'Contant geld moet weg'

Contant geld is te duur en te onveilig, consumenten moeten daarom (nog) vaker hun pinpas gaan gebruiken. Dat is de wens van de Gezamenlijke Toonbankinstellingen. Retourpinnen zou een van de oplossingen zijn.
'Contant geld moet weg'

Minder contant geld in kassa
"Ondernemers willen minder contant geld in de kassa", zo stellen de Gezamenlijke Toonbankinstellingen (* zie onder). Het is volgens hen een grote bron van zorg: contant geld is duurder dan pinnen en is onveilig omdat het risico op een overval toeneemt.

Aan de andere kant beamen ze dat contant geld gemakkelijk is, en dat consumenten er graag mee betalen.

 

Oplossing is meer pinnen
Er moet daarom volgens de Gezamenlijke Toonbankinstellingen meer worden gepind. Het aantal pintransacties moet in de komende jaren met 1 miljard omhoog. Dat zou een jaarlijkse besparing van € 100 miljoen opleveren.

Om dat voor elkaar te krijgen komen er onder meer 35 duizend betaalautomaten bij, zo is met de Nederlandse banken afgesproken.

Verder moet het makkelijker worden om te pinnen voor bepaalde groepen mensen, zoals kinderen, linkshandigen, ouderen, gehandicapten, of consumenten zonder bankrekening of beperkte toegang tot het elektronisch betalingsverkeer.

Nieuw: retourpinnen
Een nieuwe oplossing is een negatieve pintransactie, ofwel retourpinnen: geld wordt dan elektronisch teruggegeven aan de klant, bijvoorbeeld als deze een product komt terugbrengen. Nu moet een winkelier daarvoor contant geld in huis hebben.

Lage bonbedragen
Voor een winkelier is het nog altijd relatief duurder als een laag bedrag wordt gepind, dan als dat contant wordt afgerekend. Dat speelt vooral in branches met veel lage bonbedragen en lage marges. De Gezamenlijke Toonbankinstellingen hebben daarom met de banken een akkoord gesloten om ook hiervoor een oplossing te vinden. Deze zal op 1 april 2010 worden gepresenteerd.

 


* De Gezamenlijke Toonbankinstellingen bestaat uit: Detailhandel Nederland, Koninklijke Horeca Nederland en de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie. Deze laatste instantie vertegenwoordigt ook Beta, Bovag en Nove.

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming