Zo herken en voorkom je tankkaartfraude

Bedrijven met een wagenpark doen er logischerwijs veel aan om op brandstofkosten te besparen. Ze spreken bestuurders aan op ongewenst rijgedrag, plannen ideale routes en onderhouden hun voertuigen. Waar echter minder vaak aandacht aan wordt besteed, is brandstoffraude. Terwijl uit onderzoek van BP blijkt, dat aan een op de twintig tankbeurten een luchtje zit. Het actief opsporen en tegengaan van tankkaartfraude is dus wel degelijk de moeite waard en kan een fikse kostenbesparing opleveren.
Zo herken en voorkom je tankkaartfraude

Fraude met tankkaarten komt voor in verschillende vormen. Leaserijders die met hun tankpas de auto van hun partner voltanken, koeriers die met de bedrijfspas brandstof kopen voor hun privévoertuig, of gevallen waarbij de tankkaart wordt gestolen of geskimd. In welke vorm brandstofdiefstal binnen uw organisatie ook voorkomt, om tankkaartfraude tegen te gaan, zult u het eerst moeten herkennen.

Krijg inzicht
Zorg er daarom voor dat u inzicht verkrijgt in het brandstofverbruik binnen uw organisatie. Daarbij is het een goede eerste stap om uw medewerkers bij elke tankkaarttransactie hun kilometerstand te laten invullen.

Wijkt het aantal gereden kilometers af van het aantal aangeschafte liters? Dat kán een teken van fraude zijn, maar wellicht is het hoge brandstofverbruik het gevolg van een verkeerde rijstijl of van achterstallig voertuigonderhoud. Bovendien weet u zo niet voor honderd procent zeker of iemand wel de juiste kilometerstand invoert.

Herken tekenen van fraude
Om écht inzicht in tankkaartfraude te verkrijgen, doet u er daarom goed aan ook op een aantal andere zaken te letten. Een fleetmanagementsysteem met tankkaartintegratie helpt daarbij, omdat u daarmee in een oogopslag gedetailleerd inzicht verkrijgt in tekenen van fraude, zoals:

  • het aantal daadwerkelijk afgelegde kilometers in vergelijking met het aantal afgelegde kilometers dat bij het afrekenen is ingevoerd;
  • het werkelijke brandstofverbruik van een voertuig afgezet tegen de hoeveelheid aangeschafte liters;
  • het aantal getankte liters per transactie vergeleken met de maximumtankinhoud van het betreffende voertuig; brandstoftransacties waarbij het aan de tankkaart toegewezen voertuig niet in de buurt van het tankstation was;
  • meerdere tankbeurten achter elkaar met dezelfde pas. Zeker als die op grote afstand van elkaar plaatsvinden, is dat een sterk teken dat de tankkaart geskimd is.

Voorkom fraude
Door op bovenstaande zaken te letten, hebt u een instrument in handen om fraude met tankpassen tegen te gaan. Maar het is natuurlijk nog beter om fraude te voorkómen. Twee tips die u daarbij helpen.

  • Spreek uw medewerkers aan op hun brandstofverbruik. Dit is niet alleen een goede manier om brandstofkosten binnen uw organisatie terug te dringen, het schrikt potentiële tankkaartfraudeurs ook af doordat ze weten dat u inzicht hebt in hun brandstofaankopen.
  • Wijs uw bestuurders op hun verantwoordelijkheid om veilig met tankkaarten om te gaan. In veel gevallen van brandstofdiefstal gaat het namelijk niet om frauderende medewerkers, maar is de roof het gevolg van gestolen of geskimde tankkaarten. Herinner uw medewerkers er dus aan dat ze zorgvuldig omgaan met hun pas en dat ze hun pincode nergens opschrijven.


Blijf scherp
Bij het bestrijden van tankkaartfraude is het goed om zich te realiseren dat de meesten van uw medewerkers het beste met uw organisatie voor hebben. Maar ook bij deze bestuurders kan het geen kwaad om op het brandstofverbruik te letten.

Niet iedereen is zich immers bewust van een verkeerde rijstijl. Hen aanspreken op zaken als te hard rijden of te snel optrekken, levert u niet alleen een kostenbesparing op, maar zorgt er ook voor dat zij veiliger de weg opgaan. Blijf dus scherp en behoud inzicht in het brandstofverbruik van uw wagenpark!
 

Korting?

Probeer via de Zaak Voordeel nu 2 maanden gratis de tankpas van MoveMove >>

Lees ook…

Ga nu naar je mailbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven!

© 2020 De Zaak B.V.
1
0

De Zaak website maakt gebruik van cookies.

We zijn verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

/disclaimer
Meer informatie
Ja, ik geef toestemming