Heb jij al een financieel plan? Hoe zorg je voor een plan dat bij jouw situatie past en waar je op kunt sturen? Met deze checklist helpen we je graag op weg.

Inhoudsopgave

Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Start gratis Pensioen Scan en binnen 2 minuten heb je inzicht welke van de 8 opties voor pensioenopbouw het beste bij jouw situatie past

  • STAP 1. Bepaal je pensioenleeftijd

Op welke leeftijd wil je stoppen met ondernemen? Als je 60 bent, op je 65ste of pas als je ‘erbij neervalt’? Probeer een streefleeftijd vast te stellen. Dit geeft je richting aan het pensioenplan.

  • STAP 2. Bepaal je benodigde inkomen

Wat zijn jouw pensioendromen? Een wereldreis maken, een boot kopen of gewoon lekker leven? Bepaal hoeveel inkomen je na jouw ondernemerscarrière maandelijks nodig hebt om dit te realiseren. Als je het niet weet, houd dan minimaal 50 procent en maximaal 75 procent van jouw huidige inkomen aan. Aangevuld met eventuele AOW. Door het wegvallen van enkele financiële verplichtingen moet dit in ieder geval genoeg zijn om een goede levensstandaard te behouden.

Van Raaij: “Als ondernemer ben je misschien gewend aan een hoger consumptieniveau. De kans bestaat dat je erop achteruitgaat. Veel financiële verplichtingen vervallen wel, maar lang niet alle. Welke levensstijl heb je voor ogen? Dat is de vraag.”

  • STAP 3. Bereken jouw benodigde vermogen

Op basis van het percentage of bedrag dat je nu hebt bepaald, kun je het totale vermogen berekenen dat je nodig hebt op het moment dat je stopt. Stel: je bent nu 40 jaar en verdient 50.000 euro bruto per jaar en je hebt bepaald gemiddeld 60 procent van je huidige inkomen nodig te hebben na je 65ste: 30.000 euro per jaar dus. De waarde van jouw totale pensioenvermogen moet dan ongeveer 450.000 euro bedragen op je 65ste om nog ruim vijftien jaar op dezelfde voet door te leven.

  • STAP 4. Breng financiële middelen in kaart

Je hoeft dit pensioenbedrag niet letterlijk op je rekening te hebben voor je 65 bent. Bij jouw pensioenvermogen horen ook de bedragen die je verwacht uit bijvoorbeeld de verkoop van het bedrijf of de overwaarde van het huis. Ook een eventuele erfenis die je voor de pensioenleeftijd verwacht kun je meetellen. Breng ook het inkomen/pensioen van jouw eventuele partner in kaart als dit van belang is voor je eigen pensioen.

Van Raaij: “Veel ondernemers zien hun bedrijf als hun pensioen, maar is het bedrijf over X jaar nog wel genoeg waard om nog jaren van te leven? Het is riskant. Is er over een aantal jaar nog steeds vraag naar je product of dienst? Er zijn helaas tig voorbeelden van ondernemers die failliet gaan door verouderde technologie en het niet tijdig meegaan met ontwikkelingen. Als je ziet dat je klantenbestand terugloopt is het tijd voor innovatie. Het wordt niet vanzelf weer beter.”

  • STAP 5. Bekijk gunstige opbouwmogelijkheden

Je hebt nu in kaart hoeveel pensioenvermogen je nog moet opbouwen. Je kunt je pensioen opbouwen via een lijfrente bij een verzekeraar of een bank of gewoon zelf sparen of beleggen.

Investeren in vastgoed?

  • Welke opties zijn er? Download de gratis brochure en bekijk alle mogelijkheden voor beleggen in vastgoed

Gerelateerd lezen:

• Bouw ik te weinig pensioen op?
• 92% mkb vindt pensioen belangrijk, maar 38% doet er iets aan aan
• 4 feiten over pensioen in Nederland

Nieuwsgierig naar welke pensioenoptie het beste bij jouw situatie past? Start de gratis Pensioen Scan

Lees ook…
Een aanvullend pensioen opbouwen is voor zzp’ers geen luxe, maar een noodzaak. Want als je nu actie onderneemt, voorkom je later een hoop problemen. In…
Als ondernemer heb je op je pensioengerechtigde leeftijd recht op AOW. Maar om meer financiële armslag te hebben, is het goed om aanvullend pensioen…
Wil je ervoor zorgen dat je partner en/of kinderen zich geen financiële zorgen hoeven te maken als je komt te overlijden? Bouw dan…
Pensioenopbouw als zzp’er lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar vroeg of laat wordt het realiteit. Wist je dat je als zzp’er meer risico loopt…
Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. Daardoor gaat er veel veranderen, ook voor zzp’ers. Je kunt bijvoorbeeld nu een groter deel…
Je bent volop aan het ondernemen en je denkt nog lang niet aan stoppen of met pensioen gaan. Toch is het belangrijk om nu al na te denken over morgen….