Ook in 2015 muziek in uw zaak? Let dan even op

Een goede sfeer in je zaak voor klanten én medewerkers, dat klinkt iedere ondernemer als muziek in de oren. Die sfeer kun je onder meer neerzetten met behulp van muziek, maar daar zitten wat haken en ogen aan. Waar moet je komend jaar op letten als je muziek in je zaak wil?
Ook in 2015 muziek in uw zaak? Let dan even op

Wanneer de muziek buiten de huiselijke kring wordt afgespeeld, bijvoorbeeld in winkels of
kantoren, is er sprake van het 2e gebruik. En voor dat 2e gebruik heeft u toestemming nodig van alle partijen die bij de productie van muziek betrokken waren: de makers en de bedenkers. Om erop toe te zien dat die makers een vergoeding krijgen voor hun werk, zorgt Buma/Stemra voor de exploitatie de rechten van 24.000 muziekauteurs en -uitgevers.

Omzetverhogend
Volgens Buma/Stemra kan muziek veel betekenen voor een onderneming. Onderzoek toont volgens de vereniging aan dat achtergrondmuziek de omzet verhoogt: bezoekers in bars en restaurants blijven langer zitten, klanten in winkels en andere verkoopruimten krijgen prikkels om tot aanschaf over te gaan. Ook medewerkers voelen zich vaak prettiger en zijn dus productiever in een ruimte met muziek.

Check
Een aantal buitendienstmedewerkers van de vereniging checkt steekproefsgewijs of bij de Kamer van Koophandel geregistreerde bedrijven muziek draaien en of daar een licentie voor geregeld is. "Hebben ze geen licentie, dan kan de ondernemer in kwestie die ter plaatse aanvragen", zegt Frank Janssen van Buma/Stemra. "Als de ondernemer meerdere keren blijft weigeren terwijl hij wel muziek in zijn zaak draait, dan kan het in een uiterst geval leiden tot een kort geding. Dat zijn gelukkig maar enkele gevallen per jaar."

Rekening
Val je als ondernemer op, dan kun je maar beter je muzikale zaakjes goed op orde
hebben. In december overkwam het de producent van de film Verliefd op Ibiza, waarin de
auteursrechtenorganisatie in een fragment ontdekte dat er 5 seconden uit het liedje La Balade des Gens Heureux werd gebruikt. Daarover bleken geen rechten te zijn betaald voor het gebruik ervan.
Het gevolg: Buma/Stemra stuurde de filmmaker een rekening van 2500 euro.

Afhankelijk van het soort onderneming, het doel van de muziek en de oppervlakte van het bedrijf krijgen ondernemers een licentie en bijbehorende rekening gepresenteerd. De licentie kunnen ondernemers zelf aanvragen. "Maar dat gebeurt ook heel vaak niet", erkent Janssen. "Gelukkig hebben we tegenwoordig met de branches een collectieve regeling getroffen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de BOVAG en Horeca Nederland. Daar zijn ook de auteurs en uitgevers van de muziek blij mee. We zien dat hun aantal in de afgelopen jaren met 1000 artiesten per jaar toeneemt. Daar moet het geld terecht komen, want het zijn hun belangen die we behartigen."

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming