Een overzicht van btw verhoging van 1969 tot nu

Het huidige standaard btw-tarief in Nederland is nu 21%. Dat btw-tarief was nog 12% toen het btw-stelsel in 1969 van start ging. In dit overzicht vind je de tarieven vanaf 1969 tot en met de nieuwste btw-verhoging.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Het btw-stelsel bestaat in Nederland sinds 1969. In dit overzicht staat het btw-tarief vanaf die datum tot en met heden. De laatste wijziging was op 1 januari 2019. Toen werd het lage btw-tarief verhoogd van 6 naar 9 procent. Daarnaast vind je in dit artikel ook wat meer uitleg over btw, de gedachte erachter en wanneer je welk btw-tarief toepast.  

De historie van het btw-tarief in Nederland

Sinds Verlaagd Standaard
Momenteel (2023) 9% 21%
1 januari 2019 9% 21%
1 oktober 2012 6% 21%
1 januari 2001 6% 19%
1 oktober 1992 6% 17,50%
1 januari 1989 6% 18,50%
1 oktober 1986 6% 20%
1 januari 1984 5% 19%
1 oktober 1976 4% 18%
1 januari 1973 4% 16%
1 januari 1971 4% 14%
1 januari 1969 4% 12%

Wat is btw?

Btw staat voor belasting toegevoegde waarde. Het is belasting die je als ondernemer betaalt over je omzet. Vandaar dat btw ook wel omzetbelasting wordt genoemd. Natuurlijk betaal je alleen omzetbelasting als je ondernemer bent voor de btw. Je hebt dan van de Belastingdienst een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer gekregen.

Btw aftrekken als voorbelasting

Je berekent als ondernemer btw over je product of dienst. Je klant betaalt deze btw en vervolgens draag jij deze btw af aan de Belastingdienst. Maar de btw die jij betaalt over de uitgaven die je doet voor je onderneming, mag je aftrekken van de btw die je over je omzet betaalt. Dat heet btw aftrekken als voorbelasting.

De gedachte achter btw

Het klinkt allemaal nogal omslachtig: als ondernemer bereken je btw over je omzet. De ontvangen btw draag je af aan de Belastingdienst en als je bedrijfsuitgaven hebt gedaan, mag je de btw die je daarover hebt betaald aftrekken als voorbelasting. Ingewikkeld, maar de gedachte achter de btw is dat de uiteindelijke gebruiker betaalt. 

Voordat een product of dienst bij de eindgebruiker aankomt, zijn er vaak nogal wat tussenstations. Vandaar dat de Belastingdienst in de hele keten vraagt dat de btw afgedragen wordt. Het is de enige manier om hier grip op te houden. Elke ondernemer draagt omzetbelasting af en de Belastingdienst bekijkt wie daar weer een gedeelte van terug mag vragen.

Welk btw-tarief?

Er zijn sinds de invoering van het btw-tarief in Nederland steeds twee verschillende btw-tarieven geweest: het normale btw-tarief en het verlaagde btw-tarief. Op het moment 21% (standaardtarief of hoge btw-tarief genoemd) en 9% (laagtarief). Maar eigenlijk is er nog een derde btw-tarief: het nultarief, oftewel 0% btw. Wanneer pas je welk btw-tarief toe? Dat is afhankelijk van het soort dienst of het soort goederen dat je levert.

Standaardtarief

Het standaardtarief van 21% btw is in principe altijd geldig, tenzij het gaat om goederen of diensten die niet binnen dit standaardtarief vallen. Dus: 21% btw tenzij de diensten of de goederen in een andere categorie vallen.

Verlaagd btw-tarief

Het verlaagde btw-tarief van 9% geldt voor specifieke diensten en goederen:

Diensten, bijvoorbeeld:

  • Fietsreparatie
  • Reparatie schoenen en lederwaren
  • Kledingreparatie
  • Kappers
  • Werkzaamheden aan huizen (ouder dan twee jaar)
  • Kampeergelegenheid aanbieden
  • Logies aanbieden
  • Toegang bieden tot culturele en recreatieve evenementen
  • Optreden als uitvoerende kunstenaars
  • Zwembaden, sauna’s, sportgelegenheden
  • Personenvervoer
  • Diensten aan agrariërs

Goederen met het lage btw-tarief zijn onder andere:

  • Levensmiddelen
  • Water
  • Medicijnen
  • Kunst en antiek
  • Boeken en tijdschriften

Nultarief

Er geldt een 0%-tarief voor bepaalde goederen en diensten. Je berekent dan geen btw, maar je mag de btw die je als voorbelasting betaalt over je inkopen, wel aftrekken. Een van de diensten waarvoor het 0%-tarief geldt, is bijvoorbeeld internationaal personenvervoer. Bij goederen die binnen het 0%-tarief vallen kun je denken aan goederen die je levert aan een ondernemer in een ander EU-land.

