De ondernemersaftrek is een reeks aftrekposten waarmee u als ondernemer voor de inkomstenbelasting uw belastbare winst kunt verlagen. Het gaat om de zelfstandigenaftrek, startersaftrek (bij arbeidsongeschiktheid), aftrek speur- en ontwikkelingswerk, meewerkaftrek en stakingsaftrek. Lees hier wat de voorwaarden voor de ondernemersaftrek zijn en wat de bedragen van de aftrekposten zijn.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

DE ONDERNEMERSAFTREK

I. Voorwaarden ondernemersaftrek

De ondernemersaftrek kunt u alleen toepassen als u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Hiervoor geldt een aantal criteria die betrekking hebben op onder meer uw winst, zelfstandigheid en opdrachtgevers.

Verder moet u, met uitzondering van de stakingsaftrek, de MKB-winstvrijstelling en op termijn de zelfstandigenaftrek, voldoen aan het urencriterium. Dat betekent dat u per jaar minimaal 1225 uur aan uw onderneming(en) moet besteden. Bij starters vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering is dat 800 uur.

Als u vanwege ziekte niet kunt werken, dan mag u die tijd niet meerekenen voor het urencriterium. Als u daarentegen het werk wegens zwangerschap onderbreekt, dan tellen niet gewerkte uren voor in totaal zestien weken wél mee als gewerkte uren.

Ook moet u meer dan 50% van uw totale arbeidstijd aan uw onderneming(en) besteden. Maar dit geldt weer niet als u in één of meer van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer was.

Medegerechtigde

Bent u medegerechtigde, bijvoorbeeld commanditair vennoot in een commanditaire vennootschap? Dan heeft u geen recht op de ondernemersaftrek.

Buitenlands belastingplichtige

Bent u buitenlands belastingplichtige? Trek de ondernemersaftrek dan eerst af van uw Nederlandse winst. Kunt u de aftrek niet helemaal verrekenen met de Nederlandse winst, trek dan het restant af van uw buitenlandse winst.

II. Overzicht ondernemersaftrek

De verschillende aftrekposten van de ondernemersaftrek ziet u in het onderstaande overzicht, met doorverwijzing naar artikelen met uitgebreide informatie over voorwaarden en bedragen.

1. Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een van de aftrekposten van de ondernemersaftrek. U kunt hem toepassen als u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en aan het urencriterium voldoet. Vanaf 2012 is de zelfstandigenaftrek een vast bedrag.

Lees verder in: De zelfstandigenaftrek »

2. De startersaftrek

De startersaftrek is een extra aftrekpost als u een startende ondernemer bent. U mag, als u daarvoor in aanmerking komt, binnen de inkomstenbelasting een hoger bedrag aan zelfstandigenaftrek met de belastbare winst verrekenen.

Lees verder in: De startersaftrek »

3. De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Ook de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid is een aftrekpost voor startende ondernemers. Er gelden echter andere voorwaarden voor, dan voor de standaard startersaftrek. U moet onder meer recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Lees verder in: De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid »

4. De aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk

De aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk past u toe als u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en aan het urencriterium voldoet.

Lees verder in: De aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk »

5. De meewerkaftrek

De meewerkaftrek is een van de aftrekposten van de ondernemersaftrek. U past hem toe als u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, aan het urencriterium voldoet en uw partner in uw bedrijf meewerkt.

Lees verder in: De meewerkaftrek »

6. De stakingsaftrek

De stakingsaftrek is een van de aftrekposten van de ondernemersaftrek. U past hem toe als u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en stopt met een of meer van uw ondernemingen.

Lees verder in: De stakingsaftrek »

III. MKB-winstvrijstelling

Nadat u de aftrekposten van de ondernemersaftrek hebt toegepast, kunt u de MKB-winstvrijstelling bepalen.

Lees verder in: De MKB-winstvrijstelling »

Gerelateerd lezen:

• De kleineondernemersregeling ziet er zo uit
• Alle aftrekposten voor ondernemers op een rij
• Zolder wordt bedrijfsruimte: wel of geen investeringsaftrek?
• Zijn giften aan goede doelen zakelijk aftrekbaar voor bv’s?

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Heb je een bv, nv of coöperatie? Dan moet je belasting betalen over de winst. Dit noemen we vennootschapsbelasting (VPB). In 2024 blijft het rustig…
Sta jij als ondernemer op het punt om je belastingaangifte te doen? En wil je onnodige extra kosten voorkomen? Lees verder en ontdek hoe je slim omgaat…
Heb je het btw-nummer nodig van een klant of leverancier? Dan zijn er verschillende manieren om dit te achterhalen. Daarbij is belangrijk om het…
Inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is een korting op de belasting die het voor ouders aantrekkelijk maakt om werk en zorg voor kinderen tot…
Heb je een inkomen en woon je in Nederland? Dan betaal je inkomstenbelasting. Voor 2024 vind je hier de tarieven. In dit artikel praten we je bij over…
Je bent geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en werkt ook niet in loondienst, maar je hebt wél inkomsten. Als gastouder bijvoorbeeld of omdat je…