Gezond groeien doe je zo

Laat jouw bedrijf verantwoord groter worden
Bijna elke ondernemer wil groeien. Meer omzet, meer winst, misschien meer medewerkers aannemen… Maar groeien moet wel kunnen. Het kan gebeuren dat je bedrijf ten onder gaat als het snel groter wordt. Of dat de groei een wissel trekt op jou, je personeel, je gezin of je klanten. Dan heb je groeipijn. In dit artikel enkele tips om deze pijn te onderkennen én een aantal oplossingen.
Gezond groeien doe je zo
Wat je kost wat kost wilt voorkomen als je meer opdrachten of bestellingen krijgt, is dat jij je over de kop moet werken, of dat je werk gaat afraffelen waardoor je klanten uiteindelijk niet meer tevreden zijn.

Werk-privébalans

Als je het té druk hebt, verlies je het plezier in je werk en raakt de balans tussen werk en privé zoek. En ondanks dat je je uit de naad werkt, heb je continu het gevoel dat je achter de feiten aanloopt en brandjes moet blussen. Dit gevoel ontstaat meestal niet van de ene op de andere dag, maar heel geleidelijk.
 
Wat je ervaart is groeipijn: je moet een manier vinden om met de toename aan werk om te gaan, zonder jezelf uit het oog te verliezen of te besparen op de kwaliteit van je werk. De risico’s zijn immers aanzienlijk: je kunt een burn-out oplopen en daardoor langere tijd uit de running zijn, of je kunt je goede klanten of reputatie verliezen. Die krijg je, eenmaal verloren, niet zomaar weer terug.

Oplossingen

Heb je geconcludeerd dat jij aan groeipijn lijdt en dat er iets moet veranderen? Er zijn verschillende manieren om met groei om te gaan.
 
  1. Neem iemand aan voor het extra werk
De meest logische oplossing als je (te) veel werk hebt is het aannemen van een nieuwe medewerker, maar veel ondernemers zijn hier huiverig voor. Je gaat immers een verplichting aan voor langere tijd.
 
Het is zaak om te bepalen of je groei incidenteel is, of structureel. Gaat het goed in je sector en met je belangrijkste klanten? Zo ja, dan kun je ervan uitgaan dat je groei blijft aanhouden. Incidentele pieken kun je opvangen door tijdelijk een uitzendkracht in te huren of een zzp’er in te schakelen. Bij structurele groei kun je overwegen iemand in dienst te nemen, of een duurzame samenwerking aan te gaan met een andere ondernemer.
 
Maar let op: als je (meer) personeel aanneemt, kan jouw rol ook veranderen. In plaats van ondernemer word je een manager die bezig is met plannen, coachen en medewerkers begeleiden. Dit moet je wel liggen, denk hier dus over na.
 
  1. Overweeg een specialisatie
Een andere optie om jouw groei in goede banen te leiden, is specialiseren. Doe alleen die opdrachten die je echt leuk vindt en die volledig bij je passen en verwijs andere klanten door naar een collega. Je wordt steeds beter in het vakgebied dat jij hebt uitgekozen en je werk wordt daardoor leuker.
 
  1. Houd het thuisfront betrokken
Zorg dat je thuis steun hebt voor je groeiplannen. Misschien zijn er manieren om het makkelijker te maken dat je meer tijd aan je onderneming gaat besteden. Zoals iemand inhuren voor het huishouden, of afspreken dat je een vaste dag in de week altijd thuis bent. Als je het thuis goed geregeld hebt en er geen ruzie is over je werk, heb je veel meer energie over om te ondernemen.
 
  1. Maak een plan voor je groei
Bedenk voor jezelf waar je over vijf jaar wil staan met je bedrijf en wat er daarvoor over één, twee, drie en vier jaar gebeurd moet zijn. Je hoeft niet al je doelen volgende week al te behalen. Houd je doelen realistisch en haalbaar. En zeg nee tegen plannen die te vroeg komen en die je nog niet aankunt.
 
  1. Deel je zorgen met collega’s
Als je het heel druk hebt, heb je soms het idee dat je de enige op de wereld bent. Dat is gelukkig helemaal niet zo. Praat met andere ondernemers over hoe zij omgaan met grote drukte of groei. Op netwerkbijeenkomsten of op flexwerkplekken kom je andere zzp’ers en mkb’ers tegen en dan zul je merken dat bijna iedereen met dezelfde vragen worstelt.
 
  1. Sta stil bij de risico’s
Misschien moet je investeren in nieuwe machines, een groter pand, meer voorraden of wil je met je bedrijf de grens over. Dan kan het zijn dat je extra financiering nodig hebt of aanvullende verzekeringen. De risico’s die je neemt zijn immers ook groter. Spreek hier eens over met je verzekeraar of tussenpersoon.
 
Meer weten? Download dan het gratis e-book Slim groeien: succesvol in bedrijf van Interpolis, met tips en ervaringen van collega-ondernemers. Dan kun je met een gerust hart groeien.

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming