Zo beschermt u uw PC tegen gevaren via internet

Verlies van uw interne gegevens door een virusaanval of computerinbraak kunnen catastrofale gevolgen voor uw bedrijf hebben. De volgende maatregelen helpen u bij de beveiliging van uw gegevens.
Zo beschermt u uw PC tegen gevaren via internet
> Voorschriften voor werknemers en stappenplan
Stel voorschriften op voor de interne beveiliging bij het gebruik van internet en het bedrijfsnetwerk. Zorg er voor dat al uw werknemers er kennis van nemen. Wijs voor de beveiliging een hoofdverantwoordelijke aan (directeur, hoofd automatisering of hoofd administratie). Stel ook een stappenplan op van nodige maatregelen bij eventuele calamiteiten.
»Zie de webpagina Voorbeelden en checklists op Digibewust.
 
> Sta open voor waarschuwingen 
Meld u als abonnee/klant aan bij een beveiligingsdienst en neem dagelijks kennis van de e-mails met waarschuwingen (alerts) inzake nieuwe en lopende bedreigingen. Bijvoorbeeld:
 
> Kies betrouwbare leveranciers en softwarebouwers 
Installeer gebruikerssoftware en -updates van een betrouwbare aanbieder. Wijs ontwikkelaars (in-/extern) van uw bedrijfswebsite en/of -database op het belang van beveiliging in elke fase van het ontwerp. Zet bij het ontwerpen en updaten van de software die websitebouwers in die nadrukkelijk op veiligheid letten.
 
> Gebruik up-to-date antivirussoftware 
Installeer een virusscanner en houd die up-to-date via, bij voorkeur, één of meerdere (automatische) updates per dag. Zie www.antivirus.pagina.nl onder 'Antivirussoftware' voor een overzicht.
 
> Gebruik een firewall 
Installeer een firewall (die ook geschikt is voor beveiliging tegen interne hacks) en houd die up-to-date. Loop dagelijks het firewall-logboek na om inzicht te krijgen in het aantal en de aard van verdachte manipulaties. Voorbeeldsoftware: ZoneAlarm (gratis via www.zonelabs.com).
 
> Dagelijkse back-ups naar een veilige plek
Maak dagelijks een backup (meer of minder frequent, afhankelijk van de noodzaak), en berg deze op een veilige plek op, bij voorkeur op een ander adres. Test backups steekproefsgewijs. Laat backupmedia op logische wijze rouleren, bijvoorbeeld iedere dag van de week een ander medium. In plaats van een fysieke kunt u natuurlijk ook een online backup maken.
 
> Stel belangrijke administratie veilig
Brand belangrijke bestanden en correspondentie – jaarstukken! – op CD en sla die op in een kluis of in een ruimte elders, bijvoorbeeld bij uw bank.
 
> Laat een deskundige de beveiliging controleren
Laat een onafhankelijk deskundige of bureau geregeld de beveiliging van uw hard- en software doorlichten, in ieder geval eens per jaar en na grote systeemwijzigingen (Shields Up op www.grc.com of HackYourself op www.hackerwhacker.com).

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming