Naast banken zijn er tegenwoordig veel meer manieren van financiering. Iedere situatie vraag namelijk om een andere oplossing. Eerder hebben wij hier al de kredietunie, gestapeld financieren en microkrediert behandeld. En heb je wel eens van business angels gehoord? Een persoonlijk gesprek kan de eerste stap zijn in een relatie die zowel jouw bedrijf als de investeerder ten goede komt.

Inhoudsopgave

Als ondernemer is het handig als je kunt investeren op momenten dat het nodig is. Zakelijk krediet kan je hier een handje bij helpen. Maar wat zijn jouw opties? Ontdek direct jouw mogelijkheden

Wie zijn deze business angels eigenlijk? Bijna altijd gaat het om (ex)ondernemers die geld hebben overgehouden aan de verkoop van een succesvolle onderneming die zij een aantal jaren eerder zelf zijn gestart. Behalve geld kunnen ze ook van waarde zijn met hun kennis van zaken en netwerk. Voordat ze een investering doen, kijken ze nauwlettend naar jouw persoonlijke instelling als ondernemer en jouw bedrijfsplan. Ze eisen in ruil voor hun investering meestal een minderheidsaandeel in je onderneming. Daarbij komen ze liever niet in de publiciteit.

Onbekend maakt onbemind

Uit onderzoek van Panteia blijkt dat slechts een kwart van de mkb’ers bekend zijn met het gebruik van business angels. Slechts 3 procent ging over tot het daadwerkelijk aanvragen van financiering bij een business angel. Toch legt deze financiering mkb’ers geen windeieren: een ruime meerderheid van deze mkb-bedrijven mét een business angel heeft naar eigen zeggen kansen kunnen benutten door de financiële ondersteuning.

Harry Helwegen, voorzitter van belangenorganisatie Business Angels Netwerken Nederland (BAN) vindt het van groot belang dat ondernemers hun weg weten naar business angels. “Het is namelijk een heel goede alternatieve manier van financiering. Zeker wanneer je een iets risicovoller investering vraagt, iets waar banken tegenwoordig niet zo happig op zijn, kunnen zij van essentieel belang zijn.”

Zowel voor bestaande bedrijven als starters

Voor bestaande ondernemingen kunnen business angels een liquiditeitsgat (her)financieren of nieuwe groei mogelijk maken. “Daarnaast zijn ze ook voor starters net zo interessant”, vervolgt Helwegen. “Niet alleen brengen ze geld mee, maar ze bemoeien zich met jouw bedrijf: ze delen hun knowhow en ervaring. Het is soms bijna alsof je een compagnon in huis haalt. Dat betekent ook dat ze meebeslissen als er belangrijke knopen moeten worden doorgehakt. Daarover dienen goede afspraken gemaakt te worden.”

Er is ten opzichte van andere vormen van financiering een ander belangrijk verschil. “Anders dan een bank of investeringsmaatschappij, hoeft een Business Angel niet per se te investeren”, zegt Helwegen. “Het is zijn eigen vermogen, vergaard uit eerdere ondernemingen. De meeste business angels zijn zelf ondernemer of zijn dat geweest en willen anderen bijstaan. Het gaat erom dat ze het leuk en spannend vinden. Als je alleen geld wil, kun je beter naar een bank gaan.”

Kop koffie

Hoe kun je het beste zo’n business angel benaderen? “Wees zo persoonlijk mogelijk”, vertelt investeerder en oprichter van De Investeerdersclub Martijn Blom. “Je kunt investeerders mailen, bellen of uitnodigen voor een kop koffie om te praten over jouw plannen. Een goed begin lijkt me in elk geval duidelijk te maken aan iedereen in je netwerk dat je op zoek bent naar een investeerder. Je weet immers nooit hoe een koe een haas vangt. Je accountant, tussenpersoon, familielid of buurman, iedereen weet mogelijk wel iemand die met jou wil samenwerken.”

De Investeerdersclub is een van de 15 bij BAN Nederland aangesloten organisaties die kansrijke ondernemers en actieve investeerders bij elkaar brengt. “Eens per maand organiseren we een koffieochtend, waar we vertellen wie we zijn en wat we doen”, zegt Blom. “We kunnen ondernemers linken aan investeerders of doorverwijzen naar andere netwerken. Deze club ben ik begonnen toen ik bij mezelf voelde dat ik behoefte had aan verhalen en kennis van anderen. Dus zocht ik mensen met dezelfde visie op ondernemen en investeren. Dat zijn nu vrienden geworden binnen deze Investeerdersclub.”

