MijnZaak biedt ondernemers een platform voor al hun juridische documenten, exclusieve ondernemers kortingen en... onbeperkt eerstelijns advies. Wij geven jou elke maand een aantal kwesties waarmee we ondernemers hebben geholpen. Lees mee!

Inhoudsopgave

Wil je niet voor verrassingen komen te staan door verborgen personeelskosten? Bereken met deze handige personeelskosten rekentool wat je personeel écht kost.

Vraag van de maand

“Ik ga stoppen met mijn bedrijf en de zaak zal niet worden voortgezet. Ik heb wel mensen in dienst. Wat moet ik daarvoor regelen?”

Antwoord van de experts van MijnZaak

“Als jouw bedrijf wordt stopgezet, moet je tijdig bij het UWV een vergunning voor ontslag om bedrijfseconomische redenen – in dit geval sluiting van jouw bedrijf – aanvragen.   Je moet jouw werknemers ook ruim van tevoren, tenminste zes weken, op de hoogte stellen van het feit dat je ermee gaat stoppen en dat de onderneming niet zal worden voortgezet. Jouw werknemers moeten voldoende tijd krijgen om – eventueel – een nieuwe baan te vinden en de zaken als personeel te regelen.

Het is echter slimmer je mensen veel eerder te informeren. Ga uit van twee maanden, maar liefst nog een paar maanden eerder, omdat het voorkomt dat werknemers de procedure frustreren door zich ziek te melden. Je kunt het beste iets zeggen als: “Ik wil ermee stoppen, ik zoek naar een opvolger of koper, maar de markt is moeilijk. Zet daarom je beste beentje voor de komende tijd. Mocht verkoop of overname niet lukken, dan behoort ontslag tot de mogelijkheden.”

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Collectief ontslag?

Als je twintig of meer werknemers moet laten gaan wegens bedrijfseconomische redenen, dan is er sprake van collectief ontslag. Je bent verplicht dit schriftelijk voor het personeel te regelen en te melden bij de vakbonden en bij het UWV, minimaal drie maanden van tevoren.

Vervolgens treedt er een wachtperiode van één maand in. In deze wachtmaand moet je overleg plegen met de belanghebbende vakbonden om na te gaan of eventueel ontslagen kunnen worden voorkomen en om een sociaal plan op te stellen. Pas als die maand voorbij is, gaat de procedure bij het UWV van start en worden de aanvragen voor ontslagvergunningen volgens de normale procedure afgehandeld.”

Gerelateerd lezen:

• Kosten mediation
• Kiezen voor procederen of mediation?
• Hoe veilig en gezond werkt jouw personeel?
• Het mediation traject

Wil jij jouw personeelskosten nauwkeurig berekenen? 
Download hier de handige rekentool – inclusief instructie en tips – om alle personeelskosten op een rijtje te zetten. Na het invullen van het overzicht zie jij direct wat jouw personeel daadwerkelijk kost.
     

Lees ook…
Na een sterke stijging in 2023 is het minimumloon per 1 januari 2024 met 3,75 procent verhoogd. Tegelijk is de nieuwe wet voor het minimumuurloon…
i.s.m.
In Nederland vinden er jaarlijks zo’n 200.000 bedrijfsongevallen plaats, waarvan 2.300 ernstig en 60 helaas fataal aflopen. Als werkgever wil jij hier…
i.s.m.
Veel ondernemers met personeel kiezen ervoor om alle administratieve rompslomp van het werkgeverschap uit te besteden middels payroll. Toch zijn er nog…
In een tijd van toenemende inflatie staan ondernemers voor belangrijke beslissingen omtrent salarisverhogingen en inflatiecorrectie. Ontdek hoe je als…
Als werkgever moet je belastingen en premies inhouden op het loon van je werknemers. Voor eenmalige beloningen als vakantiegeld en bonussen geldt een…
i.s.m.
Belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen zijn waardevolle regelingen voor zowel werkgevers als werknemers. Werknemers kunnen hiermee bepaalde…