is een hele goede manier om te weten wat u per uur kunt vragen,” zegt Leo Kits, hoofd van de helpdesk van ZZP Nederland. “Kijk wat andere ondernemers vragen voor hun diensten, vooral in eigen regio.” Op freep.nl vindt u een hele verzameling zzp’ers met hun tarief. Neem daarbij zo veel mogelijk factoren mee. Welke ervaring hebben uw concurrenten, wat bieden zij voor een uur werk, zitten zij op een A- of B-locatie?

Kijk naar de prijzen van ondernemers die zo veel mogelijk vergelijkbaar zijn met u. En houd rekening met uw directe concurrentie, woont u in een stad met diverse vergelijkbare ondernemers of bent u de enige in de regio? In het eerste geval is het raadzaam om iets onder de prijzen van uw directe concurrenten te gaan zitten, in het tweede geval kunt u hetzelfde prijsniveau aanhouden. FNV Zelfstandigen heeft een gratis app voor iPhone en Android waarmee u makkelijk een uurtarief kunt berekenen. In deze app vindt u ook een minimum, maximum en gemiddeld uurtarief voor uw beroep.

Ter info: enkele voorbeelden van ZZP Nederland:

  • Een vrachtwagenchauffeur rijdt gemiddeld voor 28 euro per uur
  • Een verpleegkundige rekent een tarief van 29 euro per uur
  • Een tegelzetter vraagt gemiddeld een tarief van 32,50 euro per uur
  • Journalisten doen het gemiddeld voor 65 euro per uur
  • Een ICT-consultant kost per uur 75 euro
  • Een interim-manager vraagt gemiddeld 110 euro per uur
  • Een advocaat kost gemiddeld 250 euro per uur

​*Al deze bedragen zijn exclusief eventuele btw.

Stap 4: bedenk wat u zou willen (en kunnen) verdienen.

U weet nu wat u nodig hebt en wat u redelijkerwijs zou kunnen vragen. Maar neem even de tijd om stil te staan bij de vraag of u hiervoor ook wel aan de slag wílt. Geeft u een baan op waar u meer zou kunnen verdienen en die u meer zekerheid biedt? Bent u gewend aan een bepaald inkomensniveau? Heeft u het ervoor over om uw passie te volgen en ondernemer te zijn, en daarvoor eventueel inkomen in te leveren?

Als blijkt dat u tegen het uurtarief dat u op basis van de vorige stappen heeft bepaald, eigenlijk niet tevreden bent, kunt u uw uurtarief beter verhogen. Met goede marketing, actieve acquisitie en extra klantenservice kunt u dat doen. Als u uw klanten duidelijk kunt maken dat uw diensten meer waard zijn, staat het u volledig vrij om meer te vragen. U moet tevreden kunnen zijn met uw verdiensten.

Stap 5: onderhandel.

Bij niet elke klus hoeft u hetzelfde uurtarief te hanteren. Voor een klus van een paar uur vraagt u wellicht een hoger tarief dan voor een klus van een paar maanden. Ook kunt u meer vragen voor diensten waar u heel ervaren in bent, dan als u iets nieuws doet. Houd niet altijd hetzelfde tarief aan, maar ga in gesprek met de opdrachtgever en kijk wat er uitkomt.

Stap 6: herevalueer.

Door inflatie wordt ons geld ieder jaar iets minder waard. Tegelijkertijd neemt uw ervaring toe. Blijf niet hangen bij uw uurtarief, maar bekijk periodiek, minstens elk jaar, of u nog steeds een goede prijs hanteert. “Leg in uw contracten vast dat u uw uurloon elk jaar tenminste met de inflatie verhoogt,” zegt Kits. “Ook ervaring telt zwaar mee. U kunt op internet diverse tools vinden waarmee u op basis van uw ervaring, opleidingsniveau en leeftijd een goede uurprijs kunt berekenen. Blijf niet hangen bij een prijs, maar verhoog deze van tijd tot tijd.”

Dit kennisartikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze kennispartner SNS Bank.

Er komt veel kijken bij het oprichten van een bv. Tijdens de live webinars op 22 april of 3 mei krijg jij de kans om al je vragen te stellen. Wacht niet te lang en schrijf nu in!

Lees ook…
Om een bedrijf te starten of te laten groeien, moet je investeren. Maar hoeveel geld heb je precies nodig? Dat is afhankelijk van meerdere factoren….
Een overzichtelijke administratie opzetten is een belangrijk onderdeel van het starten van je eigen bedrijf als zzp’er. We helpen je met een helder…
Staat jouw bedrijf op het punt om te groeien en denk je aan het aannemen van personeel? Dan is dit hét moment om actie te ondernemen op het gebied van…
Welk uurtarief kan ik vragen als zzp’er? Niet alleen starters, maar ook ervaren zzp’ers worstelen met deze vraag. Wij laten zien hoe je stap voor stap…
Wat is een service level agreement (sla)? En waarom is het belangrijk voor ondernemers? Wil je als ondernemer de kwaliteit van je dienstverlening…
Een liquiditeitsbegroting is een belangrijk instrument voor elke ondernemer. Het biedt inzicht in de financiële gezondheid van een bedrijf en helpt…