Bent u een startende ondernemer? Leg dan nu al een goede basis: u vangt latere tegenslagen makkelijker op. Tien tips voor wie succesvol zelf de baas wil worden en blijven.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

1. Zorg voor minstens drie opdrachtgevers of klanten


Het is niet de bedoeling dat u als zelfstandige afhankelijk bent van één enkele opdrachtgever. Probeer daarom principetoezeggingen los te krijgen en voer gesprekken die tot toezeggingen leiden: dat zorgt dat er later voor dat van het één het ander komt.

Maar het gaat daarbij niet alleen om dat u met drie vette contracten begint of aan de fiscale regel van minstens drie opdrachtgevers moet voldoen; het gaat óók om de continuïteit van uw bedrijf op de langere termijn.

2. Zorg voor een financiële buffer


Vertrekt u vanuit loondienst naar het zelfstandig ondernemerschap, zorg dan voor een goede financiële buffer. Heeft u die niet? Probeer dan bij een kredietverstrekker geld te lenen wanneer u nog in vaste dienst bent: dat is dan veel gemakkelijker.

U heeft extra geld nodig om te starten als ondernemer. Niet alleen voor gereedschap of apparatuur, maar ook om bijvoorbeeld drie maanden zonder inkomen te overleven. Als u btw-plichtig bent, moet u de btw op tijd afdragen, ook al zijn uw facturen nog niet betaald door de klant. Dat kan dus aardig oplopen.

Verkijk u niet op de te verwachten inkomsten: die kunnen tegenvallen. Bovendien kan het lang duren voordat u uw geld heeft. Betalingen laten soms wel twee maanden op zich wachten.

Denk voor een lening overigens ook eens aan de mogelijkheid om van een familielid of relatie te lenen, via de Tanthe Agaath-regeling. Dat kan heel gunstig zijn.

3. Zorg voor ‘financiële rust’


De rekeningen die u uitstuurt, moeten tijdig betaald worden. Zonder geld gaat u failliet. U moet dus zorgen voor een goed debiteurenbeheer. In bijna alle beroepsgroepen hebben ondernemers te maken met (veel) te laat betalende particulieren en andere opdrachtgevers. Daar zijn oplossingen voor te bedenken, zoals bijvoorbeeld:

  • Meteen contant afrekenen;
  • Zorg voor een opdrachtbevestiging of contract bij elke opdracht;
  • Gebruik algemene voorwaarden;
  • Stel vooraf een boete in.

4. Zorg dat uw administratie op orde is


U moet alles snel kunnen terugvinden: rekeningen, verzekeringspolissen, oude en nieuwe belastingaangiften, bankafschriften. Ook al maakt u gebruik van een accountantsbureau voor het bijhouden van de boekhouding, zorg dan toch voor een overzichtelijk mappensysteem en berg daarin dagelijks facturen, bonnen en afschriften op. U heeft zelf een beter overzicht en het is goedkoper, want de accountant is veel minder tijd kwijt.

5. Zorg voor back-up en steun

Vraag voordat u begint vrienden, familie, potentiële partners en betaalde hulpen u te helpen als u een acuut probleem heeft. Wie kan af en toe ‘s avonds of in het weekend op de kinderen passen en wie kan uw werk tijdelijk overnemen? Sluit uw partner daarbij niet buiten, maar betrek hem juist erbij. Geef hem een rol als coach of adviseur.

6. Zorg voor genoeg sociale contacten

De meeste ondernemers doppen graag hun eigen boontjes. Maar vergeet niet dat anderen een dagelijkse bron van inspiratie, humor en tips kunnen zijn. Hoe lang kunt u zonder gesprekspartner bij de koffie, zonder iemand om u heen die in hetzelfde beroep zit, zonder aanspreekpunt?

Veel ondernemers vinden het juist ook fijn om ‘aanspraak’ te hebben. Het is een gegeven dat sommige mensen weer terugkeren naar werk in loondienst omdat ze de aanspraak van collega’s missen!

Vraag u van tevoren af of het alleen werken bij u past of dat u liever een ruimte zoekt waar u samen met andere ondernemers kunt werken. Zorg in ieder geval voor voldoende contacten: ga eens sparren met collega-ondernemers, maak koffie- of lunchafspraken om bij te praten en bezoek netwerk- of studiebijeenkomsten.

7. Deel kosten met andere zzp’ers


Zelfstandigen zijn goedkoper af door bijvoorbeeld abonnementen, een werkruimte, apparatuur en belastingconsulent met een andere zelfstandige te delen.

8. Houd uw vakkennis op peil


Om te blijven groeien als ondernemer en in uw vak, zult u op de hoogte moeten blijven van ontwikkelingen in uw vakgebied. Mensen die in loondienst werken, worden door hun baas op cursus gestuurd. Als u zelfstandig werkt, dreigt het gevaar dat uw kennis snel veroudert en u daardoor op den duur opdrachten misloopt.

Investeer dus in opleiding en volg minstens een keer per jaar een cursus of training. Als u bang bent dat u te veel geld kwijt bent aan dure cursussen, werk dan met een percentage van de winst, bijvoorbeeld 5%. U weet dan zeker dat u niet te veel uitgeeft.

9. Zoek de balans


Leven gaat vóór werken. Uw familie en vrienden zijn belangrijk, u heeft hun steun hard nodig. Geef familie en vrienden niet de indruk dat de zaak altijd voor alles gaat. Als overwerken dan echt een keer nodig is, zullen ze meer begrip hebben, zich flexibeler opstellen en misschien wel een handje helpen.

10. Heb geduld

Geef uzelf de tijd om een gezond bedrijf op te bouwen. Voordat u het stadium bereikt dat u genoeg vaste opdrachtgevers of klanten hebt, alles op orde heeft met de Belastingdienst en andere regelgevers, én min of meer verzekerd bent van een behoorlijk inkomen, bent u misschien wel drie jaar verder. Het geeft rust als u met uzelf afspreekt na hoeveel tijd de zaak goed moet draaien.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Ondernemer een doorlopend proces vol valkuilen, uitdagingen en uitglijders. Fouten maken is onvermijdelijk, maar gelukkig zijn veel ongelukken te…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…