Goed om te weten: als je het 0%-tarief toepast, moet je kunnen aantonen (in je administratie) dat je dat btw-tarief terecht toegepast hebt. Als je bijvoorbeeld goederen geleverd hebt aan een ondernemer in de EU, dan moet je kunnen aantonen dat de goederen a) verkocht zijn en b) vervoerd zijn naar een ander land binnen de EU. Het moet ook duidelijk zijn dat de ondernemer aan wie je de goederen verkocht hebt, ook echt aangifte moet doen in zijn land. 

Btw-vrijstelling

Sommige goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Let op: een btw-vrijstelling is niet hetzelfde als het 0%-tarief! Voor de beroepen met een btw-vrijstelling betekent dat dat ze enerzijds geen btw berekenen op de facturen die ze sturen. Anderzijds betekent dat ook dat ze geen btw over hun bedrijfsuitgaven mogen terugvragen. Beroepen en branches waarvoor een btw-vrijstelling geldt zijn onder andere:

  • Componisten
  • Schrijvers
  • Journalisten
  • Financiële diensten en verzekeringen
  • Gezondheidszorg
  • Jeugd- en jongerenwerk
  • Lezingen, excursies en rondleidingen
  • Onderwijs
  • Radio en tv
  • Sociaal-culturele instellingen
  • Sportorganisaties en sportclubs
  • Uitvaartondernemers
Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Veelgestelde vragen

Wat is btw?

Btw (belasting over de toegevoegde waarde) is een indirecte belasting die geheven wordt over de verkoop van goederen en diensten in de Europese Unie. In Nederland gelden specifieke regels voor het heffen van btw. Btw moet in Nederland worden betaald door bedrijven die goederen verkopen of diensten verlenen en voldoen aan de voorwaarden om btw-plichtig te zijn.

Hoeveel bedraagt de btw?

In Nederland is het btw-tarief 21% voor de meeste goederen en diensten. Sommige goederen en diensten zoals basisvoeding hebben een lager tarief (9%). Andere zoals luxegoederen hebben een hoger tarief (21%).

Wat is het 0%-tarief bij de btw?

Het 0%-tarief bij btw is een belastingtarief dat van toepassing is op specifieke goederen en diensten die als ‘noodzakelijk’ worden beschouwd. Dit betekent dat over deze goederen en diensten geen btw hoeft te worden betaald. Dit tarief is met name bedoeld om de kosten voor levensonderhoud te verlagen. Het is van toepassing op bijvoorbeeld basisvoeding, medicijnen, boeken, kranten en andere specifieke goederen en diensten.

Meer over de btw

Wil je meer weten over de belasting toegevoegde waarde (btw)? Bekijk dan eens de volgende nuttige artikelen:

Gerelateerd lezen:

• Zo ga je goed voorbereid met de btw-aangifte aan de slag
• Wijzigingen wetgeving btw per 1 juli 2022
• De belangrijkste btw-begrippen
• De basisbeginselen van de btw

Meer over BTW:

 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Peter Westhof

Peter Westhof

Ik schrijf als journalist veel over ondernemerszaken en voor De Zaak specifiek over energie voor ondernemers. Ook heb ik veel ondernemers geïnterviewd. Ondernemers willen vooral graag ondernemen, zo heb ik gemerkt. Het is buitengewoon handig en waardevol voor hen als een site als De Zaak op een begrijpelijke manier bepaalde ingewikkelde onderwerpen uitlegt. Daar draag ik graag aan bij.
Lees ook…
In box 2 gaat het over belasting over aanmerkelijk belang. In 2023 is het tarief 26,90%. Vanaf 2024 zijn er twee tariefschijven: tot € 67.000 betaal…
Zo bereken je de bijtelling van je zakelijke auto Bijna iedereen zal ongetwijfeld wel eens van bijtelling hebben gehoord. Het is verstandig om je eens…
Sta jij als ondernemer op het punt om je belastingaangifte te doen? En wil je onnodige extra kosten voorkomen? Lees verder en ontdek hoe je slim omgaat…
In dit artikel duiken we in de wereld van de zelfstandigenaftrek. Wat is het precies? Hoeveel kun je besparen? En wat betekent de verdere afbouw van de…
Veel zzp’ers werken vanuit huis. Maar hoe zit het met de kosten die hiermee samenhangen? Van een internetaansluiting tot verwarming en de inrichting…
Ben je ondernemer met een eenmanszaak? Of overweeg je er een te starten? Dan is kennis over belastingen essentieel. Dit artikel biedt je uitleg over…