Misverstanden over ziek personeel en verzuimverzekering

Interview John Snel
Overweeg je een verzuimverzekering af te sluiten voor je personeel, maar twijfel je nog? Er bestaan verschillende misverstanden over ziek personeel. John Snel, specialist inkomensverzekeringen van Interpolis, helpt ze te ontkrachten.
Misverstanden over ziek personeel en verzuimverzekering

Ik heb maar een paar personeelsleden, ik hoef me hier nog niet mee bezig te houden

"Als je maar twee medewerkers hebt, is de kans statistisch gezien inderdaad klein dat een van hen langdurig uitvalt. Maar als het gebeurt, heb je wel een groot probleem. Werk blijft liggen, je moet een vervanger vinden, klanten zijn ontevreden. In een bedrijf van 100 man weten ze bijvoorbeeld dat het verzuim 3 procent is en houden ze daar rekening mee. Maar juist kleine bedrijven lopen risico op hoge kosten en grote problemen door ziek personeel.”
 

Ik neem alleen jongeren aan, dan heb ik weinig last van ziekteverzuim

“Een jongere zal waarschijnlijk sneller herstellen van een gebroken been dan een zestigplusser, dat is waar. Maar ook jongeren verzuimen van hun werk, ze sporten meer, gaan meer naar feestjes, gedragen zich risicovoller. De arbeidsmoraal is vaak ook iets anders, ze melden zich misschien sneller ziek. Als jouw fitte jonge werknemer een ernstige blessure oploopt tijdens de wintersportvakantie of voetbalwedstrijd, moet je toch zijn loon doorbetalen. Over het algemeen zijn jongeren niet per se minder vaak ziek.”
 

Ik heb alleen tijdelijk personeel, zo hoef ik niet lang te betalen voor zieke medewerkers

“Vroeger was dat in zekere zin wel zo: als een personeelslid ziek uit dienst ging omdat zijn contract afliep, had je er geen omkijken meer naar. Voor kleine bedrijven, tot ongeveer tien man personeel, is het nog steeds zo. Zij betalen sectorale premies aan het UWV: als sector delen ze het risico op ziek tijdelijk personeel. Maar voor grotere bedrijven maakt het al niet zo veel meer uit of ziek personeel nu tijdelijk of vast in dienst was. Je betaalt of hun loon door, of voor hun uitkering via de hogere premies voor de Ziektewet en WGA.”
 
“Ook blijf je verantwoordelijk voor de re-integratie van personeel dat ziek uit dienst ging, omdat het contract afliep of ze nog in hun proeftijd zaten. Dat is de laatste jaren veranderd. Vanaf 20 tot 30 man personeel is de kans groot dat je te maken krijgt met de kosten van tijdelijk personeel dat ziek is geworden. Je kunt ook eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet en de WGA, en dit risico onderbrengen bij een private verzekeraar. Of dit voordeliger is, verschilt per bedrijf. Maar daarnaast: als je alleen maar tijdelijk personeel hebt, heb je misschien niet de meest loyale werknemers. Dat is ook iets om over na te denken.”
 

Ik heb een arbodienst en verzuimverzekeraar, ik ben klaar

“Ziek personeel blijft jóuw verantwoordelijkheid. Een arbodienst vertelt je wat je personeelslid wel en niet kan doen, een verzekeraar helpt je met preventie, loondoorbetaling en re-integratie, maar jij bent verantwoordelijk voor de snelle terugkeer van je werknemer op de arbeidsvloer. Deze diensten zijn geen politieagenten die jouw zieke werknemer vertellen wat hij moet doen. Het is aan jou om hem of haar ziekteverlof toe te kennen of te bepalen dat de werknemer nog wel iets kan doen voor jouw bedrijf, zoals thuiswerken of andere werkzaamheden. Je moet je blijven inzetten voor de re-integratie van je werknemer en je inspannen om hem of haar zo snel mogelijk weer aan de slag te helpen.”
 

Als werkgever heb ik geen invloed op het ziekteverzuim

“Als werkgever heb je niets te zeggen over de leefstijl van je werknemers, maar je mag gezond gedrag wel stimuleren, bijvoorbeeld door korting te geven op de sportschool. Ook mag je in gesprek gaan met je werknemer, bijvoorbeeld als hij in het weekend op hoog niveau sport en daardoor op maandag en dinsdag minder goed functioneert.”
 
“Je kunt het als werkgever ook belonen als personeel zich niet of erg weinig ziek meldt. Daar moet je wel mee oppassen, het moet redelijk blijven. Maar een extra vakantiedag in het vooruitzicht stellen als iemand zich nooit ziek meldt, kan er net voor zorgen dat je medewerker op die maandag met z’n kater toch komt opdagen.”
 
“Vanuit Interpolis helpen we werkgevers ook met een verzuimreglement. Een voorbeeld daaruit is dat medewerkers ziekteverlof altijd mondeling bij de leidinggevende moeten aanvragen. Dus geen appje sturen aan de secretaresse, maar echt de baas bellen. Daarmee werp je een drempel op, en meldt iemand zich misschien iets minder vaak ziek.”
 
Ben je nu benieuwd hoe hoog de kosten van ziekteverzuim voor jou ongeveer zijn? Bereken de kosten via de Verzuimkostentool.

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming