Personeelsbeleid

Lichamelijk actieve werknemers functioneren beter, verzuimen minder en zijn beter gemotiveerd. Tijd dus om je medewerkers aan het bewegen te krijgen. Daarvoor hoef je niet per se een dure fitnessruimte in te richten. Er zijn genoeg andere mogelijkheden.

Inhoudsopgave

Beperk de impact van verzuim in jouw organisatie met een verzuimverzekering. Krijg ondersteuning bij verzuimbegeleiding en re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen

Meer beweging: ook in jouw voordeel

Het is dramatisch gesteld met de sportiviteit van Nederlandse werknemers. Ze doen steeds meer zittend werk, komen nauwelijks achter hun pc vandaan en bewegen ook na het werk te weinig. Minder dan een kwart verricht regelmatig lichamelijke inspanningen. En dat levert problemen op. Als de gezondheid en fitheid van werknemers niet verbetert, dan liggen namelijk gezondheidsrisico’s op de loer: slechte conditie, stress, RSI, chronische aandoeningen en toenemend ziekteverzuim.

Met de zogeheten FLASH!-campagne heeft de overheid zich al in 2005 ingezet om Nederlanders bewust te maken van het belang van een gezonde leefstijl met voldoende lichaamsbeweging. Er was zelfs een deelcampagne specifiek gericht op beweging binnen bedrijven. Want bedrijven benutten nog onvoldoende de kansen van dit relatief goedkope en effectieve middel om de fitheid en inzetbaarheid van werknemers te bevorderen.Het aantal bedrijven dat bewegen op het werk stimuleert, ligt volgens TNO Arbeid niet hoger dan 14%. Onder kleine bedrijven, met minder dan 50 werknemers, wordt dit percentage niet eens gehaald.

Niet dat het mkb-werkgevers aan goede wil ontbreekt. Vermoedelijk leeft vooral het idee dat het bieden van bewegingsfaciliteiten veel tijd en geld kost. Maarje hoeft geen dure fitnessruimte in te richten. Er zijn tal van andere mogelijkheden, die ook nog eens door de overheid worden ondersteund met aantrekkelijke fiscale mogelijkheden. Zelfs bij het werk kan je je werknemers meer laten bewegen.

Maak gebruik van bestaande mogelijkheden:

  • Stimuleer je medewerkers om vaker de trap te nemen in plaats van de lift.
  • Sta erop dat je werknemers voldoende lopen, bijvoorbeeld naar het koffieapparaat, het kopieerapparaat. Het ontmoedigen van interne e-mail kan stimulerend zijn voor een loopje naar andere afdelingen.
  • Plaats zo mogelijk een of meerdere ping-pong-tafels in de bedrijfskantine. Niet alleen leuk, maar ook nuttig tijdverdrijf voor je werknemers in de pauze! 
  • Beweeg je werknemers om vaker lopend of op de fiets naar het werk te komen. Ook een wandeling vanaf de bushalte, desnoods een halte eerder, kan uiteraard gezond zijn. Misschien is het een leuk idee om uw medewerkers een paraplu cadeau te doen.
  • Komen de meeste werknemers toch met de auto? Zorg er dan voor dat ze niet voor de deur kunnen parkeren, maar (gratis) op enige afstand lopen van het kantoor.
  • Vergoed een zwemabonnement voor je werknemers, om bijvoorbeeld ‘s morgens voor werktijd baantjes te zwemmen. Je medewerkers zullen zich energieker en fitter voelen.

Lunchwandelen

Stuur je werknemers tijdens de lunch met de boterham de straat op. De lunchpauze is een ideale gelegenheid om er lekker uit te zijn, even de benen te strekken en samen met collega’s te gaan lunchwandelen! Wie een half uurtje lekker wandelt tijdens de lunch, voldoet al aan de aanbevolen hoeveelheid dagelijkse beweging om gezond te blijven. Het kost geld noch extra tijd en is nauwelijks blessuregevoelig. 

De voordelen van lunchwandelen:

  • Daling ziekteverzuim en minder verzuimkosten
  • Gezonder, fitter, productiever personeel
  • Minder rugklachten en RSI
  • Weinig kans op blessures
  • Meer ontspannen en minder gestresst personeel
  • Betere werksfeer
  • Tevredener personeel met grotere betrokkenheid bij het werk
  • Positief imago van de organisatie
  • Zeer goedkope manier om bewegen op het werk te stimuleren
  • Geschikt voor grote groep medewerkers, laagdrempelig
  • Geen grote investeringen nodig

Bedrijfssport van NOC*NSF

Het project Bedrijfssport, een initiatief van NOC*NSF, de Branche Organisatie van Arbodiensten (BOA), de Atletiekunie (KNAU), de Nederlandse Volleybalbond (NEVOBO), Achmea Arbo en ArboNed, biedt werknemers de gelegenheid om onder professionele begeleiding op een leuke, actieve, ontspannende en gezonde manier samen te sporten. Laat je werknemers na werktijd een uurtje onder begeleiding volleyballen bij de plaatselijke volleybalvereniging of hardlopen onder leiding van een ervaren looptrainer.

