Tablets, zoals de iPad of de Samsung Galaxy Tab, zijn in diverse beroepen, zoals installatiebranche, gezondheidszorg, verkopers, niet meer weg te denken. Alleen al omdat werkgevers er speciale apps voor hebben laten ontwikkelen. U kunt nog altijd - onder voorwaarden - een tablet als vrije verstrekking aan uw personeel geven. Daarbij is van belang hoe groot het beeldscherm is.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Tablet: communicatiemiddel of computer?

Bij het ter beschikking stellen van een tablet is het van belang of het gaat om een communicatiemiddel of een computer. Een communicatiemiddel moet namelijk voor 10% zakelijk worden gebruikt om vrijgesteld te worden van loonheffing. Bij een computer is dat liefst 90%. Zie ook: Smartphone: mobieltje of computer? Zo ziet de fiscus het »

De Belastingdienst bepaalt aan de hand van de grootte van het beeldscherm of een tablet als communicatiemiddel als computer wordt gezien.

Daarbij geldt:
–    Een communicatiemiddel heeft een beeldscherm van maximaal 7 inch.
–    Een computer heeft een beeldscherm groter dan 7 inch.

Voorwaarden voor vrije verstrekking tablet

Wilt u uw personeel een tablet geven om mee te werken? Dan kan dat, onder de volgende voorwaarden, als vrije verstrekking:
–    Het beeldscherm van de tablet mag niet groter zijn dan maximaal 7 inch;
–    U moet aannemelijk maken dat de tablet voor meer dan 10% zakelijk wordt gebruikt.

Aangezien de nieuwe werkkostenregeling is uitgesteld tot 2015, loon het de moeite om nog van de ‘oude’ regeling gebruik te maken.

Grotere tablets: 90% zakelijk gebruik aantonen

Tablets met een beeldscherm groter dan 7 inch zijn overigens niet altijd belast. Dat is het geval als de werkgever kan aantonen dat de tablet voor 90% of meer voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt.

Om dat aannemelijk te maken, kunt u een gebruiksovereenkomst opstellen en die door uw werknemer laten ondertekenen.  Zet daar bijvoorbeeld in dat de tablet niet voor privégebruik bestemd is, dat er geen privé-apps op mogen worden geïnstalleerd, en dat u, als werkgever, het recht heeft dat ten allen tijde te controleren. Het is raadzaam om vooraf contact op te nemen met de Belastingdienst.

Lees ook:

Smartphone: mobieltje of computer? Zo ziet de fiscus het »
6 tips om veilig te werken met laptop, tablet en smartphone »
Overstap werkkostenregeling uitgesteld tot 1 januari 2015 »
Wet uniformering loonbegrip (WUL) »
Veranderingen per 1 januari 2013 »

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Ben je ondernemer met een eenmanszaak? Of overweeg je er een te starten? Dan is kennis over belastingen essentieel. Dit artikel biedt je uitleg over…
Heb je een inkomen en woon je in Nederland? Dan betaal je inkomstenbelasting. Voor 2024 vind je hier de tarieven. In dit artikel praten we je bij over…
Ben je een ondernemer met een holdingstructuur? In dit artikel leggen we uit hoe je met de deelnemingsvrijstelling in fiscale zin flink kunt besparen….
Zoek je een duurzame en fiscaal aantrekkelijke manier om je team te motiveren en gezond te houden? Met de fiets van de zaak-regeling maak je je…
Heb je een bv, nv of coöperatie? Dan moet je belasting betalen over de winst. Dit noemen we vennootschapsbelasting (VPB). In 2024 blijft het rustig…
Uitstel aanvragen voor de aangifte inkomstenbelasting over het voorgaande jaar moet je vóór 1 mei in het lopende jaar doen. Maak van deze…