Zo ziet een btw-nummer eruit

Btw-nummer, omzetbelastingnummer, fiscaal nummer, OB-nummer, RSIN, btw-identificatienummer... Je krijgt er als ondernemer mee te maken, maar gaat het nou steeds om hetzelfde nummer? Je leest het hier.
Zo ziet een btw-nummer eruit

Btw-nummer
Je ontvangt een btw-nummer zodra de Belastingdienst je registreert als ondernemer voor de omzetbelasting. Dit btw-nummer moet je op je facturen zetten. 

Maar er worden aardig wat verschillende benamingen gebruikt om naar dit nummer te verwijzen: btw-nummer, OB-nummer, omzetbelastingnummer, fiscaal nummer, RSIN, btw-identificatienummer.

Het komt allemaal langs, terwijl het niet altijd om hetzelfde nummer gaat. Daarom een korte uitleg over hoe het btw-nummer tot stand komt.

1. BSN, sofi-nummer, fiscaal nummer
BSN, sofi-nummer
BSN - Sofi-nummerIedere inwoner van Nederland die staat ingeschreven bij een gemeente ontvangt een Burgerservicenummer (BSN). In het verleden was dat het sofi-nummer.

Het BSN is 7 tot 9 cijfers lang. Omdat een eenmanszaak een natuurlijk persoon is, wordt in dat geval voor het btw-nummer het BSN van de eigenaar gebruikt.

Fiscaal nummer = RSIN
Elk rechtspersoon, ofwel niet-natuurlijke persoon, ontvangt een fiscaal nummer van 7 tot 9 cijfers. Dit geldt ook voor samenwerkingsverbanden en bijvoorbeeld verenigingen en stichtingen. Het fiscaal nummer staat geheel los van het BSN of sofi-nummer.

Sinds 2010 heet het fiscaal nummer het Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer (RSIN). Zie ook: RSIN vervangt fiscaal nummer »

2. Omzetbelastingnummer, OB-nummer
OmzetbelastingnummerHet omzetbelastingnummer is óf je Burgerservicenummer (BSN) óf het RSIN (fiscaal nummer) van je bedrijf met daarachter een 3-cijferige code uit de reeks B01 t/m B99. Je kunt het in sommige formulieren van de Belastingdienst tegenkomen.

Het omzetbelastingnummer wordt ook wel OB-nummer genoemd.

3. Btw-nummer, btw-identificatienummer
Btw-nummer BSNEen btw-nummer bestaat standaard uit 14 tekens en begint met de landcode NL. Daarachter komt het omzetbelastingnummer met daarachter een 3-cijferige code uit de reeks B01 t/m B99. Als het omzetbelastingnummer minder dan 9 cijfers telt, dan worden er zogeheten voorloopnullen gebruikt om alsnog tot 9 te komen.

Btw-nummer fiscaal

Het btw-nummer wordt ook wel het btw-identificatienummer genoemd. Het nummer dat je op je facturen zet, moet er dus uitzien zoals op een van de twee voorbeelden rechts.

Lees ook:
- Aangifte btw: zo werkt het »

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming