"Ik wil een merknaam gebruiken waarvan ik weet dat die al wordt gebruikt door een ander bedrijf. Dit bedrijf gebruikt de merknaam echter niet actief. Mag ik dit merk dan gebruiken?"

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Advies van Bauco van der Meulen, adviseur bij De Zaak en eigenaar van adviespraktijk MMC in Amstelveen

“Nee, u mag deze merknaam niet zomaar gebruiken, ook niet als deze niet actief wordt gebruikt. Als het bedrijf dat de merknaam al in gebruikt heeft, het merk heeft geregistreerd bij bijvoorbeeld het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE), dan geldt het recht op gebruik van de merknaam. De merkeigenaar heeft niet de plicht het merk te gebruiken.

Alleen als het merk niet is geregistreerd, kan degene die het gebruikt niet optreden tegen bedrijven die het merk ook inzetten.

U zou het merk wel kunnen gebruiken als u in een totaal andere branche opereert. De kans dat er twee bedrijven door elkaar worden gehaald, is dan immers niet zo groot.”

Een betere aanpak

“Om eventuele conflicten te voorkomen, kunt u contact opnemen met het bedrijf dat het merk gebruikt. Probeer afspraken te maken over het merkgebruik. Als het merk geregisteerd is, en de eigenaar verleent u toestemming om het te gebruiken, kan hij daar wel een vergoeding voor vragen.

En wat let u om in dit geval te proberen het merkenrecht over te nemen? Als u de merkeigenaar bent, mag niemand het zonder uw toestemming zomaar gebruiken.”

Is uw merk al geregisteerd? »

Onbeperkt advies voor leden van De Zaak

Als lid van hét kennisnetwerk voor ondernemers kunt u vijf dagen per week terecht bij De Zaak Advies. Aarzel niet om de telefoon te pakken als u met vragen zit: 023 – 553 55 10.

Meer informatie over De Zaak Advies »

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Ieder kwartaal is er weer nieuwe regelgeving waarmee zzp’ers en ondernemers mee te maken krijgen. Per 1 juli 2023 gaat weer een aantal wetten en…
Je harde werk, je passie, je levenswerk. Wat gebeurt er met je bedrijf als jij er niet meer bent? Je denkt er misschien liever niet aan, maar…
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) bezit je een unieke positie binnen het bedrijfslandschap. Deze rol combineert het directeurschap met…
Om schijnconstructies aan te pakken, is De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) in het leven geroepen. Deze wet beschermt werknemers tegen onderbetaling…
Consumenten in Nederland kunnen zich beroepen op verschillende wetten en regels als er iets mis is met een afgenomen dienst of product. Maar kun je als…
Prinsjesdag – dit jaar op 19 september – is traditioneel de dag dat het kabinet de begroting presenteert en de verschillende (belasting)plannen uit de…