Ze is al ruim tien jaar geleden gestopt, maar Nederlands beste zwemster aller tijden is na haar sportcarrière nog altijd in trek. 'Het merk' Inge de Bruijn verkoopt zichzelf als vanzelf. De 44-jarige Barendrechtse is te boeken voor bedrijfspresentaties, zwemclinics in binnen-en buitenland, motivational speaker en als uithangbord voor merken en bedrijven.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Zwemster

Inge de Bruijn stopte in 2007 met zwemmen. Met terugwerkende kracht, had ze na de Olympische Spelen in 2004 in Athene een punt moeten zetten achter haar topsportloopbaan. Ze won toen goud, zilver en twee keer brons. “Ik verkeerde in de euforiestemming na mijn laatste goud. Ik zei toen: ik ga door. Mijn coach zei: nou Inge, dat zullen we nog wel zien. In 2007 kwam ik tot de conclusie dat het wel goed was. Het was tijd het stokje door te geven aan de nieuwe zwemgeneratie. Ik kon en kan terugkijken op een mooie carrière.”

Vier jaar eerder had ze al drie gouden medailles plus nog eens zilver op de estafette bij elkaar gezwommen in Sydney. Die oogst maakt haar de meest succesvolle Nederlandse olympiër van de zomerspelen aller tijden. Bovendien noteerde ze in het jaar 2000 twaalf wereldrecords. Ze verwierf in die tijd ook nog eens naam en faam met haar enthousiaste media-optredens. Haar antwoord op de vraag hoe het met haar is, werd zelfs een gevleugelde uitspraak in Nederland: ‘toppie joppie’.

  Inge de Bruijn
  • Beste Nederlandse olympiër aller tijden op de zomerspelen (4 goud, 2 zilver, 2 brons)
  • Opgenomen in internationale Hall of Fame voor zwemmers
  • Beste zwemster van het decennium 2000-2010
  • Winnares World Sports Award 2000
  • Sportvrouw van Nederland 2001
  • Vijf keer wereldkampioen
  • Twaalf wereldrecords
  • Sinds 2015 is er het Inge de Bruijn Zwembad in Barendrecht

InfluencerInge de Bruijn De Zaak

Zo gaat het ook nu nog met haar. Inge de Bruijn vertelt dat de opdrachtgevers haar als vanzelf weten vinden. Naast het geven van zwemclinics, presentaties aan bedrijven en als motivational speaker, is ze vorig jaar gevraagd door een agency om influencer te worden op het gebied van fashion, travel, beauty en lifestyle. “Dat deed ik al enige jaren. Ik vind influencer zelf een naar woord, maar zo noemen ze dat tegenwoordig. Het houdt in: promotie maken voor een merk of bedrijf op social media. Met een bereik van een half miljoen viewers per week is dat zeker interessant voor merken en bedrijven.”

Daarnaast heeft ze onlangs ook een sponsordeal gesloten met kruidenspecialist Verstegen, een merk voor sauzen waar geen suiker in zit. “Ze hebben vier sauzen op de markt gebracht, die zijn gelinkt aan mijn vier gouden olympische medailles. Verstegen staat voor een verantwoorde manier van genieten. Ik ben zelf gek op sauzen, dus het past wel bij mij.”

 

Lessen uit het leven

  ‘Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg’. Die les heeft Inge de Bruijn van haar moeder geleerd. “Zij leerde me voor iedereen respect te hebben, van de koning tot de vuilnisman. We zijn weliswaar allemaal uniek. Het feit dat ik in de picture heb gestaan, maakt mij nog niet meer dan een ander.” Ze realiseert zich wel dat haar leven als topsporter invloed heeft gehad op haar persoonlijkheid. “Je wordt gekneed voor een doel: de beste van de wereld worden. Als topsporter leid je een egocentrisch bestaan. Je kunt daarin geen concessies doen. Die teugels heb ik in de nieuwe fase van mijn leven kunnen laten gaan. Ik kan nu veel meer genieten van de kleine dingen en de mensen om me heen, omdat ik niet meer alleen de focus op mezelf heb. Dat is nou eenmaal inherent aan het topsporter-zijn. Dat moet je ook, want anders kun je die absolute top niet halen. Het grootste compliment dat ik heb gekregen is: Inge, je bent een veel prettiger mens geworden na je carrière.”

