Werkgeversverklaring: wat moet en wat mag?

6 aandachtspunten
Werknemers die een (nieuwe) hypotheek aanvragen, zullen bij jou aankloppen voor een werkgeversverklaring. Meestal zul je deze probleemloos verstrekken, maar er zijn ook situaties denkbaar waarin je dat liever weigert. Waar moet je op letten?
Werkgeversverklaring: wat moet en wat mag?

Werkgeversverklaring

De werkgeversverklaring is een formulier dat door jou als werkgever moet worden ingevuld en ondertekend. Het verplicht je tot niets, je staat niet garant voor de werknemer. De meeste werkgevers zullen de verklaring dan ook probleemloos verstrekken.
 
Er zijn situaties denkbaar dat je liever geen verklaring afgeeft. Misschien heb je bedenkingen bij de lening omdat de werknemer al schulden op zijn naam heeft staan en wil je niet betrokken raken bij een eventuele gerechtelijke procedure tegen hem. Je hebt het recht te weigeren. Er bestaat namelijk geen wettelijke verplichting tot het verstrekken van de verklaring.
 
Het is wel raadzaam een bepaling in je personeelsgids op te nemen, waarin je je het recht voorhoudt om geen werkgeversverklaring af te geven. De werknemers weten dan waar ze aan toe zijn. Bedenk ook dat jouw besluit kan leiden tot een verstoorde arbeidsrelatie. Zonder werkgeversverklaring is de kans namelijk groot dat de werknemer geen lening krijgt.
 

Intentieverklaring

Voor een werknemer met een contract voor bepaalde tijd wordt meestal gevraagd om een intentieverklaring. Deze kan bestaan uit een brief waarin je verklaart dat de intentie aanwezig is om het dienstverband voort te zetten.
Tegenwoordig is deze brief vaak niet meer nodig.
 
Steeds meer hypotheekinstellingen accepteren namelijk alleen nog de model werkgeversverklaring van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarop staat een onderdeel 'Verklaring voortzetting dienstverband', waarbij je met een tijdelijk dienstverband moet aangeven of het dienstverband bij gelijkblijvend functioneren wordt voortgezet. De intentieverklaring is hiermee verwerkt in de werkgeversverklaring.
 
Let op: ook het NHG-model wordt niet door alle geldverstrekkers geaccepteerd als het om een hypotheek gaat zónder NHG. Onder dit model staat namelijk geen totaaltelling. De in het kader aangeboden model bevat wél een totaaltelling.
 
  6 tips voor een veilige werkgeversverklaring
 
  1. Vermeld het nummer van het identiteitsbewijs van de werknemer in de verklaring. Dat beperkt de mogelijkheden tot misbruik bij verlies of diefstal;
  2. Zorg ervoor dat de verklaring slechts een bepaalde perdiode geldig is;
  3. Print de verklaring uit op je eigen briefpapier. 
  4. Typ-ex is verboden op het formulier. Ook meer dan twee soorten handschriften en kleuren-inkt zijn niet acceptabel.
  5. Vaak worden de verklaringen slordig ingevuld. Controleer altijd of de handtekening, datum en stempel niet ontbreken en of alle kruisjes zijn ingevuld.
  6. Veel hypotheekinstellingen geven een werkgeversverklaring af die je moet invullen.

 

Let op: correct invullen!

Als je een werkgeversverklaring verstrekt, ben je verplicht dat op correcte wijze te doen. Niet alleen wat betreft de hoogte van het inkomen, maar ook wat betreft de aard van het dienstverband. Bijvoorbeeld vast, bepaalde tijd of proeftijd. Het aanvinken van een verkeerd hokje valt onder valsheid in geschrifte en kan zorgen voor een hoop ellende.
 
Zo spande een werknemer eens een kort geding aan tegen zijn werkgever die hem na drie tijdelijke contracten geen vaste aanstelling wilde geven. Hoewel de werkgever nooit van plan was de werknemer voor vast aan te nemen, had hij wel vier verschillende verklaringen afgegeven waarop hij aangaf dat de werknemer in vaste dienst was. Slechts om hem te helpen bij het verkrijgen van een hypotheek.
 
Op basis van de verklaringen probeerde de werknemer echter een vast dienstverband af te dwingen. De rechter stelde de werknemer in het ongelijk omdat hij doelbewust de verklaringen had aangevraagd om een vast contract af te dwingen.
 
Het komt niet vaak voor, maar als een werknemer je voor de rechter sleept vanwege een foute verklaring, kan dat je tienduizenden euro's kosten. Bespaar een hoop gedoe en geld: verklaar geen onwaarheden!
 

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

 

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

© 2020 De Zaak B.V.
1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming