Naarmate uw auto ouder wordt, stijgen de kosten voor onderhoud en reparatie. De onzekerheid over de hoogte van deze kosten neemt toe. Met een onderhoudscontract heeft u de zekerheid van onderhoud en reparatie tegen een vast maandelijks bedrag. Voor wie altijd mobiel wil blijven, kan een onderhoudscontract of een mobiliteitsgarantie uitkomst bieden. Maar op welke zaken moet u letten bij het afsluiten van deze zaken?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Voor zakelijke rijders die veel kilometers maken, kan het slim zijn om een onderhoudscontract af te sluiten. Het is immers belangrijk dat uw bedrijfsauto goed onderhouden wordt en zodoende altijd inzetbaar blijft. Bovendien draagt een goede technische staat bij aan de waarde van uw auto als u deze weer verkoopt.
Vaak worden er meerdere soorten onderhoudscontracten aangeboden, bijvoorbeeld meten zonder de vervanging van banden. Het is slim om de tarieven van deze twee contracten met elkaar te vergelijken, want het kan goedkoper zijn om de banden zelf te laten vervangen bij een bandenspecialist. Ook moet u kijken of het onderhoudscontract vervangend vervoer omvat. Voor veel ondernemers is het immers geen optie om het meerdere dagen zonder auto te moeten stellen wanneer deze voor onderhoud naar de garage moet. Gemiddeld kost het maar een halve cent per kilometer om een onderhoudscontract hiermee uit te breiden.

Voor- en nadelen

De voordelen van een onderhoudscontract:

  • U komt niet voor onaangename verrassingen te staan en weet van tevoren exact wat u aan onderhoud kwijt bent;
  • Het voorgeschreven onderhoud en de vervanging van slijtagedelen worden op tijd uitgevoerd, uw auto verkeert technisch altijd in goede staat;
  • U ontvangt één factuur voor al het onderhoud en de reparaties die aan uw auto(‘s) worden uitgevoerd.

En de nadelen:

  • Doordat er een risico-opslag wordt berekend voor onvoorziene reparaties, is een onderhoudscontract verhoudingsgewijs duur voor kleine wagenparken. Bij grotere wagenparken wordt dat risico gespreid over meerdere auto’s;
  • Bij verkoop van een auto is het bijbehorende onderhoudscontract niet altijd zonder meer over te dragen naar de volgende eigenaar.

Onderhoudsmeter

Wilt u weten wat de te verwachten onderhoudskosten van uw auto zijn? Dan kunt u bijvoorbeeld kijken in het CarBase-archief van AutoWeek. Hierin wordt naast de verwachte kosten van afschrijving, wegenbelasting en verzekering ook een indicatie voor de maandelijkse onderhoudskosten gegeven.

Mobiliteitsgarantie

Voor mensen die voor hun werk onderweg zijn, is het extra belangrijk dat ze altijd mobiel blijven. Om dat zeker te stellen, kunt u bij veel merkdealers en universele bedrijven een mobiliteitsgarantie afsluiten, wat inhoudt dat u verzekerd bent van hulp bij pech op de weg. Als u uw bedrijfsauto bij een merkdealer koopt, is een dergelijke garantie vaak voor enige tijd inbegrepen. Let op: pech veroorzaakt door eigen toedoen of door oorzaken van buitenaf valt vaak niet onder een dergelijke mobiliteitsgarantie, zoals een lege accu die u had kunnen voorkomen, een sleutel die in een afgesloten auto wordt achterlaten, verkeerde brandstof in de tank of een lekke band.

Ook wanneer u uw auto niet meer bij de merkdealer laat onderhouden, verloopt uw mobiliteitsgarantie – en dus uw recht op pechhulp. U kunt hierdoor echter wel veel kosten besparen, zeker aangezien de pechhulp dan gewoon alsnog te verzekeren is via de Wegenwacht van ANWB.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is vanaf 1 januari 2024 € 0,23 per kilometer. Wat moet jij als ondernemer en/of werkgever weten over de…
Rij je zakelijk? Let dan goed op op de regels voor bijtelling van je bedrijfsauto. In dit artikel duiken we in de wereld van bijtelling voor…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
Naar je werk reizen kan op verschillende manieren. Sommige werkgevers bieden een zakelijke leaseauto aan, maar je kunt ook kiezen voor een…
Iedere eigenaar van een zakelijke of auto in privé betaalt wegenbelasting, ofwel motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze wegenbelasting wordt regelmatig…
De populariteit van elektrisch rijden neemt snel toe. Daarmee groeit ook de behoefte aan een laadinfrastructuur – ook bij bedrijven zelf. In dit…