Bij mobiel parkeren maakt de automobilist gebruik van snelle, digitale techniek om de verschuldigde parkeerbelasting te voldoen. Dat moet wel in één keer goed, anders volgt er een naheffingsaanslag, zo blijkt uit deze twee gevallen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

1. Mobiel in andere tas

Mevrouw Brink ging een middagje winkelen met haar moeder. Zij reed naar het centrum, zette haar moeder af bij de winkel die zij wilden bezoeken, en reed naar de parkeerplaats. Daar wilde zij mobiel parkeren, maar dat lukte niet omdat haar mobiele telefoon in de tas zat die haar moeder had meegenomen.

Zij parkeerde haar auto om 14.23 uur, en meldde bij de parkeerwacht dat zij haar auto nog niet telefonisch had aangemeld omdat ze eerst haar mobieltje bij haar moeder moest ophalen.

Boete terecht of niet?

Toen de parkeercontroleur enkele minuten later – om 14.26 uur – constateerde dat nog steeds geen aanmelding bij Park-Line had plaatsgevonden, legde hij een naheffingsaanslag parkeerbelasting op.

Mevrouw Brink vond die aanslag ‘niet kunnen’, maar rechtbank Rotterdam en in beroep Hof Den Haag wél. De rechter besliste dat bij mobiel parkeren de aanmelding direct bij het parkeren moet plaatsvinden. Het niet voorhanden hebben van de daarvoor benodigde mobiele telefoon komt voor risico van de automobilist.

Mw. Brink bepleitte nog dat er bij mobiel parkeren een paar minuten marge toegestaan moet worden tussen het tijdstip van parkeren en de aanmelding, net als bij gewoon parkeren, waarbij ook enige tijd wordt gegund om de parkeermeter te vullen of een parkeerbon op te halen.

De rechter was het daar niet mee eens: bij mobiel parkeren is – anders dan bij gewoon parkeren – geen tijdsmarge nodig om de beschikking te krijgen over de voor de betaling benodigde middelen. Het Hof handhaafde de naheffingsaanslag.

2. Onjuiste gebiedscode

Ook automobilist Ben de Boer ondervond dat een foutje bij mobiel parkeren duur kan uitpakken. Hij parkeerde zijn auto, en meldde die direct aan, maar voerde een onjuiste gebiedscode in. De code die hij ingaf was een goedkopere parkeerplaats dan hij met zijn auto bezet had. Dat leidde tot een naheffingsaanslag parkeerbelasting.

De Boer erkende dat hij een onjuiste code had ingetoetst. Hij bepleitte dat de naheffingsaanslag verminderd moest worden met het bedrag dat hij voor de goedkope plaats betaald had.

Hof Den Haag vond dat niet nodig: de wet voorziet niet in zo’n vermindering.

Commentaar

Over parkeerbelasting wordt veel geprocedeerd. Automobilisten voelen zich door deze belastingheffing vaak geschoffeerd, en vragen de belastingrechter om daar iets aan te doen.

In deze twee procedures had dat geen succes. Bij mobiel parkeren – het woord zegt het al – moet eerst worden gebeld voordat er – betaald – geparkeerd kan worden.


Bron: BelastingBelangen

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Rij je zakelijk? Let dan goed op op de regels voor bijtelling van je bedrijfsauto. In dit artikel duiken we in de wereld van bijtelling voor…
De populariteit van elektrisch rijden neemt snel toe. Daarmee groeit ook de behoefte aan een laadinfrastructuur – ook bij bedrijven zelf. In dit…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
Naar je werk reizen kan op verschillende manieren. Sommige werkgevers bieden een zakelijke leaseauto aan, maar je kunt ook kiezen voor een…
Misschien denk jij – net als veel andere zzp’ers en mkb’ers – na over de vraag of nú overstappen op elektrische bestelwagens een goede investering…
Ondernemers die een auto van 15 jaar of ouder rijden, kunnen gebruikmaken van een gunstige regeling. In dit artikel onderzoeken we de redenen waarom…