Veel bedrijven, zoals BV's, NV's en coöperaties, moeten elk jaar de jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel. U heeft daarvoor maximaal dertien maanden de tijd, ofwel tot 31 januari.

Inhoudsopgave

Heb jij vragen over het opstarten van een bv of holding? Schrijf je nu in voor de live webinar op 22 april of 3 mei en krijg direct antwoord op al je vragen. Slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar!

 

Publicatieplicht

De publicatieplicht geldt voor BV’s, NV’s, coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen, maar ook voor commerciële verenigingen en stichtingen. Dat betekent dat zij elk jaar de volledige jaarrekening bij de Kamer van Koophandel moeten deponeren.

Kleine rechtspersonen Kleine rechtspersonen kunnen volstaan met
een beknopte balans. Uw omzet, activa en aantal werknemers bepalen of u een
kleine of grotere onderneming bent.

Wanneer moet de jaarrekening opgesteld worden?

De jaarrekening moet in principe binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar gereed zijn, waarna het stuk richting de aandeelhouders gaat. Deze hebben dan nog eens twee maanden de tijd hebben om de jaarrekening goed te keuren.

Mocht er langer nodig zijn om de jaarrekening op te stellen, dan kunnen de aandeelhouders het bestuur maximaal zes maanden uitstel verlenen. Dit uitstel hoeft overigens niet te worden gemeld bij de Kamer van Koophandel.

Als er geen sprake is van een gebroken boekjaar, dan zou de jaarrekening dus uiterlijk 31 juli definitief goedgekeurd kunnen zijn door de aandeelhouders. In het geval van uitstel is dat 31 januari van het daaropvolgende jaar.

Accountantsverklaring

Als uw onderneming onder de volledige publicatieplicht valt, dan moet de jaarrekening bovendien van een accountantsverklaring zijn voorzien.

Na goedkeuring binnen 8 dagen deponeren
De jaarrekening moet binnen acht dagen nadat hij door de aandeelhouders is goedgekeurd, worden gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.

Sancties

Als de jaarrekening niet, of niet op tijd, wordt gedeponeerd, kunnen er sancties volgen. Allereerst maakt de FIOD-ECD procesverbaal op en legt dat bij het Openbaar Ministerie neer. Die instantie besluit vervolgens of er tot strafvervolging wordt overgegaan, maar dit gebeurt slechts in enkele gevallen. Mogelijke sancties zijn gevangenisstraf of een geldboete. In nog uitzonderlijker gevallen kan de vennootschap zelfs worden ontbonden, maar dan moet er meer aan de hand zijn.

Bij het opleggen van een sanctie wordt gerekend met een maximale termijn van dertien maanden. De acht dagen die u heeft om de jaarrekening te deponeren, gelden dus niet als extra uitloop.

Persoonlijke aansprakelijkheid

Als u bestuurder bent van een BV is er een extra reden om op te letten. Als er geen jaarrekening is gedeponeerd, kunt u bij een faillissement hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld op grond van ‘kennelijk onbehoorlijk bestuur’. Onjuiste of valse jaarcijfersVoor onjuiste of valse jaarcijfers kunt u persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Bijvoorbeeld als de bij de KvK gedeponeerde gegevens geen getrouw beeld geven van uw bedrijf.

Gerelateerd lezen:

• Voorkom verjaring van factuur of vordering door te ‘stuiten’
• Voldoet uw administratie aan de eisen?
• Verliesverrekening vpb
• Tips voor het opzetten van je boekhouding

Er komt veel kijken bij het oprichten van een bv. Tijdens de live webinars op 22 april of 3 mei krijg jij de kans om al je vragen te stellen. Wacht niet te lang en schrijf nu in!

Lees ook…
i.s.m.
Boekhouden…De meeste ondernemers hebben er een hekel aan. Tegelijkertijd is een goede boekhouding onmisbaar voor iedere ondernemer en ieder bedrijf….
Een liquiditeitsbegroting is een belangrijk instrument voor elke ondernemer. Het biedt inzicht in de financiële gezondheid van een bedrijf en helpt…
Het urencriterium is de sleutel tot veel fiscale voordelen die als ondernemer hebt. Begrijp jij de fijne kneepjes van deze regeling? In dit artikel…
Wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen, moet je de aanschafkosten over meerdere jaren uitsmeren. De berekening vindt plaats op basis van de…
Voor de meeste zakelijke documenten gelden wettelijke bewaartermijnen. Hoe lang moet je documenten in je archief houden of op je computer laten staan?…
Sturen op cijfers: 7 tips voor meer financieel succes Financieel succes is voor de meeste ondernemers niet alleen een doel, maar ook een noodzaak….