Vitaalste Bedrijf van Nederland maakt milieuvriendelijke fusten

Lightweight Containers won eind 2018 de prijs voor het meest vitale bedrijf van Nederland. "Als je gemiddeld 45% per jaar groeit, kun je het je niet veroorloven dat je mensen niet gelukkig zijn."

Inhoudsopgave

Ontdek universele strategieën voor bedrijfsgroei die werken in elke sector; download het whitepaper en begin vandaag nog met het transformeren van jouw onderneming.

Lightweight Containers is de producent van de KeyKeg en de UniKeg, lichtgewicht plastic fusten voor de drankenindustrie. Ze worden gemaakt om onder meer bier, wijn en koolzuurhoudende dranken te tappen in de horeca en op festivals. Door het duurzame ontwerp hebben de fusten minder impact op het milieu dan traditionele verpakkingen. En in een bedrijf waar duurzaamheid voorop staat, wordt ook aan de werknemers gedacht.

  Wie?
 

Namen:             Anita Veenendaal (foto boven) en Annemieke Hartman (foto onder)
Bedrijf:              Lightweight Containers | KeyKeg | UniKeg
Motto:               “Leave the world a better place”

We bezoeken Lightweight Containers op het hoofdkantoor in Den Helder en spreken met Anita Veenendaal (CEO) en Annemieke Hartman (CCO). Anita: “Ik kom uit een ondernemende familie. Altijd op zoek naar het gat in de markt. Op een avond zaten mijn vader en broer aan een drankje en kwamen op het idee van lichtgewicht fusten met daarin een binnenzak. Ze hebben het laten onderzoeken aan de TU Delft en het idee bleek goed. Alleen was er al iemand anders die met een soortgelijk idee aan de slag was gegaan.”

Wereldwijd verkocht

Het bedrijf dat net even eerder was dan de familie Veenendaal ging kort daarna failliet. “Een goed idee is niet per se goed te verkopen. We hebben de bedenker Bert Hanssen een voorstel gedaan: Als je echt helemaal opnieuw mocht beginnen met ontwerpen van de fusten, hoe zou je dat dan doen?” En zo werd de KeyKeg geboren. Lightweight Containers is nu 10 jaar bezig, heeft vestigingen in Duitsland, Engeland, Nederland en Amerika en opent dit jaar ook in Spanje. De kegs worden inmiddels wereldwijd verkocht en gebruikt.

Circulair ontwerp

“Eén KeyKeg van 30 liter vervangt 40 flessen wijn”, vertelt Annemieke. “Dat scheelt in de productietijd, in het gewicht en in het vervoer. Dat heeft allemaal effect op de uitstoot van Co2. Stalen fusten moeten bovendien weer terug. Dat betekent opnieuw vervoeren en dus Co2.”

KeyKegs zijn gemaakt van recyclebare materialen, de onderdelen zijn uit elkaar te halen en het plastic kan terug de kringloop in. “Helemaal in de beginfase hebben we al gezorgd dat de materialen circulair in te zetten zouden zijn. Maar in het ene land zijn ze al verder met de regelgeving rond ‘end-of-life’ dan in andere.”

“In Noorwegen bijvoorbeeld is er een mooi samenspel van wetgeving, infrastructuur, merkeigenaren, leveranciers en consumenten. Die fusten komen dus wel goed terecht. Maar in andere landen is dat minder. Daarvoor zijn we nu met het bedrijf OneCircle, dat door onszelf is opgezet, bezig om per situatie afzonderlijk te zorgen dat de materialen bij ons terugkomen en wij er nieuwe kegs van kunnen maken.”

De combinatie Lightweight Containers en Onecircle maakt dat het oorspronkelijke plan van de familie Veenendaal tot volle wasdom kan komen. Anita: “OneCircle is een aparte organisatie, maar volledig onderdeel van het team. We hebben elkaar nodig om de duurzaamheidsboodschap door te geven.”

Duurzame inzetbaarheid

Duurzaamheid gaat verder dan milieudoelstellingen. Een duurzame pool van medewerkers is minstens zo belangrijk. Tenminste, zo denkt men er bij Lightweight Containers over. Anita: “Als je elk jaar groeit zoals wij, moeten je mensen goed inzetbaar zijn. Een groot verloop is niet wenselijk. Ik wil dat mensen plezier hebben in hun werk en het gevoel hebben ergens onderdeel van te zijn. Dat je het samen doet. Hiërarchie past ons dan ook niet.”

