PARTNERCONTENT - Nu de winter er weer aan komt, lopen kleine bedrijven weer een groter risico op ziekteverzuim meldingen. Met bijvoorbeeld 15 werknemers ga je ervan uit dat iedereen het ‘ziek zijn' tot een minimum beperkt. Logisch toch? Je eist het maximale van jezelf en dus ook van je werknemers. Maar wat doe je als je te maken krijgt met veel en langdurig verzuim?

Inhoudsopgave

Beperk de impact van verzuim in jouw organisatie met een verzuimverzekering. Krijg ondersteuning bij verzuimbegeleiding en re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen

Kan je dat zien aankomen als leidinggevende? Helderziendheid stond niet op het lijstje van je kernwaarden. En die wetgeving omtrent verzuim, dat is toch wel een lastige.

Je helemaal verdiepen in de redenen voor ziekteverzuim, behoort evenmin tot je kerntaken als ondernemer. Welke vragen moet je stellen? Hoe ga je te werk? Hoe maak je een probleemanalyse en een goed plan van aanpak? Geef toe: je hebt er geen opleiding voor gevolgd, dus hoe pak je dit aan?

Zelf doen is dan vaak niet de beste optie. Een getrainde casemanager – werkzaam voormeerdere bedrijven – is daar veel meer bedreven en ervaren in. Dat geldt ook voor zaken als een deskundigenoordeel, arbeidsdeskundig onderzoek e.d. Casemanagers zijn getraind en ervaren binnen de wettelijke kaders.

Actief beleid op preventie

De “lead” ligt dus bij deze casemanagers. En wat is jouw rol als leidinggevende? Jij moet in de lead zijn bij het verzuimgesprek en het herkennen van dreigend (langdurig) verzuim. Daar ligt jouw focus en bij voorkeur wordt jij daar op getraind.

Actief beleid op de melding betekent weinig kort verzuim, actief beleid op preventie betekent weinig verzuim. Neem als leidinggevende het voortouw en excelleer bij preventief en kort verzuim.

En om terug te komen bij die vragen: welke stel je dan bij de ziekmelding? Daarvoor hebben we een handige leidraad. Ook voor de vervolggesprekken en bij terugkeer naar ziekte.

Download deze handige leidraad op
www.mkbasics.nl/nieuws/read/154/hoe‐voer‐ik‐verzuimgesprekken.

Krijg grip op verzuim met een verzuimverzekering die risico’s beheert en expertondersteuning biedt voor een vlotte re-integratie. Bereken je premie in 3 simpele stappen.

Lees ook…
Sinds 2 augustus 2022 hebben ouders en verzorgers recht op (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof. Dat heeft consequenties voor jou als werkgever en…
De zomerperiode staat weer voor de deur: een periode waarin veel werknemers op vakantie gaan. Voor ondernemers betekent het vaak flink puzzelen, want…
Het is een menselijke basisbehoefte om in een gezonde, comfortabele en veilige werkomgeving te verkeren. Mensen brengen een behoorlijk deel van hun…
i.s.m.
Als je personeel in dienst hebt, dan kan het gebeuren dat één of meerdere medewerkers ziek worden. Dat is allereerst natuurlijk vervelend voor hem of…
Een werknemer is een kersverse moeder of trotse papa geworden. Die werknemer wil minder werken om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Nog even…
i.s.m.
Bij kleine werkgevers ligt de loonsom vaak lager dan € 905.000,- per jaar. De MKB verzuim-ontzorgverzekering is speciaal voor de kleinere werkgever….