Het begon voor Peter Meijer allemaal tijdens een avontuur in Malawi, waar hij een fietskarrenfabriek opzette. De ervaring van het opzetten van een bedrijfje wilde hij verder verspreiden. Zo ontstond het Nederlandse Single Spark, een klein Utrechts bedrijf dat met kant-en-klare businesspakketten in een kartonnen doos ondernemers in ontwikkelingslanden in staat stelt hun eigen zaak te beginnen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Meijer verwonderde zich 8 jaar geleden in het Afrikaanse Malawi over hoe zwaar de fietsen werden beladen. “Toen besloot ik mee te doen aan een competitie van Bid Network, waar ik een businessplan voor de fietskarrenfabriek heb ingeleverd. Vele rondes later vond ik in de finale een Nederlandse investeerder en ben ik met mijn vrouw naar Malawi verhuisd om het bedrijf Sakaramenta op te richten. Inmiddels is dat na 4,5 jaar een succesvol bedrijfje van ruim twintig man personeel dat in lokale handen is en goed loopt.”

Lessen en valkuilen

“We zijn nu ruim een jaar bezig met Single Spark”, vertelt hij. “Ons doel is om lokale ondernemers te helpen bij alle dingen die je moet regelen voor het starten van je eigen bedrijf. Er is namelijk een heel palet aan dingen waar je aan moet denken, zoals de inkoop van materialen en de verkoop van je product. Zelf had ik in Malawi al veel lessen geleerd en in vele valkuilen getrapt. Daar besloot ik om die kennis te delen.”

Wie denkt dat Single Spark enkel betrokken is bij het wereldwijd opzetten van fietsfabrieken heeft het mis. “Inmiddels hebben we businessplannen geleverd voor een bedrijf in calendulazalf in Uganda, een kippenbedrijf in Kenia, een zeepfabriek in Uganda en een honingbedrijf in Kosovo. 80 procent van het opzetten van een firma in verschillende landen is hetzelfde, de rest is gefocust op de plaatselijke situatie en behoeften.”

Verdienmodel

Momenteel verdient Single Spark vooral geld met programma’s voor NGO’s en ontwikkelingsorganisaties. “Zo verdienen we onze ontwikkelingskosten en kunnen we nieuwe boxen bedenken.”

Hoe kunnen mensen in ontwikkelingslanden een Nederlands businessplan betalen? “De boeren in Kenia verdienen misschien maar 50 dollarcent per dag. Voordat de kippenfabriek er kwam, verbouwden ze er vooral mais en andere groente. Per jaar konden ze eens, misschien tweemaal per jaar oogsten. Ons 60 dollar kostende pakket voor de kippenboeren zorgt ervoor dat ze elke dag inkomsten hebben dankzij de kippen. Die investering verdient zich dus relatief makkelijk terug.”

‘Losse’ franchise

Voordat ze een kartonnen doos met een kant-en-klaar businessplan kunnen kopen, moeten ondernemers in ontwikkelingsgebieden eerst zelf enkele stappen zetten. Meijer: “Belangrijk is een visibility scan: wat heb je nodig? Waar is vraag naar? Hoeveel moet je verkopen om break even te draaien? Daaruit volgt een businessplan. Staan alle signalen op groen, dan zoeken we een investeerder. Het einddoel is een soort van ‘losse’ franchise: het is een concept dat gericht is op wat de ondernemer zelf wil doen, zonder de franchiserestricties zoals we die in Nederland kennen.”

Ontvangen de ondernemers een kartonnen doos van Single Spark, dan zit daarin een zorgvuldig stappenplan. “De box bestaat uit ongeveer zeven onderdelen. Een eerste stap: ‘gefeliciteerd! En nu?’ Vervolgens leveren we kant-en-klare documentatie die helpt bij nadenken over alle aspecten van de zaak. Van uitrusting en technische producttekeningen tot het productieproces, de financiële kant van de zaak, marketing (van website tot folders) en videomateriaal.”

T-shirts en condooms

Het bedrijf werkt vanuit Utrecht aan een lijst van honderd verschillende potentiële bedrijfjes die wereldwijd kunnen worden opgericht. Meijer denkt in de nabije toekomst over mogelijkheden voor onder meer een T-shirtbedrukfabriek en een condoomfabriek. “Bij onze zoektocht gebruiken we plaatselijke experts. Vervolgens kijken wij ernaar als relatieve leken en maken het begrijpelijk voor een brede doelgroep. Dat doe ik als zakenman samen met Sam van Veluw, mijn neef. Hij denkt op een heel andere manier: hij is supertechnisch en creatief. Hij denkt in plaatjes, niet in saaie teksten zoals we die kennen in businessplannen. Beeldmateriaal blijft beter hangen en is heel toegankelijk. Dat gebruiken we nadrukkelijk in onze ready-made boxes.”

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…
Ondernemer een doorlopend proces vol valkuilen, uitdagingen en uitglijders. Fouten maken is onvermijdelijk, maar gelukkig zijn veel ongelukken te…
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….