Slechte auto's zijn er niet meer, luidt een volkswijsheid. Strikt genomen klopt dat niet, want er zijn best voorbeelden te bedenken van auto's die je bij aanschaf van een occasion maar beter niet op je lijstje kunt hebben. Laat een Chevrolet Nubira en Lacetti, Fiat Stilo of bijvoorbeeld een Renault Laguna van de vorige generatie maar liever staan, zo blijkt als we mogen afgaan op belangrijke bronnen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Tegelijkertijd illustreert die laatste auto juist dat ingesleten ideeën soms veel te lang blijven hangen. Die haperende Renault Laguna uit de vorige generatie was zeven jaar geleden zo’n evident probleem, dat het het startschot vormde voor een enorme kwaliteitsslag bij het Franse merk. De nieuwste Laguna is juist daarom misschien wel een heel interessante keuze in de occasionshowroom. Ook een Chevy Spark zet zijn merk in een veel gunstiger daglicht. 

Liefhebbers kennen de achtergronden. Vaak hangt het bijvoorbeeld samen met een nieuwe samenwerking of overname. Maar niet iedereen volgt de ontwikkelingen in de autowereld op de voet. Welke bronnen kun je aanboren om meer informatie op te doen over de betrouwbaarheid van specifieke automodellen?

Pechprognose

In ons land kun je bijvoorbeeld denken aan www.pechprognose.nl, dat op basis van ervaringen van onder andere de Wegenwacht een inschatting geeft van uw huidige auto’s. Een rangschikking van de diverse modellen en bouwjaren is er echter niet. In Duitsland is het daarentegen juist een soort nationale sport om automodellen naar betrouwbaarheid statistisch in te schalen. Zo heeft de ADAC – dat recent nogal onder vuur ligt – zijn jaarlijkse Pannenstatistik. Zeg maar: pechstatistiek.

Audi A1

Ook interessant om eens te bekijken, is het jaarlijkse Gebrauchtwagenreport van keuringsinstituut DEKRA. De nieuwste 2014-versie is net uit. De makers kijken naar de resultaten van miljoenen beoordeelde auto’s in negen klassen, en schalen die ook in kilometrage apart in. Positieve uitschieters zijn volgens hen bijvoorbeeld de Audi A1, BMW 1-serie, Volvo S60 en zijn broer V60 en in het luxe segment de Mercedes E-klasse. Ook die laatste geeft weer aan dat het puzzelen blijft, want het nieuwste type scoort ‘beste van alle klassen’ terwijl de vorige generatie juist een matige reputatie had.

Nissan Micra

Bij de ADAC? Daar was er vorig jaar – het meest recente rapport – bij de kleinere auto’s een pluim voor de Nissan Micra en de Mini. Ook de Audi A1 en Dacia Sandero staan in deze klasse goed aangeschreven. Een treetje hoger is het een feestje van de handzame BMW’s en Mercedessen. Opvallend: de Citroën C4 Picasso, Renault Scénic, Toyota Auris en Nissan Qashqai nestelen zich daar in de top-10.

Consumentengids

In ons land doet de Consumentengids van maart verslag van hun ‘panel’ autorijdende leden. Die rapporteren over hun eigen auto. Dan heb je het dus veelal over particuliere rijders. De Consumentenbond constateert in de gids ,,Als we alle typen per merk bij elkaar vegen (en daarbij verkoopcijfers laten mee wegen) blijkt dat naast Kia en Hyundai vooral de Japanse merken Honda, Suzuki en Toyota erg hoog scoren. En het opvallendste merk in de Top-5: Dacia.”

Het dochtermerk van Renault staat namelijk op de tweede plek als je kijkt naar de betrouwbaarheid van de modellen van het merk. Autoconcerns staan niet stil, zoveel is duidelijk.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…