Om de belastingaangifte digitaal te kunnen doen, moet uw computer aan een aantal eisen voldoen, wat betreft besturingssysteem en/of browser. Lees hier welke dat zijn voor de aangifte inkomstenbelasting over 2012.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

I. Geen ondernemer voor de inkomstenbelasting

Bent u geen ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u het aangifteprogramma  (downloaden kan hier ») van de Belastingdienst voor de privéaangifte gebruiken.

Daarvoor moet op uw computer wel een van de onderstaande besturingssystemen draaien. Bij oudere versies van deze besturingssystemen kan het gebeuren dat het aangifteprogramma niet werkt.

Microsoft
– Windows 8, Windows 7
– Windows Vista vanaf servicepack 2
– Windows XP vanaf servicepack 3

Apple
– Mac OS X: Snow Leopard (10.6), Lion (10.7), Mountain Lion (10.8)

Linux
– Ubuntu 12.04* LTS, Ubuntu 12.10*, Linux Mint 13 LTS

* De snelkoppeling opent niet vanzelf na installatie. Meer uitleg onderaan deze pagina »

Technische eisen computer
Deze zijn gelijk aan de eisen die voor het besturingssysteem gelden.

Beeldscherm
Uw beeldscherm moet minimaal beschikken over:

– Een schermresolutie van 800 x 600 pixels
– 256 kleuren

II. Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u aangifte inkomstenbelasting doen via de internetsite van de Belastingdienst, met aangifte- of administratiesoftware, of via een fiscaal intermediair.

1. Via de internetsite van de Belastingdienst

Voor de digitale aangifte 2012 via de internetsite van de Belastingdienst moet u met uw computer op internet kunnen en het liefst ook een e-mailadres hebben. Dit laatste wordt gebruikt voor eventuele retourberichten.

Browser
U kunt de volgende browsers gebruiken:

– Firefox 10.0 en 14.0
– Internet Explorer 7 t/m 10
– Safari 5
– Chrome 19 en hoger

U heeft verder een van de onderstaande besturingssystemen nodig:

– Windows 7
– Windows Vista vanaf servicepack 2
– Windows XP vanaf servicepack 3

– Mac OS X versies 10.5, 10.6 en 10.7

– Ubuntu 11.04* LTS en 11.10* en openSuse 11.3 en 11.4

* De snelkoppeling van deze versie opent niet vanzelf na installatie. Meer uitleg staat onderaan deze pagina »

2: Met aangifte- of administratiesoftware

Om aangifte te kunnen doen met aangifte- of administratiesoftware moet u een versie hebben waarmee u veilig digitaal aangifte kunt doen. De eisen daarvoor staan hier »

* Vanaf belastingjaar 2012 kunt u de aangiften inkomstenbelasting met aangifte- of administratiesoftware alleen nog doen via Standard Business Reporting (SBR).

3: Via een fiscaal intermediair

Uw fiscaal intermediair maakt via een softwarepakket uw aangifte en stuurt deze naar de Belastingdienst. U kunt er echter ook voor kiezen om deze aangifte zelf op te sturen.

Het is verstandig om goede afspraken te maken over bijvoorbeeld de manier waarop u uw administratie doet of wie de aangifte ondertekent en verstuurt.

Zie ook:

Aangifteprogramma inkomstenbelasting 2012 »
Wat heeft Windows 8 voor u in petto? »
DigiD aanvragen »

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) biedt ondernemers flinke belastingvoordelen bij het erven of schenken van aandelen van een vennootschap. In dit…
Elke onderneming die zwarte cijfers schrijft, krijgt ermee te maken: vennootschapsbelasting. Binnen de Europese Unie gelden per land verschillende…
Je bent ondernemer en geeft graag iets aan de maatschappij of de volgende generatie. Dat kan door geld te doneren aan een goed doel of een sportclub te…
Weinig of geen aanvullend pensioen opgebouwd? Je bent niet de enige ondernemer. Gelukkig kun je fiscaalvriendelijk je pensioenpot spekken via de…
In box 2 gaat het over belasting over aanmerkelijk belang. In 2023 is het tarief 26,90%. Vanaf 2024 zijn er twee tariefschijven: tot € 67.000 betaal…
Als je een eigen bv hebt en daar werkt, moet je als directeur-grootaandeelhouder (dga) een ‘gebruikelijk loon’ aan jezelf uitkeren. Dit standaard…