Besparen op kosten én optimaal gebruikmaken van uw computer(s). Dankzij virtualisatie is dat mogelijk. Of u nu alleen thuis werkt of een bedrijf heeft met meerdere servers: in beide situaties kunt u er veel voordeel mee behalen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Stel: uw bedrijf beschikt over meerdere servers, maar mist de fysieke capaciteit om meer data op te slaan. In dat geval kan virtualisatie een relatief goedkope oplossing brengen.
Of: u heeft op uw huidige pc nog steeds Windows XP draaien en zou best wel eens Windows 7 willen uitproberen, maar u heeft het geld er niet voor over om een compleet nieuw systeem (inclusief hardware) aan te schaffen. In zo’n situatie biedt virtualisatie software een uitkomst.
Andersom is ook mogelijk: u werkt met Windows 7, maar wilt nog een aantal applicaties, die alleen onder XP draaien, gebruiken.
En zo zijn er meer situaties denkbaar, waarbij u met behulp van virtuele software knelpunten kunt oplossen. Zie het hieronder vermelde praktijkvoorbeeld.

Waarom virtualisatie?

Waar wordt virtualisatie voor gebruikt in bedrijven:

  1. besparing – aanzienlijk minder uitgaven aan hard- en software
  2. opslag – kosteloos extra flexibele ruimte
  3. datacenter – virtuele machines verschuiven van de ene naar de andere fysieke machine

Virtualisatie op één computer.

Wat heeft u ervoor nodig? Om een virtuele omgeving op uw computer aan te maken, moet u eerst een programma downloaden en installeren dat die omgeving voor u aanmaakt.
Voor Windows- of Linux-computers heeft u daarvoor de keuze uit meerdere gratis programma’s. Er zijn ook virtualisatieprogramma’s voor Apple-computers. Gebruikt u een programma voor zakelijke doeleinden, dan bent u een relatief klein bedrag aan een licentie kwijt.

VMware Player

is de gratis versie voor een Windows- of Linux-pc. U installeert het programma als elk ander standaard desktopprogramma. Met VMware Player kunt u uw eigen virtuele computer maken en configureren. Randapparatuur (usb-sticks e.d.) kunt u er gewoon mee gebruiken.

Link:
VMware Player

Virtualbox

is een goed alternatief voor VMware. U kunt kiezen voor een uitgebreide versie (gratis voor privédoeleinden, zakelijke gebruikers betalen $ 50,- voor een licentie) en een opensource-versie. In de laatste ontbreekt ondersteuning voor usb-apparaten.

Link:
VirtualBox

Virtual PC

is de Microsoft-variant. Windows XP- en Vista-gebruikers kunnen Virtual PC 2007 gebruiken. Windows 7-gebruikers kunnen dankzij twee programma’s (XP Mode en Virtual PC) alsnog allerlei XP-applicaties laten draaien.

Links:
Virtual PC 2007 (voor XP- en Vista-gebruikers);
Windows Virtual PC (voor Windows 7-gebruikers).

Apple-computergebruikers kunnen voor virtualisatie – naast het hierboven al genoemde VirtualBox – terecht bij Parallels Desktop en VMware Fusion.

Een of meerdere servers virtualiseren

Met virtualisatie kunnen meerdere programma’s (inclusief besturingssystemen) op één fysieke server worden geplaatst.
Dankzij veel krachtiger processoren is het mogelijk om probleemloos tientallen virtuele machines op één enkele fysieke server te plaatsen. Zodoende de brede toepasbaarheid. Bij uitval van één server draait de rest gewoon door, omdat de machines los van elkaar werken.

Praktijkvoorbeeld: 4PS

Bij 4PS werkte men voorheen met zes fysieke servers, waaronder een IBM-server van negen jaar oud. 4PS levert ICT-oplosssingen voor bedrijven in de bouw- en installatiebranche.  Omdat 4PS regelmatig werkt met databases van klanten, was men op zoek naar meer flexibiliteit. Het kwam te vaak voor dat het bedrijf een server erbij moest huren om bijvoorbeeld een test-site na te bootsen. Dat kostte veel tijd, terwijl de systeembeheerder ook nog eens processorcapaciteit moest vrij maken. Bovendien kost het huren van een server al gauw een kleine 10.000 euro.

In 2008 koos 4PS voor virtualisatie, vooral omdat met virtuele servers veel makkelijker een klantsituatie valt na te bootsen. Ook valt de groei van het aantal klanten er beter mee te managen, omdat data minder versnipperd raakt.
De migratie van de meeste fysieke servers, nam een kleine twee maanden in beslag. De aanschaf van drie nieuwe Dell servers maakte onderdeel van de migratie uit.
Naast het werk voor derden, kan 4PS nu probleemloos de eigen website hosten en ‘s avonds back-up’s maken van alle e-mail.

Voordelen

Onderzoek naar de gevolgen van virtualisatie bij bedrijven die ertoe zijn overgegaan, leverde de volgende cijfers op:

  • Reductie totale IT-kosten tot 64% (energiebesparingen worden geschat op ongeveer € 300 – € 400 per server).
  • Reductie van hard- en software kosten tot 45%.
  • Reductie van beheerkosten tot 75% (systeembeheerder is veel minder tijd kwijt).
  • Reductie ontwikkelkosten tot 20% (betere dienstverlening aan de klanten; voorheen kon 4PS wel ontwikkelen, maar niet zelf testen. Nu is dat wel mogelijk).
  • Reductie van downtime tot 55%.

Op basis van deze cijfers is het niet onredelijk te veronderstellen dat een gegarandeerd rendement in minder dan 6 maanden tot de mogelijkheden behoort.

Beveiliging

Wanneer u de normale veiligheidsvoorschriften in acht neemt (virusscanner en firewall), hoeft u in principe geen extra maatregelen te nemen. Uiteraard moeten er dagelijks back-ups worden gemaakt en nu ook van uw virtuele schijf.

4PS heeft bij de oplevering van de virtuele servers wel een nieuwe firewall aangeschaft, maar dat was vooral met het oog op de capaciteit van de VPN-verbinding. Wel heeft 4PS een andere virusscanner in gebruik genomen, die ook virtuele servers bewaakt.

Investering

Voor een enkele computer zijn de kosten minimaal, maar dat is natuurlijk afhankelijk van het programma dat u gebruikt. Houd wel rekening met geheugenuitbreiding. Mocht u nog niet op regelmatige basis back-ups van uw gegevens maken, dan moet u dat nu toch echt serieus overwegen. Voor de kosten hoeft u het niet te laten (lees: Het hoe en waarom van een back-up).

Gaat het om meerdere servers, dan moet u qua investering rekening houden met het volgende:

  • Software licenties. VMware hanteert bijvoorbeeld een licentie overeenkomst per ‘host’ (fysieke server).
  • Hardware – aanschaf is afhankelijk van hoe nieuw uw huidige fysieke servers zijn.
  • Opleiding personeel.

Wanneer het om maatwerk gaat, kunt u het beste een aantal offertes opvragen van bedrijven die zich specialiseren in virtualisatie.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
De verschillen tussen zakelijke laptops en consumentenlaptops zitten vooral in de specifieke eisen waaraan de apparaten bij zakelijk gebruik moeten…