Rokende personeelsleden die tijdens werktijd om de zoveel tijd naar buiten gaan voor een korte rookpauze, wie heeft ze niet? Al met al kosten die paar minuten per sigaret onder de streep flink wat werktijd. Mag je als werkgever hen dit verbieden, vragen of ze dit in hun pauze willen doen, of moet je deze tijd gewoon doorbetalen?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Het is een bekend probleem, de rokende werknemers die voor je gevoel vaker buiten staan dan aan het werk zijn. Bij het invoeren van regels met betrekking tot het roken tijdens werktijd, kan je de volgende wettelijke besluiten als leidraad hanteren:

  • een werknemer heeft recht op 30 minuten pauze, als hij op een dag langer dan 5,5 uur werkt. De werknemer heeft het recht om dat half uur te splitsen in pauzes van 2 x 15 minuten.
  • per CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) kunnen aparte regels zijn afgesproken over (rook)pauzes. Valt jouw bedrijf onder een CAO, controleer dan voor alle zekerheid wat daar in staat.
  • je kunt in een personeelshandboek zelf regels stellen met betrekking tot het roken tijdens werktijd (bijvoorbeeld geen doorbetaling tijdens rookpauzes).

Let wel: de Tabakswet verplicht werkgevers tot het instellen van rookvrije werkruimtes, opdat het niet-rokende personeel geen schade ondervindt van de rook. Het staat een werkgever vrij om een rookruimte in te richten of rookplek aan te wijzen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Consumenten in Nederland kunnen zich beroepen op verschillende wetten en regels als er iets mis is met een afgenomen dienst of product. Maar kun je als…
Prinsjesdag – dit jaar op 19 september – is traditioneel de dag dat het kabinet de begroting presenteert en de verschillende (belasting)plannen uit de…
Compliance is geen modewoord, maar een noodzaak om je bedrijf aan te passen aan het groeiende web aan nationale en internationale wet- en regelgeving….
Een CE-markering is meer dan een paar letters op een product. Met dit symbool laat je als ondernemer zien dat je product voldoet aan de EU-wetgeving op…
Zonder toestemming klantgegevens opslaan, gebruiken of delen? Die tijden zijn voorbij sinds de inwerkingtreding van de Algemene Verordening…
Ben je wel eens onverwacht getrakteerd op een parkeerboete tijdens het laden en lossen? Die frustratie kennen veel ondernemers. Maar wanneer is…