Stewardess

De Bruijn wilde als klein meisje altijd stewardess worden. “Dat blauwe pak heb ik nooit gedragen, maar dankzij het zwemmen heb ik de hele wereld over mogen reizen”, zegt ze. “Ik voel me daardoor echt een gezegend mens.” Door de vele internationale zwemwedstrijden is ze overal en nergens geweest, maar het echte genieten van reizen kwam pas na het zwemmen. “Als zwemster zag ik vooral hotels en zwembaden. Het echt reizen ben ik gaan doen na mijn zwemcarrière. Dan kun je er ook echt van genieten en heb ik ook echt wat meegekregen van de cultuur en mensen. Dat is iets wat ik wil blijven doen: er staan er nog genoeg landen op mijn bucket list.”

Soms heeft ze het geluk een reis te kunnen combineren met een opdracht. De Bruijn wordt geregeld uitgenodigd voor tv-programma’s zoals ‘In het Spoor van Peking Express, Risky Rivers en Adam zkt. Eva. Ook was zijn te zien in Sabotage, Real Men, Dance Dance Dance, Dancing with the Stars, Let’s Dance, als jurylid in Sterren Springen, Op Zoek naar God en Vive La Frans. Daarnaast heeft ze een lifestyleprogramma op RTL en in de regio Rotterdam gepresenteerd. “Dat soort klussen zou ik wel vaker willen doen.”
 

Ondernemer

Voor De Bruijn zijn er weinig zaken in haar ondernemersleven die haar niet bevallen. De administratie doet ze zelf en voor de weinige dingen die ze niet beheerst, weet ze altijd wel iemand te vinden die haar helpt. “Gelukkig heb ik nog maar weinig periodes gehad dat ik geen opdrachten had. Ik hoop dat dit nog lang zo blijft.” 

De Barendrechtse kan bovendien altijd nog terugvallen op haar expertise in de zwemsport. Zo is ze analist geweest bij het zwemmen bij Studio Sport en is ze onlangs gevraagd als hoofdcoach van de zwemmers van de Emiraten. “Daarover ben ik nog in dubio. Met mijn kennis en ervaring hoop ik anderen tot betere prestaties te brengen.”

“Sport en bedrijfsleven op veel punten identiek”

 
De voormalig zwemster geeft ook motivational speeches aan het bedrijfsleven. “Sport en het bedrijfsleven zijn op heel veel punten identiek aan elkaar. Het gaat erom hoe je als individu fungeert in een groep, zodat je zelf tot betere prestaties komt. In Amerika heb ik daarin als zwemster belangrijke lessen geleerd, vooral van mijn coach Paul Bergen. Er gaat bijna geen dag voorbij dat ik niet aan hem denk. Ik ben hem zó dankbaar. Zijn lessen, zijn mindset. Het heeft me gevormd tot wie ik ben. Ook het leven in Amerika op zichzelf. In Nederland zijn we veel op onszelf, maar daar pushen ze je in teamverband naar een hoger level. Ook heb ik de les geleerd dat als je een ander iets niet gunt, dan verdien je het zelf ook niet. Zo is het ook in het bedrijfsleven. Blijf dus het beste uit jezelf halen, want je kunt meer dan jezelf denkt. Tegenslagen en kritiek, daar kun je juist van leren. Dat probeer ik over te brengen naar aanleiding van mijn ervaring in de topsport. Daarover vertel ik in het bedrijfsleven, omdat het heel herkenbaar is.” 

Inge de Bruijn is te bereiken via:
Instagram:@ingedebruijn
E-mail:ingedebruijn7@gmail.com

Tekst: Ido Dijkstra | Foto’s: Aangeleverd/Inge de Bruijn

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…
In deze tijd van arbeidskrapte is investeren in opleidingen van je medewerkers een strategische zet om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Benieuwd…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…