Bescherming van de minderheidsaandeelhouder

Column Arjen Paardekooper
Als je als minderheidsaandeelhouder in een onderneming participeert, doe je er verstandig aan vooraf goede afspraken te maken. Als minderheidsaandeelhouder heb je zonder voorafgaande afspraken eigenlijk niets te zeggen, dus je moet zorgen voor een goede aandeelhoudersovereenkomst met een dijk van een geschillenregeling.
Bescherming van de minderheidsaandeelhouder
Als je als minderheidsaandeelhouder vanaf het begin gaat deelnemen in een nog op te richten vennootschap, doe je er verstandig aan om reeds bij het opstellen van de statuten ervoor te zorgen dat belangrijke besluiten (winstuitkeringen, ontslag/benoeming bestuurders/vaststellen businessplan en budgetten)  met een gekwalificeerde meerderheid van bijvoorbeeld alle aandeelhouders of driekwart van de aandeelhouders (afhankelijk van de percentages van de aandelen) in de statuten vast te laten leggen.
 
Indien je als minderheidsaandeelhouder in een onderneming zit waar deze afspraken niet zijn gemaakt, is er nog wel een aantal drukmiddelen om je belangen te beschermen, indien je door de andere aandeelhouders of het bestuur wordt benadeeld. Indien je een aandelenbelang hebt van 10% of meer, kun je bijvoorbeeld altijd naar de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam stappen als je het niet eens bent met het beleid of bepaalde beslissingen. Let wel, dit zijn kostbare trajecten die een tijdje duren.
 
Mijn advies aan startende ondernemers luidt om, voordat je een vennootschap opricht met meerdere aandeelhouders, altijd even vooraf bij de advocaat langs te gaan om ervoor te zorgen dat je de afspraken tussen de aandeelhouders goed vooraf vastlegt in een aandeelhoudersovereenkomst. Eenvoudigweg naar de goedkoopste notaris stappen voor de oprichting van een vennootschap is “penny wise pound foolish”. Beter een duizend euro vooraf uitgeven aan een goed advies, dan tienduizenden euro’s achteraf aan procedures.

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming