Veel ondernemers ontvangen van de Sena, de organisatie die vergoedingen voor het gebruik van muziek incasseert, een formulier voor een zogenaamde "licentieaanvraag algemeen". Bent u verplicht dit formulier in te vullen en terug te sturen?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Vraag aan De Zaak Advies

“Ik heb van Sena een formulier ‘Licentie aanvraag algemeen’ ontvangen, waarop ik kan aangeven op welke manier ik muziek gebruik in mijn bedrijf, zodat SENA ‘een passende vergoeding kan bepalen’.

“Ik ben zzp’er en werk vanuit huis. Tijdens het werk draai ik geen muziek. Ik stel ook op geen enkele wijze muziek ter beschikking aan anderen. Ik heb niet om het formulier gevraagd en wil ook helemaal geen licentie aanvragen.

“Moet ik het formulier toch invullen en terugsturen?”

Antwoord:

“De Sena is een officiële instantie waar u helaas niet omheen kunt. Deze organisatie incasseert vergoedingen voor het ten gehore brengen van muziek in bedrijven. Ondernemers zijn verplicht het formulier in te vullen en te retourneren.”

“Op het formulier kunt u een ‘Verklaring geen muziekgebruik’ aanvinken. Daarmee verklaart u dat er binnen uw bedrijf op geen enkele wijze muziek ten gehore wordt gebracht of openbaar wordt gemaakt.”

“Gooi het Sena-formulier dus nooit zomaar weg. Als u niet reageert, bepaalt de Sena uiteindelijk wat u moet betalen. Dat zou zeker in dit geval zonde zijn, want als u inderdaad op geen enkele manier muziek ten gehore brengt, hoeft u niks te betalen.”

Lees ook:
Overzicht van auteursrechtorganisaties »
Auteursrecht: wat, wanneer en hoe »

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Ben je wel eens onverwacht getrakteerd op een parkeerboete tijdens het laden en lossen? Die frustratie kennen veel ondernemers. Maar wanneer is…
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) bezit je een unieke positie binnen het bedrijfslandschap. Deze rol combineert het directeurschap met…
Ieder kwartaal is er weer nieuwe regelgeving waarmee zzp’ers en ondernemers mee te maken krijgen. Per 1 juli 2023 gaat weer een aantal wetten en…
Wat gaat er per 1 januari 2024 veranderen voor zzp’ers en mkb’ers? Een overzicht van de belangrijkste…
Om schijnconstructies aan te pakken, is De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) in het leven geroepen. Deze wet beschermt werknemers tegen onderbetaling…
Ieder kwartaal is er weer nieuwe regelgeving waarmee zzp’ers en ondernemers te maken krijgen. Per 1 oktober 2023 gaat weer een aantal wetten en…