Zo doorziet u de trucs van acquisitiefraudeurs

Acquisitiefraude kent vele vormen. Deze voorbeelden helpen u er alert op te zijn.
Zo doorziet u de trucs van acquisitiefraudeurs

Vormen van acquisitiefraude
Acquisitiefraude kent vele vormen. De bekendste zijn:

1. Spookfacturen . U ontvangt een als rekening vermomde aanbieding voor een product dat u nooit besteld heeft. Hierbij gaat het vaak om softwarepakketten die veelal niet eens blijken te bestaan. De frauderende partij hoopt dat de spookfactuur er in een onbewaakt ogenblik tussendoor glipt en wordt ondertekend en betaald.

2. Vermeldingen in telefoon- en intergidsen. U wordt benaderd voor een 'herplaatsing' van een advertentie. Hierbij wordt vaak de indruk gewekt dat u met een bekende partij in zee gaat en dat u voor een heel jaar betaald. Achteraf blijkt dat de tarieven per maand gelden. 

3. Telefonische fraude . Via de telefoon wordt u benaderd voor een aanbieding. De beller wekt de indruk dat er al sprake is van een zakelijke relatie. Het gesprek wordt opgenomen en zodanig bewerkt dat het lijkt alsof u op de aanbieding bent ingegaan.

Wees extra alert tijdens vakanties
Vooral vakantieperiodes zijn geliefd bij acquisitiefraudeurs. Ze rekenen erop dat mensen die tekenbevoegd zijn, dan niet in het bedrijf aanwezig zijn, zodat er een kans is dat een andere – minder alerte – medewerker zijn of haar handtekening onder een spookfactuur of nepaanbieding zet. Zorg dus voor een goede overdracht en informeer degene die tijdelijk waarneemt over de risico's van acquisitiefraude.

Lees ook: 

- "Hoe weet ik of ik een advertentieaanbieder kan vertrouwen?" »
- Nepfactuur ontvangen? Laat het er niet bij zitten »

Video: wat u tegen acquisitiefraude kunt doen »

 

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming