Door een calamiteit raakt u een groot deel van uw boekhouding kwijt. Wat moet u allemaal regelen als dit gebeurt? Krijgt u problemen met de Belastingdienst?

Inhoudsopgave

Heb jij vragen over het opstarten van een bv of holding? Schrijf je nu in voor de live webinar op 22 april of 3 mei en krijg direct antwoord op al je vragen. Slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar!

 

Boekhouding verbrand

Deze vraag werd onlangs aan De Zaak Advies voorgelegd:

“Door een brand, het werk van vandalen, is een groot deel van mijn boekhouding verloren gegaan. Die had betrekking op de bedrijfsvoering van de afgelopen vier jaar. Onder meer kassa-afslagen en binnengekomen facturen zijn verbrand, en daar heb ik ook geen back-up van. Gelukkig staat een groot deel van mijn boekhouding op de computer, zoals de uitgaande facturen.”

“Wat kan ik doen om de schade te herstellen? Ik weet ook dat je als ondernemer wettelijk verplicht bent om administratie zeven jaar te bewaren. Moet ik de Belastingdienst op de hoogte stellen van wat er is gebeurd?”

Antwoord van Bauco van der Meulen, adviseur bij De Zaak Advies

“U moet een hoop regelen als een deel van uw boekhouding verloren is gegaan. Als  de brand is aangestoken, doet u uiteraard aangifte bij de politie.

“Neem contact op met uw leveranciers en vraag zoveel mogelijk duplicaatfacturen uit het verleden op.”

“Als u een brandverzekering heeft, ga dan na of er een reconstructie-clausule in de polis is opgenomen. Daarmee kunt u de kosten die u maakt om uw administratie te herstellen, vergoed krijgen.”

Belastingdienst informeren

“En u moet zeker de Belastingdienst op de hoogte brengen van wat er is gebeurd. Doet u dat niet, en u vertelt pas bij een latere controle dat door brand een deel van uw boekhouding verloren is gegaan, dan is de kans groot dat u een boete krijgt, omdat u niet aan de verplichting voldoet om de administratie zeven jaar te bewaren.”

“Neem schriftelijk contact op met uw belastinginspecteur en leg uit wat er gebeurd is. Kijk of u van de brandweer een proces-verbaal kunt krijgen of vraag anders het inspectierapport op van uw verzekeraar en sluit dat bij. Maak duidelijk wat u al gedaan heeft om uw administratie te herstellen en hoe u daarmee verder gaat. Vraag aan de inspecteur wat hij nog meer van u verwacht.”

“Als u het op deze manier aanpakt, is de kans klein dat de fiscus het u lastig zal maken, want er is hier sprake van onmacht.”

“De fiscus adviseert overigens om uw administratie op meerdere plekken te bewaren, om te voorkomen dat deze door brand of wateroverlast beschadigd raakt of helemaal verloren gaat.”

Lees ook:

– Voldoet uw administratie aan de eisen? »
– Bewaartermijnen voor zakelijke documenten »
– Doe oude administratie weg »
– Vijf vragen over het opzetten van een administratie »

Er komt veel kijken bij het oprichten van een bv. Tijdens de live webinars op 22 april of 3 mei krijg jij de kans om al je vragen te stellen. Wacht niet te lang en schrijf nu in!

Lees ook…
i.s.m.
De boekhouding wordt vaak ten onrechte gezien als een noodzakelijk kwaad. Tijdrovend en ingewikkeld en alleen bedoeld voor de Belastingdienst. Ten…
Hoe gezond is je financiële huishouding? En hoe winstgevend is je onderneming? De rentabiliteit is een belangrijke ratio voor het succes van je…
Voor de meeste zakelijke documenten gelden wettelijke bewaartermijnen. Hoe lang moet je documenten in je archief houden of op je computer laten staan?…
Een liquiditeitsbegroting is een belangrijk instrument voor elke ondernemer. Het biedt inzicht in de financiële gezondheid van een bedrijf en helpt…
Het urencriterium is de sleutel tot veel fiscale voordelen die als ondernemer hebt. Begrijp jij de fijne kneepjes van deze regeling? In dit artikel…
Veel zzp’ers houden zelf hun administratie bij en sturen zelf hun facturen aan klanten en opdrachtgevers. Een factuur moet voldoen aan wettelijke…