Ook voor zzp'ers is crowdfunding een goede manier om aan geld te komen. U creëert immers niet alleen kapitaal, maar ook een groep ambassadeurs voor uw bedrijf. Zelf een crowd vergaren is lastig. Daarom is het handig om u aan te sluiten bij een community. De tips voor succesvolle crowdfunding.

Inhoudsopgave

Van plan om zakelijk vastgoed aan te schaffen of te herfinancieren? Vraag vrijblijvend voorstel zakelijke hypotheek aan

Crowdfunding wordt steeds groter. In 2013 kwam er 32 miljoen euro uit de crowd. Onderzoeksbureau Douw&Koren verwacht dat in 2014 meer dan 80 miljoen euro in crowdfunding omgaat en in 2015 meer dan 250 miljoen euro.

Hoe werkt het?

Als ondernemer deelt u uw idee, bij voorkeur online. U vertelt hoeveel geld u nodig heeft, waarom, wanneer u dit gaat terugbetalen en hoeveel rente u daarover geeft. Investeerders zien dit en kunnen u geld lenen; ook kleine bedragen. Als u uw kapitaal bij elkaar hebt, gaat u uw plan uitvoeren en de investeerders terugbetalen.

Om die investeerdeers te vinden, zijn er online communities. Er zijn algemene platformen waar iedere ondernemer terecht kan, zoals Symbid en geldvoorelkaar. Ook zijn er specifieke platformen voor bijvoorbeeld duurzame en innovatieve ondernemers (share2start) of voor muzikanten (sellaband). Op de website van onderzoeksbureau Douw&Koren, gespecialiseerd in crowdfunding, vindt u een overzicht.

Het voordeel van een platform is dat deze websites al enige bekendheid hebben bij het publiek en dus meer potentiële investeerders trekken. Ook krijgt u vaak hulp en begeleiding bij het crowdfundingproces. Meestal betaalt u een bedrag om op een platform te mogen staan, of draagt u een deel van de investeringen of de latere winst af.

Ook voor zzp’ers?

“Juist voor zzp’ers is crowdfunding een interessante manier van financieren,” zegt Martijn van Schelven, eigenaar van geldvoorelkaar.nl. “Vaak kan een zelfstandige duidelijk uitleggen waarvoor hij geld nodig heeft en is de kritiekbehoefte te overzien, zeg maar tot 100.000 euro. Dan is crowdfunding heel interessant.” Met een goed en overzichtelijk plan kan crowdfunding heel snel gaan, zegt Van Schelven. “Het komt voor dat een financieringsbehoefte in een paar dagen is voldaan.”

Dwight Oldenhof wist bijna een ton uit de crowd te halen voor zijn Bar Oldenhof in Amsterdam. Dat kostte hem wel acht weken. “Ik heb fulltime geflyerd, mensen gebeld, steeds weer gemaild, met potentiële opdrachtgevers afgesproken. Het duurde even voordat de crowdfunding op gang kwam, maar uiteindelijk kwam er een sneeuwbaleffect en ging het snel.”

Oldenhof presenteerde zijn plan op crowdaboutnow.nl. “Ik had alleen een platform nodig en dit voelde goed en professioneel. Door te kijken naar andere aanbieders koos ik het rentepercentage van 5,33 procent voor een jaar. Uiteindelijk vond ik 67 financiers via de site en nog acht door zelf actief op zoek te gaan. Ongeveer een kwart van de financiers kwam uit mijn eigen netwerk.”

Een flashy presentatie met infographics en video’s was niet nodig om de bar te presenteren. “Ik had opgeschreven wie ik ben, wat ik wil en wat ik zoek. Kort en overzichtelijk. Een bar is ook concreet, dat hoef je niet uit te leggen.”

Van Schelven en Oldenhof hebben een aantal tips voor zzp’ers:

  • Presenteer uw verhaal helder. Beeld- of filmmateriaal kan daarbij helpen, vooral als uw product ingewikkelder is.
  • Trek tijd uit voor de crowdfunding en wees actief. Benader mogelijke investeerders en wijs hen op uw project.
  • Blijf het zakelijke los zien van het persoonlijke. Sommige vrienden willen niet investeren. Wees daarop voorbereid.
  • Verdiep u in andere, succesvolle crowdfundingaanvragen en kies een goed rentepercentage. In plaats van een hogere rente kunt u ook een kortere looptijd aanbieden.

De inhoud van dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze kennispartner SNS Bank.

Een betaalrekening, spaarrekening of hypotheek afsluiten? Bij SNS denken en luisteren ze met je mee en ze helpen je bij het verwezenlijken van je doelen en dromen? Bekijk mogelijkheden >

Lees ook…
Om je onderneming te laten groeien, of om de transitie naar bijvoorbeeld duurzaamheid te betalen, kun je op zoek gaan naar investeerders of financiers….
i.s.m.
Betalen je klanten laat of wil je je voorraad aanvullen? Dan is het misschien handig om een zakelijk krediet af te sluiten. Zo heb je extra geld om een…
Werken vanuit de eigen woning biedt een aantal voordelen voor kleine ondernemers. Niet alleen kun je (meestal) werken zonder afgeleid te worden door…
De winstmarge op jouw producten of diensten is een belangrijke graadmeter van de gezondheid van je onderneming. Bereken je winstmarge snel met onze…
i.s.m.
Als ondernemer wil je elke dag het beste uit je werk halen. En je wilt groeien. Misschien wel door het kopen van een eigen bedrijfspand. Bijvoorbeeld…
i.s.m.
Stel, je droomt van je eigen bedrijfspand. Kopen in plaats van huren. Met oog op uitbreiding van je bedrijf. Of met oog op de toekomst voor je oude…