Stimuleer fietsen naar het werk

 
Fietsen is goed voor de gezondheid – en daarmee de productiviteit van je werknemers -, voor het milieu en voor de bereikbaarheid van je organisatie. Als er minder werknemers met de auto komen, blijft er meer parkeerruimte over voor je klanten/bezoekers. In het geval je parkeerkosten van uw personeel vergoedt, bespaar je hier natuurlijk ook flink op. Meer productiviteit, minder ziekteverzuim, minder parkeerkosten. Bovendien is het aanbieden van een fietsenregeling fiscaal aantrekkelijk.
 
Ben je al bekend met het fietsbeloningssysteem ‘Trappers’? Het trapperssysteem registreert en beloont het individuele fietsgebruik van werknemers, die voor elke gefietste woon-werkrit ‘fietspunten’ ontvangen. Hiertoe worden de fietsen voorzien van een tag (elektronische zender) en wordt bij het bedrijf een registratie-unit geïnstalleerd, die de informatie doorgeeft aan een aan het internet gekoppelde database die de registratie omzet in punten. Hoe vaker iemand naar het werk fietst, hoe meer ‘trappers’ hij of zij spaart.
 

Bedrijfsfitness vrij verstrekken

Als je je werknemers – op het werk of een door je aangewezen locatie – aan bedrijfsfitness laat deelnemen, kunt je hen hier onbelast voor vergoeden of ze er onbelast toe in de gelegenheid stellen. Voorwaarde is dat de deelname open staat voor 90 % of meer van alle werknemers. De regeling geldt niet als alleen de DGA, zijn partner of bloedverwanten er gebruik van maken. De regeling is ook van toepassing voor alle vestigingen van een fitnessbedrijf waarmee de werkgever een contract heeft: werknemers kunnen in alle vestigingen terecht.  

Het inrichten van een fitnessruimte is voor veel kleine ondernemers geen reële optie. Ligt het wel binnen de mogelijkheden, dan profiteer je hier dubbel van. Een fitnessruimte wordt ook gezien als vorm van secundaire arbeidsvoorwaarde: het leidt niet alleen tot wat minder verzuim, maar bevordert vooral de cohesie in een bedrijf en zorgt voor minder verloop in het personeelsbestand.

Nog meer mogelijkheden

  • Naast fitness zijn er ook andere sporten die je werknemers samen kunnen beoefenen, zoals volleybal of tennis. Misschien kan je voor een uurtje een gymzaal of sporthal in de omgeving huren. Hierbij is de kans echter groot dat vooral de werknemers aanhaken die al sporten.
    De asportieve collega’s zullen aan deze activiteiten ook niet meedoen. En je kunt ze ook moeilijk dwingen. De werknemer is eigen baas over zijn leefstijl. Je kunt hoogstens het gedrag proberen te beïnvloeden door uitleg te geven over de risico’s van te weinig bewegen.
  • Natuurlijk is het niet de bedoeling dat er blessures ontstaan, dus kies niet voor al te extreme activiteiten. Bedenk echter wel dat een sportblessure over het algemeen minder lang duurt dan overspannenheid of een burn-out!
  • Elke dag een half uurtje gematigd intensief bewegen levert al resultaat op. Er zijn diverse fitness-apps en -gadgets die de activiteiten meten. Vanuit de wetenschap is bijvoorbeeld Pam ontwikkeld, de Persoonlijke activiteitenmeter (Pam). Dit apparaatje van 25 gram met de grootte van een horloge, kan op de heup worden gedragen, bijvoorbeeld aan de broekriem, en meet de intensiteit van activiteiten. Het apparaatje kan worden aangesloten op de computer, zodat de gebruiker on-line de persoonlijke scores kan bijhouden.

Gerelateerd lezen:

• De rol van de werkgever bij mediation
• CBD-olie voor RSI en carpal tunnel syndroom
• Wat is een cao?
• 7 tips voor het maken van een goed arbeidscontract

Krijg grip op verzuim met een verzuimverzekering die risico’s beheert en expertondersteuning biedt voor een vlotte re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen.

Lees ook…
De zomerperiode staat weer voor de deur: een periode waarin veel werknemers op vakantie gaan. Voor ondernemers betekent het vaak flink puzzelen, want…
Als je werknemer langdurig ziek is geweest, dan wil je die na terugkomst ook weer laten re-integreren. Zodat je je werknemer weer (geleidelijk) in het…
Het is een menselijke basisbehoefte om in een gezonde, comfortabele en veilige werkomgeving te verkeren. Mensen brengen een behoorlijk deel van hun…
Elk jaar, in 2024 op 9 mei, vindt Hemelvaartsdag plaats. De hemelvaart van Jezus wordt dan herdacht. Hoe komt het dat Hemelvaartsdag altijd een andere…
i.s.m.
Het kan voorkomen dat wanneer een medewerker langdurig ziek is, hij of zij toch op vakantie wil. Mag dat? En ben je dan als werkgever verplicht om het…
Je hebt een beoordelingsgesprek met een medewerker op de agenda staan. Deze werknemer meldt zich regelmatig ziek. Mag je dit verzuim meewegen in de…