Hoe beveilig ik mijn verspreide kantoren?

Column Raf Vervloessem
Werken vanuit huis, onderweg of op locatie: het komt steeds vaker voor. Voorwaarde is dan wel dat de kwaliteit van de verbinding met hoofdkantoor en collega’s van het hoogste niveau is. En dat geldt uiteraard ook voor de beveiliging. Next Generation Firewalls maken dat mogelijk.
Hoe beveilig ik mijn verspreide kantoren?

Specifieke behoeften voor samenwerken over lange afstand

Met het werken buitenshuis of tijdelijk in het  buitenland ontstond de behoefte aan verbindingen met prestaties van LAN-kwaliteit voor de gedistribueerde netwerken, alsmede de mogelijkheid om samen te werken over lange afstanden. Bedrijven die aan dit profiel voldoen, hebben uiterst specifieke behoeften:
  • Beveiliging van het dataverkeer tussen het filiaal en het internet
  • Beveiliging van het dataverkeer tussen vestigingen en afdelingen
  • Overeenstemming met de wet- en regelgeving
  • Toegang tot SaaS-oplossingen en andere bedrijfsapplicaties
  • Toegang op afstand voor werknemers die zich buiten het kantoor bevinden
 
In het verleden moesten bedrijven hiervoor een beroep doen op een reeks van snelle internetverbindingen, fail-overapparatuur ter ondersteuning van deze verbindingen, firewalls en eventuele afzonderlijke VPN-hardware, al naar gelang de gebruikte firewall. Verder konden er een paar leaselijnen en een gewijzigde WAN-configuratie nodig zijn. Maar hoe je ook verbindingen maakte, het bleef lastig werken.
 
Als je geluk had, maakten alle vestigingen gebruik van dezelfde apparatuur en kon je de meeste configuraties simpelweg klonen. Zolang je alle IP-adressen en namen van hosts herinnerde, was het beheer nog wel te doen.

Waarborgen van veilig dataverkeer met een Next Generation Firewall

Dit alles wordt nu sterk vereenvoudigd dankzij de beschikbaarheid van Next Generation Firewalls (NGF’s). De functionaliteit van deze apparaten is speciaal ontwikkeld met het oog op geografisch verspreide netwerken. Ze bieden onder meer geavanceerde bedreigingsdetectie, gebruikersbewustheid en deep packet inspection. Met een next generation firewall beschik je over alles wat nodig is voor het beveiligen van het netwerk en waarborgen van een veilig dataverkeer tussen vestigingen.
 
Veilige toegang op afstand is een ander belangrijk voordeel van Next Generation Firewalls. Mobiele werknemers die toegang nodig hebben tot een pc of andere ICT-bronnen op kantoor worden beschermd en ondersteund door de mogelijkheden van een firewall binnen het filiaal. Dit is een uitstekende oplossing voor gebruikers die vergeten zijn om iets vanaf hun bureaublad te uploaden of met een iPad werken, maar toegang nodig hebben tot de integrale functionaliteit van een pc.

Voor ieder wat wils

Deze NGF’s zijn beschikbaar in een totaaloplossing van hardware en software, een appliance, of software die kan draaien op de bestaande systemen. Een firewall kan aan de binnenkant van je netwerk op 1 site beveiliging bieden naar het internet toe, maar kan ook, geïnstalleerd op elke vestiging, een soort privé netwerk creëren (Virtual Private Netwerk) over het publieke en goedkope internet heen.
 
Vertrouwt jouw onderneming al volledig op de cloud, dan kun je kiezen voor NGF’s, op abonnementsbasis die beschikbaar zijn vanuit de cloud. Voor iedere ondernemer is er dus een passende oplossing.

Beveiligen van tijdelijke locaties

De firewalls die beschikbaar zijn op abonnementsbasis zijn ook uitermate geschikt wanneer je te maken hebt met een tijdelijke kantoorlocatie. Zo kun je je tijdelijke (extra) kantoorlocatie goed en snel beschermen. Deze oplossingen zijn eenvoudig op te zetten en te onderhouden, daarnaast zijn ze ook weer te gebruiken op andere locaties.

Onmisbaar onderdeel van de ICT-infrastructuur

Elk filiaal kent uiteenlopende aanvalsoppervlakken, zoals verbindingen van gebruikers met services, verbindingen van gebruikers met de cloud enzovoort. Door een firewall te installeren aan de toegangspoort tot het internet blijven deze aanvalsoppervlakken beschermd en wordt de productiviteit van gebruikers verhoogd. Bij netwerken met een sterk gedistribueerd karakter vormen NGF’s voor filialen een onmisbaar onderdeel van de ICT-infrastructuur. 
Barracuda Networks vereenvoudigt ICT met door de cloud ondersteunde oplossingen waarmee klanten bescherming kunnen bieden voor hun netwerken, applicaties en data, waar die

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming