Nederland is weer een virtuele munt rijker: de Guldencoin! Niet bedoeld als vervanging van de euro. maar 'gewoon' als betaalmiddel erbij. Er wordt al mee betaald! Hoe werkt het? Een introductie.

Inhoudsopgave

Transactiekosten voor betaalkaarten en creditcards kunnen flink oplopen. Via De Zaak ontvang je van onze partner een mooie korting, scherp tarief en zónder maandelijkse kosten of kosten voor retourpinnen. Zo betaal je direct minder aan pinkosten voor jouw pinautomaten.

Na de TradeQoin en TradeXchange is er nu dus ook de Guldencoin. “De Guldencoin is absoluut niet bedoeld als vervanging van de euro”, benadrukt mede-oprichter Rijk Plasman, “De guldencoin is bedoeld als alternatief betaalmiddel ernaast. Je kan het wél zien als een vervanging voor internetbankieren.” Uniek aan de Guldencoin is dat er mobiel mee betaald kan worden! 

Mobiel betalen

De Guldencoin is op 4 april van dit jaar gelanceerd en heeft een eigen gebruikersnetwerk, protocol en waarde. Die waarde wordt bepaald door de gezamenlijke rekenkracht van de deelnemende computers. Hoewel de Guldencoin is gebaseerd op het protocol van de Bitcoin, is hij niet afhankelijk van dezelfde factoren.
Guldencoin heeft genoeg aan een lokaal netwerk, terwijl de Bitcoin afhankelijk is van wereldwijde transacties. “We willen de eerste altcoin ter wereld zijn die met succes algemeen wordt geaccepteerd als betaalmiddel. Dat doen we in de vorm van een nieuwe Nederlandse Gulden, de Guldencoin.” In feite is de Guldencoin de eerste virtuele munt waarmee in Nederland mobiel kan wortden betaald!

Hoe werkt het (voor gebruiker en ondernemer)?

Een ondernemer die de Guldencoin als betaalmiddel wil accepteren, kan een account aanmaken. De Guldencoins waarmee klanten betalen, worden meteen overgezet naar euro’s. Ondernemers kunnen betalingen van klanten meteen accepteren – na installatie van de app – op hun smartphone of tablet. Zonodig levert Guldencoin een apparaat. Ondernemers kunnen aangeven of zij op dagelijkse of wekelijkse basis de conversie in euro’s willen ontvangen.
Plasman schat het huidige aantal gebruikers van de Guldencoin op rond de duizend. Het enige wat een gebruiker hoeft te doen, is een app installeren. Vervolgens heeft hij de keuze om Guldencoins ‘gewoon’ te kopen met iDEAL of te ‘minen’.

Financiële administratie

Voordeel van Guldencoin is dat het financiële risico niet bij de ondernemer ligt. De administratie wordt verzorgd door payment serviceprovider Litepaid. LitePaid is een handelsnaam van LiteGroup BV, dat ook LiteBit.eu exploiteert. Ondernemers krijgen een uitgebreid overzicht van facturen en uitbetalingen.
K. Rokven, CEO van LitePaid: “LitePaid zorgt ervoor dat de ondernemer het volledige omzet bedrag op zijn rekening ontvangt. Dit kan zowel dagelijks als wekelijks. Wij hebben een geavanceerd anti-fraude systeem waarmee de transacties nauwkeurig in de gaten worden gehouden.
Bij bedragen boven de 500 euro zal de ondernemer goed moeten kijken of de transactie is geaccepteerd. LitePaid stuurt de ondernemer in dat geval automatisch een e-mail. Rokven: “Zodra LitePaid deze transactie heeft bevestigd, is de omzet volledig voor de ondernemer.”

Lees ook:

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Transactiekosten voor betaalkaarten en creditcards kunnen flink oplopen. Via De Zaak ontvang je van onze partner een mooie korting, scherp tarief en zónder maandelijkse kosten of kosten voor retourpinnen. Zo betaal je direct minder aan pinkosten voor jouw pinautomaten.

Lees ook…
Ben je een ondernemer en sta je wel eens op markten of evenementen? Of werk je bij mensen thuis en wil je klanten de optie bieden om te pinnen? Ontdek…
i.s.m.
De Maestro en V PAY betaalpassen worden per 1 juli 2023 vervangen door de Debit Mastercard en VISA Debit en dit zal niet alleen gevolgen hebben voor…
De Maestro- en Visa-betaalpassen in Nederland worden in juli 2023 massaal vervangen door nieuwe pinpassen. Dus retailondernemers opgelet. Zorg dat in…
i.s.m.
Van 2018 tot 2022 is retourpinnen bijna verviervoudigd van 4,27 miljoen naar 15,2 miljoen. Retourpinnen wordt dus steeds belangrijker. Maar wat is…
i.s.m.
Heb je wel eens met spoed een betaalterminal willen aanschaffen om vervolgens dagen of zelfs weken te moeten wachten voordat je door het betaalbedrijf…
i.s.m.
Het kopen van een betaalautomaat kostte tot enkele jaren geleden honderden euro’s. Daarom kozen startende ondernemers en bedrijven die niet elke dag…