Wordt jouw bedrijf groter? Zo houd je je risico’s in de hand

Groei gezond, veilig én met plezier
De economie zit in de lift. Merk jij dat als ondernemer en krijg je het steeds drukker? Wat fijn! Maar met een groter bedrijf krijg je ook te maken met grotere risico’s. Zorg dat je voorbereid bent en dat je niet voor nare verrassingen komt te staan. Want je zult niet de eerste ondernemer zijn bij wie het bedrijf hem of haar boven het hoofd groeit.
Wordt jouw bedrijf groter? Zo houd je je risico’s in de hand
Ga eerst na of je wel groter wil worden, zegt Sjak van Nieuwkuijk, risico- en preventiedeskundige bij Interpolis. Hij helpt ondernemers om hun bedrijfsrisico's in beeld te brengen en deze te voorkomen of te beperken. “Wellicht wordt de vraag naar jouw product of dienst dankzij de groeiende economie steeds groter. Maar de vraag waar jij je mee bezig moet houden is: Hoe ga jij een even hoge kwaliteit leveren nu die vraag toeneemt?”
 
Een ander onderwerp waar je over na moet denken, is of je nog wel goed verzekerd bent als jouw bedrijf groeit. Je loopt grotere en andere risico’s met een hogere omzet en/of een grotere afzetmarkt.

Goed personeel

Zodra je het werk niet meer allemaal zelf kunt doen, zul je andere mensen moeten inschakelen. Medewerkers in dienst, uitzendkrachten of zzp’ers. Zij moeten wel in staat zijn om jouw standaarden wat betreft kwaliteit hoog te houden. Sjak: “Je ziet nu al dat de schaarste op de arbeidsmarkt groot is. Het wordt steeds moeilijker om de beste krachten te vinden die bij jouw bedrijf passen. Ga je voor uitzendkrachten of kies je direct voor vaste werknemers? Hoe zorg je ervoor dat het personeel de kwaliteit levert waar jij met je onderneming voor staat? Geen gemakkelijke taak in een tijd van arbeidskrapte, zeker op het vlak van technisch personeel.”
 
Ook letterlijke groei gaat niet zomaar. “Groei je met je bedrijf, dan komt al snel een grotere voorraad en een groter pand om de hoek kijken. Die moeten ook goed verzekerd zijn. Ga je huren? Ook dan mag je de voor jouw onderneming benodigde risicoafdekking door middel van verzekeringen niet vergeten,” zegt Sjak. “Stel dat je verhuist en dat je je voorraad tijdelijk ergens moet opslaan. Daar moet je wel goed voor verzekerd zijn voor als er daar iets mee gebeurt. Overleg dit soort ontwikkelingen dus met je tussenpersoon.”

Cybersecurity

Zodra meer mensen zich met jouw bedrijf gaan bezighouden, loop je ook online grotere risico’s. Je wordt een groter doelwit voor cybercriminelen. Sjak: “Zoals Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, bij de opening van de Cyber Security Week in Den Haag zei: “De situatie is meer dan zorgelijk. De dreiging is groot en de acties van criminele hackers verlopen succesvoller dan onze tegenmaatregelen.” Sjak vervolgt: “Op het moment dat je gaat groeien zul je datagerelateerde activiteiten en verantwoordelijkheden overdragen. Dan kom ik weer terug op het eerdere punt: zorg voor betrouwbaar en competent personeel bij wie ook jouw (klant) data in veilige handen is.”

Win advies in

De risico- en preventiedeskundige benadrukt dat ook zzp’ers stil moeten staan bij de risico’s van hun groei. Bij een groter bedrijf komt veel kijken, ook zaken waaraan je misschien nog niet hebt gedacht, zoals veiligheid. “Advies inwinnen is ook voor zelfstandigen van grote waarde. Inzicht in nieuwe bedrijfsrisico’s vergaren is niet eenvoudig.
 
De risicodeskundige van Interpolis wil je zeker niet ontmoedigen. “Als je zeker weet dat je wilt groeien, doe het dan absoluut!”, benadrukt Sjak. “Maar denk goed na over alle risico's die erbij komen kijken. Win advies in, zodat groeien zo veilig mogelijk gaat. En bovenal: geniet ervan!”
 
Wil jij meer weten over de risico’s die je loopt als je bedrijf groter wordt? Download dan het gratis e-book Slim groeien: succesvol in bedrijf van Interpolis.

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming