Column Charlotte Meindersma | Charlottes Law

Ben je niet de enige die verantwoordelijk is voor content op je website? Nee? Maak dan goede afspraken over wie waarvoor verantwoordelijk is. Zo voorkom je onaangename verrassingen (lees: schadeclaims)!

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Natuurlijk moet je opletten bij alles wat je zelf schrijft en de content die je publiceert, maar wat nu als je niet de enige bent die op de website publiceert? Bijvoorbeeld omdat ook medewerkers wel eens wat schrijven, je een forum hebt, er op artikelen gereageerd kan worden door lezers en klanten of je misschien zelfs een website helemaal laat vullen door anderen? Soms ben je ook verantwoordelijk voor wat anderen op jouw website publiceren.

Wie openbaar maakt is verantwoordelijk

Allereerst is de persoon of het bedrijf dat openbaar maakt verantwoordelijk. Het openbaar maken is namelijk een van de belangrijkste elementen van het auteursrecht. Als je zonder voldoende toestemming een auteursrechtelijk werk openbaar maakt, is dat een inbreuk op het auteursrecht.
Maar ook als het slechts gaat om de vrijheid van meningsuiting kun je in sommige gevallen verantwoordelijk gehouden worden voor de uiting van een ander, omdat het op jouw website is openbaar gemaakt.

Mate van content beheer is belangrijk

Belangrijk bij de beoordeling wie verantwoordelijk is voor de gepubliceerde content, is de mate waarin je beheer hebt over die content. Een hostingprovider controleert niet wat een ander op de servers plaatst. Ze bieden slechts de techniek aan. YouTube en Facebook controleren hooguit automatisch een en ander en gaan verder alleen af op meldingen van gebruikers. Zij zijn daarom niet verantwoordelijk voor de content van anderen.

Maar heb je een forum met een beheerder, een website met gastbloggers, een platform waar verschillende webwinkeliers producten aan mogen bieden en ga zo maar door, dan ben je daar wel voor verantwoordelijk. Je kunt namelijk controleren wat er op de website gebeurt. Waarschijnlijk voer je die controle ook uit en anders heb je in elk geval die verplichting. Omdat je kunt controleren wat er openbaar gemaakt wordt, ben je ook verantwoordelijk voor die uitingen. Zorg daarom dat het in elk geval geen inbreuk maakt op het auteursrecht of merkrecht en dat de vrijheid van meningsuiting niet een te grote inbreuk maakt op een ander recht.

Notice & Take Down Procedure

Wordt er op jouw website veel content van derden geplaatst, waar je niet of te weinig controle over hebt? Het kan helpen om een notice & take down procedure te hanteren. Deze zul je ook duidelijk op de website moeten publiceren. Je belooft hiermee onrechtmatige content snel van de website te zullen verwijderen. Als het evident onrechtmatig is moet je het meteen verwijderen. Weet je niet zeker of het onrechtmatig is, dan mag je daar onderzoek naar doen. Binnen een redelijke termijn moet je alsnog een beslissing hebben genomen. Op je website moet je dus vermelden hoe mensen bij jou kunnen melden dat zij van mening zijn dat er onrechtmatige content op de website staat en meld je ook wanneer ze actie van jou mogen verwachten.

Maak content afspraken en let goed op

Heb je dus enige controle over de content op de website? Controleer deze dan goed. Laat je anderen zonder filter van jou content op jouw website plaatsen? Maak dan goede afspraken met ze. Bijvoorbeeld dat je hen aansprakelijk houdt voor de schade die ontstaat door onrechtmatige content die zij op de website plaatsen. Wees hier niet te naïef in. Als het gaat om een inbreuk op auteursrecht wegens een foto, kan de schade in de honderden en soms duizenden euro’s lopen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Prinsjesdag 2023 is achter de rug en het kabinet heeft de Miljoenennota overhandigd en het Belastingplan 2024 gepresenteerd. De redactie van De Zaak…
Consumenten in Nederland kunnen zich beroepen op verschillende wetten en regels als er iets mis is met een afgenomen dienst of product. Maar kun je als…
Om schijnconstructies aan te pakken, is De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) in het leven geroepen. Deze wet beschermt werknemers tegen onderbetaling…
Compliance is geen modewoord, maar een noodzaak om je bedrijf aan te passen aan het groeiende web aan nationale en internationale wet- en regelgeving….
Ben je wel eens onverwacht getrakteerd op een parkeerboete tijdens het laden en lossen? Die frustratie kennen veel ondernemers. Maar wanneer is…
Wat gaat er per 1 januari 2024 veranderen voor zzp’ers en mkb’ers? Een overzicht van de belangrijkste…