Ze lacht: “Soms vragen organisaties ons om een organogram. Die hebben we dus niet. Als het echt moet, teken ik er ter plekke één. Hij is heel simpel en heel plat.”

In de praktijk betekent dat onder andere dat iedereen in teams werkt en dat die teams verantwoordelijk zijn voor het proces. Ze bepalen wanneer ze tevreden zijn en werken samen naar dat resultaat. Teams zoeken elkaar op om tot gezamenlijke doelen en daarmee ook tot gedeelde trots te komen.

“En ieder jaar krijgt elke medewerker de kans een kwartier te komen vertellen hoe hij of zij over de organisatie denkt. Spuien mag. Tegelijkertijd streven we een organisatie na waarin medewerkers die ruimte altijd voelen. Open deuren, iedereen kan elkaar aanspreken.”

Vitaalste bedrijf van Nederland

Maar dat is niet het enige dat bijdraagt aan het werkplezier. Anita: “We zijn allemaal mensen. Iedereen heeft een gezin, een partner, een zieke moeder, zorgen… Het scheelt dan als je op je werk niet ook nog eens onder druk wordt gezet. Dat willen we dan ook niet. Hoe dat moet weten wij ook niet precies, maar we vullen het in zoals goed voelt. Een beetje onder het motto: Wat u niet wilt dat u geschiedt…”

Er is bijvoorbeeld ruimte om in uren te schuiven en er zijn geen verplicht op te nemen vakantie-uren als het nodig is om vrij te zijn. KeyKeg biedt ook mogelijkheden om te sporten of een yogales te pakken en gezond te eten.

Groeiend besef van duurzaamheid

Inmiddels krijgt Leightweight Containers met haar bedrijfsstrategie en innovatieve ontwerp elk jaar meer voet aan de grond. Anita: “Je ziet onder meer dat jongere mensen geen hele flessen wijn meer willen bestellen, maar steeds een ander glas. Voor horeca-eigenaren is het dan heel handig om wijn op de tap te hebben. Of denk aan festivals. Die willen graag duurzamer worden. Bovendien kun je met onze fusten ready made mixdrankjes of cocktails serveren. Dat scheelt heel veel tijd.”

Anita en Annemieke zijn erg blij met de ontwikkelingen van de laatste jaren. Anita: “Als het over duurzaamheid gaat, is de tijd van praten nu echt wel voorbij. Je merkt dat ook de consument steeds beter begrijpt dat het anders moet. Toen we tien jaar geleden begonnen wist ik niet wat we konden verwachten. Nu denk ik dat het alleen maar meer kan worden.”

Het Helderse Lightweight Containers produceert lichtgewicht fusten voor eenmalig gebruik in onder andere de horeca en op festivals. De ‘kegs’ zijn zo ontworpen dat productie en vervoer minder milieubelastend zijn dan bij flessen of stalen fusten. Bovendien passen de producten in een circulaire economie. Het bedrijf streeft ernaar een werkomgeving te bieden waarin de medewerkers gezond zijn en zich goed voelen.

Tekst: Yanaika Zomer

Foto’s: Lightweight Containers

 

Ontgrendel het potentieel van jouw onderneming met deze bewezen groeiformules; download het whitepaper en zie direct resultaat.

Lees ook…
Droom je ervan om je eigen bedrijf te starten en wil je weten hoe je geld kunt verdienen? Of wil je weten hoe je als ondernemer andere inkomstenbronnen…
Strategisch samenwerken kan een goed idee zijn. Samen met een zakelijk partner of meerdere partners heb je meer te bieden, en dat vinden klanten vaak…
Ruim één op de drie mkb-bedrijven is op de een of andere manier actief op de internationale markt. Misschien twijfel jij of je ook je geluk over de…
Het is vakantie en eindelijk heb je de tijd om te lezen. Wat is er niet heerlijker dan een boek waaraan je ook na de vakantie nog wat hebt. En dat ook…
Efficiënt voorraadbeheer bereik je met de perfecte balans. Aan de ene kant wil je geen nee verkopen aan je klanten. En aan de andere kant wil je je…
Winst maken: het is meer dan een financiële doelstelling; het is de levensader van je onderneming. Maar wat als je bedrijf groeit in omzet en toch…