IT, maakindustrie, traditioneel mkb of duurzaam ondernemen

Welke ondernemers kloppen bij business angels aan? “Dat zijn verschillende soorten ondernemers”, weet Blom. “Eenderde doet iets in de IT, eenderde ziet kansen in de maakindustrie of in het traditionele mkb en eenderde werkt aan duurzaam en sociaal ondernemerschap.” Ook BAN-voorzitter Helwegen ziet de IT-sector op het gebied van business angels voorop lopen. “Die steken er al jaren met kop en schouders bovenuit. In die sector kun je meestal snel van start, met je product de markt op. Daar is de kans op succes en ontwikkeltijd gunstig voor deze investeerders.”

Zelf heeft investeerder Blom recent zijn vermogen aangewend voor de ondersteuning van het bekroonde bedrijf Nazava, dat goedkope huishoudelijke waterfilters produceert voor arme huishoudens in Indonesië. “Die groeien de afgelopen jaren constant met meer dan 100 procent per jaar. Een ander succesverhaal met financiering vanuit ons netwerk is Leapp, dat gebruikte computers van Apple verkoopt en redelijk in ontwikkeling is. Gemiddeld zien we 10 tot 15 investeringen per jaar. Daarbij gaat het om bedragen van gemiddeld 100.000 euro. Dat varieert van grote deals van 5,5 ton tot aan de kleinste financiering van 10.000 euro.”

Voor ondernemers die overwegen om met business angels in zee te gaan heeft Helwegen drie tips:

  1. Minderheidsbelang

    “Vraag je van tevoren af: wil je er ook echt een zakelijk partner bij? Hou er rekening mee dat deze investeerder bijna altijd een minderheidsbelang heeft, maar toch een heel belangrijke stem zal hebben in beslissingen. Je hoeft niet elk pennetje of gummetje te verantwoorden, maar je bent wel over de grote lijnen uitleg verschuldigd. Ondernemers zijn soms eigenwijs en koppig. Het kan dan nog wel eens gaan botsen. Denk niet zomaar ‘vertrouw je geld maar aan ons toe en bemoei je er niet mee’, want zo werkt het niet.

  2. Het moet klikken

    Je zoekt een business angel, maar pas je wel goed bij elkaar? De investeerder ziet het wel zitten. Toch kun je je afvragen of deze business angel past bij jouw onderneming. Een goede klik is belangrijk. Je gaat toch een soort huwelijk aan. En soms moeten er knopen worden doorgehakt of moeilijke besluiten worden genomen. Kortom: als je elkaar niet ligt, begin er dan niet aan.

  3. Business devil

    Beoogt jouw business angel een meerderheidsbelang? Dan ligt het gevaar op de loer dat deze investeerder kan verworden tot een ‘business devil’. Hij wil het roer overnemen omdat hij denkt dat hij het zelf beter kan. Of een business angel die de ondernemer eruit probeert te werken omdat hij denkt beter af te zijn zonder hem. BAN Nederland is bezig daarvoor gedragscodes op te stellen. Investeerders zouden eigenlijk nooit meer dan een minderheidsbelang moeten hebben. De ondernemer moet het voor het zeggen blijven houden. Een goede business angel moet in ruil voor zijn risicovolle investering wel invloed kunnen uitoefenen, maar nooit volledige zeggenschap krijgen.

Dit is deel 5 en het slot van een serie artikelen over financiering.

Lees ook:
Nieuwe vormen van microkrediet »
Gestapeld financieren doe je zo »
Leen jij al geld bij een kredietunie? »
Bancair krediet: zo werkt het »

Nieuwsgierig geworden wat jouw kredietopties zijn en tegen welke voorwaarden? Ontdek direct je opties.

Lees ook…
Als je voor je bedrijf financiering nodig hebt, dan zou je kunnen aankloppen bij familie of vrienden. Dat scheelt je een heel proces bij een bank of…
Als je als kleine ondernemer een lening nodig hebt om je zaak verder te helpen, kun je bij een bank aankloppen. Vaak is dat een moeilijke weg. Op zo’n…
Financiering is van vitaal belang voor iedere ondernemer. Of je nu financiering zoekt voor je start up, of geld nodig hebt om je bedrijf te laten…