Uw huis verhuren via AirBnb, uw auto delen met SnappCar of iemand een lift geven als chauffeur voor Uber. Steeds meer mensen ontdekken de mogelijkheden om kosten te besparen of zelfs geld te verdienen door te delen. Maar pas op: ook de Belastingdienst ontdekt de deeleconomie.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Gert-Jan van Norden, belastingexpert bij KPMG Meijburg en hoogleraar belastingrecht, waarschuwt in de Volkskrant voor de fiscale gevolgen. Volgens Van Norden waarschuwen platformen consumenten niet goed genoeg voor mogelijke belasting op ‘delen’ of verhuren. In het Volkskrant-artikel wordt bijvoorbeeld een disclaimer van SnappCar aangehaald. Helaas slechts de eerste twee regels, want wie verder leest ziet dat het platform wel degelijk waarschuwt voor de belastingplicht:
“Zolang je “incidenteel” je auto verhuurt, hoef je je geen zorgen te maken. Gemiddeld kun je als particulier zo’n 5000-6000 euro per jaar belastingvrij verhuren. Omdat het om een transactie tussen consumenten gaat, hoef je ook geen BTW te betalen. Maar, zodra je jouw auto op een commerciële manier verhuurt, is er sprake van  bedrijfsvoering. En dan zijn de transacties BTW-plichtig.  Je moet in dat geval de verhuurinkomsten opgeven bij de Belastingdienst.”
Het verschilt per situatie
Net als AirBnb (huizen), Thuisafgehaald (maaltijden) en Uber (auto’s), laat SnappCar de belastingzaken over aan de delers. Het verschilt namelijk per persoon en situatie hoe de belastingaangifte eruit ziet.  “Het is onmogelijk om alle situaties in details te beschrijven,” zegt ook belastingexpert Van Norden.
Een ander voorbeeld is taxi-app Uber. Uber biedt taxi’s aan met professionele chauffeurs (ondernemers, die verplicht zijn hun inkomsten op te geven), maar ook met particuliere chauffeurs. “Ook die moeten zelf hun belasting regelen,” zegt Uber-directeur Niek van Leeuwen. Er is veel verschil tussen de particuliere chauffeurs: de een rijdt 40 uur in de week, de ander maar af en toe.
Geen strikte scheidslijn
Deelplatformen willen vooral het delen faciliteren: aan belastingzaken wagen de websites zich liever niet. Te ingewikkeld. Zeker zodra er internationaal gedeeld wordt, zoals bij vakantiehuizenplatform AirBnb. Steden als New York en Amsterdam
werken sinds kort wel samen met AirBnb om “illegale hotels” te voorkomen.
De Belastingdienst bekijkt ieder geval apart, er is geen echt strikte scheidslijn tussen
bijverdienste en bedrijfsmatige verhuur. Als u bijvoorbeeld een of twee keer per jaar uw huis verhuurt tijdens uw vakantie, dan ziet de Belastingdienst dat niet als inkomen. Maar verhuurt u iedere week een (deel van) uw huis, dan wel.
Op dit moment worden bijverdiensten lang niet altijd opgegeven. Verhuursites zijn niet verplicht gegevens door te spelen aan de fiscus. Van Norden denkt dat de Belastingdienst mogelijk besluit een jaar speciaal aandacht te geven aan dit soort verdiensten. “De Belastingdienst kan immers ook die sites bekijken en controleren of verhuurders hun inkomsten opgeven.”
BTW
Wilt u geen risico lopen, dan moet u zelf uitzoeken of u belasting- of btw-plichtig bent. Let op: de belastingdienst werkt met andere criteria voor btw dan voor inkomstenbelasting. Wie regelmatig goederen of diensten verkoopt of verhuurt, is btw-plichtig. Ongeacht of hij ondernemer is. Als u voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent, kunt u dat toch zijn voor de btw. Officieel gezien moet u dus een btw-administratie bijhouden, als u regelmatig uw auto of huis verhuurt via een platform. Die btw rekent u aan de personen aan wie u uw spullen verhuurt. Voordeel: betaalde btw die met deze inkomsten te maken heeft (bijvoorbeeld de kosten van de boodschappen voor de maaltijd die u deelt via Thuisafgehaald), krijgt u terug.
Inkomstenbelasting
Soms moet u wel btw in rekening brengen, maar geen
inkomstenbelasting betalen. Inkomsten uit de deeleconomie vallen onder de inkomstenbelasting, als ze voldoen aan deze criteria:
  1. Het is een reële bron van inkomsten. Een paar honderd euro extra per jaar door mensen een lift te geven, daar kan niemand van leven.
  2. Het doel van de activiteit moet geld verdienen zijn. Een vergoeding voor de benzine bij het carpoolen is dat niet. Je huis verhuren nadat je het hebt geadverteerd met mooie foto’s wel.
  3. Het moet aannemelijk zijn dat het lukt om er inkomsten aan over te houden. 
Lees ook:

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Uitstel aanvragen voor de aangifte inkomstenbelasting over het voorgaande jaar moet je vóór 1 mei in het lopende jaar doen. Maak van deze…
Ben je ondernemer met een eenmanszaak? Of overweeg je er een te starten? Dan is kennis over belastingen essentieel. Dit artikel biedt je uitleg over…
Mkb winstvrijstelling 2023 en 2024. Wat betekent de daling voor jouw portemonnee? In 2024 daalt de mkb-winstvrijstelling van 14 naar 12,7 procent….
Ontvang je rente, royalty’s of dividend uit een ander land? Dan wordt daarover vaak bronbelasting ingehouden. Maar soms moet je ook bronbelasting…
In januari stuurt de Belastingdienst ondernemers weer de voorlopige aanslagen over 2024. In dit artikel lees je wat die voorlopige aanslag inhoudt,…
Benieuwd of de relatiegeschenken die je aan klanten en opdrachtgevers geeft ook fiscaal aantrekkelijk zijn voor je onderneming? In dit artikel ontdek…