Het RSIN is het nummer dat hoort bij een rechtspersoon of samenwerkingsverband, zoals een bv of vof. Het is de vervanger van het vroegere fiscaal nummer. Lees meer over het RSIN.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wat is het RSIN-nummer?

De afkorting RSIN betekent Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden informatienummer. Het
is een uniek nummer dat wordt gebruikt om informatie uit te wisselen tussen (overheids)organisaties. Het is onder meer gekoppeld aan basisregistraties, zoals die van het Kadaster en de Belastingdienst.

Voor wie is het RSIN bedoeld?

Het RSIN is bedoeld voor twee groepen:
  • rechtspersonen, zoals bv’s, nv’s, verenigingen, stichtingen en coöperaties
  • samenwerkingsverbanden, zoals vof’s, maatschappen en commanditaire vennootschappen


Let op

Een eenmanszaak is een natuurlijke persoon en ontvangt daarom geen RSIN. Het unieke nummer dat hoort bij een natuurlijke persoon is het burgerservicenummer oftewel BSN.
 

Hoe kun je het RSIN aanvragen?

Het RSIN hoef je niet apart aan te vragen. Je ontvangt het als je een rechtspersoon of samenwerkingsverband inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK). Naast het KvK-nummer ontvang je dan het RSIN. Dit wordt opgenomen in het Handelsregister.
 

Hoe kun je het RSIN opzoeken?

Je kunt het RSIN opzoeken via een uittreksel van het Handelsregister van de KvK. Ook is het mogelijk dat een organisatie dit nummer op haar website vermeldt.
 

Wat doet de Belastingdienst met het RSIN?

De KvK geeft bij de inschrijving in het Handelsregister je gegevens door aan de Belastingdienst. Die heeft daardoor ook de beschikking over het RSIN. Vervolgens gebruikt de Belastingdienst dit om andere nummers samen te stellen, zoals het btw-nummer en het loonheffingennummer.
 

Is het RSIN hetzelfde als het btw-nummer?

Het RSIN is niet hetzelfde als het btw-nummer, maar wel kan het er onderdeel van uitmaken. Lees ook: Zo ziet een btw-nummer eruit »
 
Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.
 

Hoe zit het met het fiscaal nummer?

De term fiscaal nummer (ook wel: Fi-nummer) wordt nog weleens gebruikt, omdat dit de voorloper is van het RSIN. In 2010 is het fiscaal nummer echter vervangen door het RSIN. Het fiscaal nummer van rechtspersonen en samenwerkingsverbanden is toen automatisch omgezet. Meer vragen?Neem contact op met een belastingadviseur.
 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Als ondernemer in de transportsector is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende autobelastingen in Nederland, zoals de belasting…
Als je een eigen bv hebt en daar werkt, moet je als directeur-grootaandeelhouder (dga) een ‘gebruikelijk loon’ aan jezelf uitkeren. Dit standaard…
Wanneer je als ondernemer een investering doet, kan je investeringsaftrek krijgen. Door deze fiscale regelingen toe te passen, kun je een hoop geld…
Ben je een ondernemer met een holdingstructuur? In dit artikel leggen we uit hoe je met de deelnemingsvrijstelling in fiscale zin flink kunt besparen….
Van kleine eenmanszaken tot grote bv’s: elke ondernemer heeft zijn eigen fiscale uitdagingen en kansen. In dit artikel duiken we in de wereld van…
Ontvang je rente, royalty’s of dividend uit een ander land? Dan wordt daarover vaak bronbelasting ingehouden. Maar soms moet je ook bronbelasting…