Mark Tuitert: "Het ging altijd om mij"

Ondernemen is topsport
"Alleen maar schaatsen, daar zat niet genoeg uitdaging voor me in", aldus Mark Tuitert (olympisch kampioen 1500 meter in 2010). Daarom deed hij tijdens zijn sportcarrière al zijn eigen management. Nu zet hij een nieuw product in de markt: cafeïnekauwgom First Athletes Energy Gum. Een interview over ondernemerschap.
Mark Tuitert:

Een doorbraak in het segment van sportenergieproducten. Mark Tuitert denkt die samen met twee compagnons te hebben gevonden in cafeïnekauwgom First. "Cafeïne werkt voor het verbeteren van uithoudingsvermogen, kracht en alertheid. Dat wist ik uiteraard al als topsporter, net als vele topatleten en sportwetenschappers met mij."

Al tijdens zijn sportcarrière was Tuitert bezig met veel meer dan alleen hard schaatsen. "Zo verdiepte ik me ook in voeding", aldus de inmiddels 37-jarige ex-schaatser, die in 2014 een punt zette achter zijn loopbaan. De hang naar kennis, komt hem nu van pas. "Ik weet bijvoorbeeld dat cafeïne het best wordt opgenomen via de slijmvliezen van je mond. Dat gaat sneller dan via de darmen - zoals bij pillen en koffie."Mark Tuitert De Zaak 2

Spreker, analist en boegbeeld
In 2014 stopte Mark Tuitert met schaatsen. Hoewel hij altijd herinnerd wordt aan de gouden medaille in Vancouver 2010, is zijn erelijst veel groter. In 2004 won hij bijvoorbeeld het EK Allround. Tegenwoordig is hij fulltime ondernemer. Voor First, maar bijvoorbeeld ook als instructeur voor het online fitnesskanaal Fitchannel.com. Daarnaast is Tuitert in te huren als motiverend spreker die vertelt over zijn ervaringen in de schaatssport en uitleg geeft over ‘de kunst van het pieken’ en antwoord geeft op de vraag ‘hoe haal je het beste uit jezelf’. Daarnaast geeft hij schaatsanalyses voor de NOS.

Gat in de markt

Tuitert zag een gat in de markt. "In de jaren na mijn carrière ben ik op zoek gegaan naar een betere en makkelijkere manier om een gezonde boost te krijgen voor trainingen en wedstrijden", vertelt hij. De afgelopen tijd heeft Tuitert zich met hart en ziel toegelegd op de kauwgom met cafeïne. "Veel topsporters, maar ook bijvoorbeeld straaljagerpiloten hebben First al getest. Ze testten het voor een training, wedstrijd, vlucht, examen of gewoon als opkikker. We hebben veel positieve reacties ontvangen. Erg motiverend om er dan mee door te gaan."

"Toen ik stopte met schaatsen werd me één ding als snel duidelijk, ik moet wat doen: er zit nog zoveel in me."

De geboren Holtenaar is als ondernemer zijn kenmerkende drive niet kwijt, blijkt uit zijn woorden. "Toen ik stopte met schaatsen werd me één ding als snel duidelijk, ik moet wat doen: er zit nog zoveel in me. Er is zoveel te beleven, zoveel te doen in het leven. Ik wil het maximale uit mijn leven wil halen. Kortom, blijven presteren, ondernemen en grenzen verleggen."

Hij is er dan ook volledig van overtuigd dat de kauwgom een succes gaat worden. "Al kies ik wel voor de weg der geleidelijkheid. We zijn nu stapsgewijs het product bekend aan het maken. We gaan niet over één nacht ijs", zegt de voormalig schaatser met een knipoog. Vooralsnog richt hij zich met het product (via www.firstenergygum.com) op de selecte doelgroep van atleten en mensen die een boost nodig hebben tijdens hun werk. Tuitert: "Het zal nog wel even duren voordat First in de supermarkten naast de kauwgom voor de frisse adem ligt, maar uiteindelijk willen we ook Annemarie, Jan en Piet bereiken die een mudrun doen of een fietstocht maken."

Mark Tuitert First Cafeïne Gum

"Als topsporter ben je heel egocentrisch, dat kan als ondernemer niet"

Dezelfde gedrevenheid die hem kenmerkte als schaatser, heeft Mark Tuitert ook als ondernemer. De levens van een topsporter en een entrepreneur zijn desondanks behoorlijk verschillend, ervaart hij. "Als topsporter ben je heel egocentrisch. Alles draait om jouw prestatie. Daar moet iedereen in je omgeving maar rekening mee houden. Als ondernemer kan dat niet." 

Interesse tonen

Enerzijds vond Tuitert topschaatser zijn geweldig. Anderzijds vond hij het ook ietwat beperkend. "De hele dag alleen maar met schaatsen bezig zijn, dat vond ik te eentonig. Dus heb ik altijd mijn eigen management gedaan. Ook ging ik me verdiepen in de gang van zaken in de teams waarin ik zat. Niet eens zozeer met het oog op de toekomst, maar vooral omdat het me interesseerde", aldus de sporter die Marketing A & B heeft afgerond en een opleiding Sport Leadership op Nyenrode deed.

Hetgeen hij het meest moet leren in zijn leven na de sport? "Kort door de bocht gesteld", zegt hij met een treffende schaatsmetafoor, "is me meer leren verdiepen in andere mensen. Dat was ik gewoon niet gewend. Het ging altijd maar om mij."

Mark Tuitert - De Zaak

Foto's: Martijn Pauw (1 en 3), Stephan Tellier (2 en 4)
Tekst: Ido Dijkstra

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming