Gebruik jij jouw netwerk om nieuwe klanten te krijgen? Je netwerk is een enorme vijver vol contacten en relaties waaruit je kan vissen. Maak jij daar optimaal gebruik van? Hoe krijg jij nou uit jouw visvijver kwalitatief goede doorverwijzingen?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Stap 1. Het begint bij de vraag

Om meer doorverwijzingen te krijgen op een natuurlijke en gemakkelijke manier, moet je je eerst goed voorbereiden. Denk vooruit: wie zou je om een doorverwijzing kunnen vragen? En hoe zou je die vraag moeten stellen? En wat wil je eigenlijk vragen?

Als je vraag te vaag of te algemeen is, moeten mensen veel te veel moeite doen om te bedenken aan wie ze jou zouden moeten doorverwijzen of voorstellen. Dat werkt dus niet. Wees concreet in wat je vraagt. Help de mensen in de goede (en gewenste) richting.

Stap 2. Weet wat je wil

Zet op een rijtje wat je wilt vragen.

  • Je wilt hulp of advies over hoe je een specifiek iemand kunt bereiken
  • Je wilt dat ze hun contacten of een specifiek contact over jouw expertise vertellen
  • Je wilt aan iemand in het bijzonder worden voorgesteld
  • Je wilt iemands contactgegevens

Stap 3. Maak het comfortabel

Wanneer je ze de hulpvraag stelt wil je natuurlijk ook dat ze eerlijk durven te antwoorden. Als ze het niet prettig vinden om jou bij iemand te introduceren, zorg dan dat ze zich niet bezwaard voelen om nee te zeggen.

Stap 4. Zorg voor wederkerigheid

Misschien kun jij op jouw beurt weer helpen met een doorverwijzing naar iemand uit jouw netwerk. Vraag wat je voor hen zou kunnen doen. Als ze op zoek zijn naar meer klanten, vraag dan naar wat voor klanten ze op zoek zijn. Dat helpt je om goed te kunnen doorverwijzen.

Stap 5. Wees dankbaar voor de hulp en niet het resultaat

Laat merken dat je dankbaar bent voor de hulp die je krijgt, ook als het niet precies heeft opgeleverd wat je ervan gehoopt had. Iemand heeft toch de tijd genomen om mee te denken.

Stap 6. Houd je relatie op de hoogte

Als je bent doorverwezen of zelfs bij iemand bent geïntroduceerd, wil jouw relatie graag weten wat dat heeft opgeleverd. Laat jouw relatie dus weten of je een afspraak hebt gekregen, of een nieuwe doorverwijzing. Laat daarna nog eens weten hoe het verder is gegaan. Zo ga je zorgvuldig om met jouw relatie. En kun je later nog eens om een doorverwijzing vragen.

Tip: Als er een opdracht uit dit contact voortkomt, verras je relatie dan met een (onverwachte) attentie. Dit zal hij zeker waarderen. En stimuleert hem misschien om jou nog eens te helpen, omdat het duidelijk is dat jij er blij mee bent.

Deze blogpost is geschreven door Daphne Medik.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Meedoen aan Black Friday als ondernemer? Een Black Friday actie? Black Friday is een fenomeen dat is overgewaaid uit de Verenigde Staten en steeds meer…
Je bent op zoek naar manieren om je omzet te verhogen. Waarin moet je investeren en wat moet je vooral laten? Wij zetten een paar slimme…
Die mooie opdracht wil je natuurlijk binnenhalen. Een vlijmscherpe offerte mag dan niet ontbreken. Dat wordt nog belangrijker wanneer er meerdere…