Online je personeel inwerken: handig of niet?

In de huidige aantrekkende economie hebben bedrijven weer behoefte aan nieuw personeel. Maar waar haal je als ondernemer de tijd vandaan om na de sollicitatieprocedure ook nog de nieuwe collega in te werken? Voor dit zogeheten 'onboarding' zijn een paar slimme oplossingen.
Online je personeel inwerken: handig of niet?

Een inwerktraject vormt soms een dermate grote belemmering dat mkb-ondernemers er soms voor terugdeinzen om nieuwe collega's aan te nemen. Geautomatiseerde systemen, zoals AppicalNow en ME, maken het ondernemers makkelijker.

Visie en energie meegeven
Mede-oprichter en CEO Gerrit Brouwer van Appical heeft ervaren dat kleine organisaties weinig tot geen overhead kennen. "Er zit vaak geen afdeling personeelszaken en vaak vervullen collega's meerdere taken. Als ondernemer heb je weinig tijd om mensen on-the-job in te werken, terwijl het wel heel belangrijk is om je nieuwe collega's jouw visie te vertellen en de energie mee te geven in de eerste periode."

De afgelopen drie jaar heeft Appical bij grote bedrijven als KLM en Philips ervaring opgedaan met het online inwerken van nieuw personeel. Dat wil het bedrijf nu ook voor het mkb gaan doen. "Aangezien iedereen tegenwoordig de beschikking heeft over een laptop, tablet of smartphone, hebben we ons nieuwe mobiele platform AppicalNow ook geschikt gemaakt voor het mkb. Ook daar kunnen ze de software inzetten om medewerkers al voor de start in hun nieuwe rol, zowel vast of flex, betrokken te krijgen."

Wegwijs maken
"Met onze applicatie kun je je nieuwe collega's wegwijs maken binnen de organisatie", legt Brouwer uit. "Aan de hand van video's, games en interactieve opdrachten laat je ze hun eerste stappen zetten. Het helpt voorkomen dat nieuwe collega's met verkeerde verwachtingen aan de slag gaan en we hebben gemerkt dat op deze manier het kaf zich makkelijker van het koren kan scheiden."

Wat het kost? "Vanaf 25 euro per maand kun je collega's gaan inwerken met onze app", zegt Brouwer. "Per licentie kun je ook meerdere collega's per maand inwerken. Op jaarbasis bespaar je zo al gauw meer dan een tweetal maandsalarissen. Veel organisaties vergeten hoeveel tijd ze kwijt zijn met het inwerken: al gauw meer dan 80 uur per nieuwe collega en we hebben het dan nog maar niet over de kosten van het vertrek van een nieuwe medewerker."

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

© 2020 De Zaak B.V.
1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming