Een van je medewerkers heeft lichamelijke klachten waarvoor hij zich meerdere malen per week moet laten behandelen en claimt dat hij het recht heeft om dit onder werktijd te doen, mét doorbetaling van loon. Klopt dat?

Beperk de impact van verzuim in jouw organisatie met een verzuimverzekering. Krijg ondersteuning bij verzuimbegeleiding en re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen

Inhoudsopgave

Vraag van de maand

“Ik heb een fulltimer in dienst die al geruime tijd kampt met lichamelijke klachten. Hiervoor moet hij zich drie keer per week laten behandelen door een fysiotherapeut. Deze werknemer is van mening dat hij dit onder werktijd mag doen, met doorbetaling van het loon. De fysiotherapeut waar hij heen moet is in een andere plaats gevestigd, dus hij moet er een eind voor reizen. Het blijkt trouwens dat deze fysiotherapeut al vanaf zeven uur ‘s ochtends tot acht uur ‘s avonds praktijk houdt.”

“Kan ik van mijn werknemer verlangen dat hij zich buiten werktijd laat behandelen, of mag hij dat onder werktijd doen? En moet ik dan zijn loon doorbetalen?”

Antwoord van de experts van MijnZaak

“Je werknemer moet in principe gewoon uren opnemen als hij onder werktijd naar de fysiotherapeut wil gaan. In dit geval kan hij er kennelijk ook voor kiezen om zich buiten werktijd te laten behandelen, want de fysiotherapeut hanteert ruime openingstijden.”

“Een werknemer kan alleen kortdurend verlof met behoud van salaris opnemen als hij niet kan werken door bijzondere – persoonlijke – omstandigheden. Denk dan aan de geboorte van een kind waarvoor aangifte moet worden gedaan of het snel moeten treffen van maatregelen vanwege een kapotte waterleiding.”

“Je zou kunnen overwegen de medewerker tegemoet te komen, want je hebt er ook baat bij dat hij herstelt. Als je je hard opstelt en hem aan de regels wilt houden, bestaat de kans dat hij dwars gaat liggen en zich ziek meldt. Probeer de gulden middenweg te vinden. Je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken dat hij twee keer per week buiten werktijd, en één keer onder werktijd, zonder dat het hem uren kost, naar de fysiotherapeut gaat.”

Krijg grip op verzuim met een verzuimverzekering die risico’s beheert en expertondersteuning biedt voor een vlotte re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen.

Lees ook…
Sinds 2 augustus 2022 hebben ouders en verzorgers recht op (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof. Dat heeft consequenties voor jou als werkgever en…
Veel mkb’ers bepalen de salarissen op basis van individuele onderhandelingen. Naarmate je bedrijf groeit, kan dit leiden tot beloningsverschillen. Het…
Elk jaar, in 2024 op 9 mei, vindt Hemelvaartsdag plaats. De hemelvaart van Jezus wordt dan herdacht. Hoe komt het dat Hemelvaartsdag altijd een andere…
In het eerste jaar van de coronapandemie werd het al snel een onderwerp van discussie: hoe ga je als werkgever met vakantiedagen om? Medewerkers…
Nederland heeft elk jaar meerdere officiële feestdagen. De meeste mensen zijn dan vrij, maar het is een misverstand dat dat verplicht is. Er is geen…
i.s.m.
Nederlanders zijn Europees kampioen zitten. In geen enkel ander Europees land zit zo’n groot deel, namelijk 32% van de volwassen bevolking, meer dan…